Jørgen Leth

Foto: All Over Press

Alt efter om man er til cykelsport eller ej, vil langt de fleste nok enten kende ham for anekdoter eller hans liv på Haiti..

Alt efter om man er til cykelsport eller ej, vil langt de fleste nok enten kende Jørgen Leth som manden med et uudtømmeligt lager af anekdoter om franske landeveje og ditto osteproduktion eller som en konsul på Haiti med en stor forkærlighed for unge, mørke damer.

For selvom han i virkeligheden først og fremmet er forfatter og filmskaber med mere end 13 bøger og 40 kortfilm og dokumentarer på CV’et, så er det i de senere år mest karrieren som cykelløbskommentator sammen med kollegaen og navnebroderen Jørgen Mader, der er baggrunden for hans kendisstatus i Danmark.

Har man først en gang set feltet i Tour de France defilere forbi det franske landskab til lyden af Jørgen Leths monotone, nærmest lyriske beretninger om de kirker, vingårde eller ostemejerier, de passerer – eller tidligere tiders cykelstjerner og deres bedrifter, så er det svært ikke enten at blive forelsket eller forbandet træt.

”Sporten er enestående, fordi den foregår i geografien, kulturen, historien og gastronomien, som man oplever, mens rytterne er i bevægelse. Det er med til at gøre cykling til et billede på livet” har han på et tidspunkt udtalt til aarhuspanorama.dk

Folk, der er enige, vil mene, at det gør ham til noget nær en kommentatorstjerne.

Er man ikke cyklistinteresseret, er det muligt at man først for alvor lagde mærke til den kunstneriske herre, da han i 2005 udgav bogen ”Det uperfekte menneske”, hvor han – blandt mange andre ting – beskriver sit forhold til en af sine ansattes datter. Nærmere betegnet datteren til kokken i hans villa i Haiti.

"Jeg tager kokkens datter, når jeg vil. Det er min ret. Jeg kan have hende, som jeg vil. Hun klæder sig af her i the master bedroom, mens hendes mor er ved at gøre klar til aftensmåltidet eller er i gang med at stryge mine skjorter ude i gården. Jeg mærker efter, om hendes kusse er våd. Det er den, hun er klar, og jeg kan tage hende uden forspil." Lyder det blandt andet i bogen. Og den passage gjorde store dele af det intellektuelle miljø i Danmark så fortørnede, at Leth blev særdeles upopulær. Så meget, at han endte med at miste tjansen som cykelkomentator på TV 2, og var nødt til at frasige sig titlen som æreskonsul i netop Haiti.

Den havde han ellers haft siden år 2000, og i den mellemliggende periode brugte han store dele af sin tid i det caribiske land. En tid, hvor han fik muligheden for at dyrke sin store passion for unge og gerne mørke piger.

Efter et par år, da skandalen ligesom var blæst lidt over, fik han dog både kommentatortjansen og titlen som konsul tilbage.

Kærligheden til kvinder er ikke en ny ting for Leth, der har været gift hele tre gange i hhv. 60’erne, 70’erne og 80’erne og har en hel stribe børn.

Jørgen Leth er IKKE på twitter – selvom der længe florerede en profil med det navn, der spyttede citater, der godt kunne ligne hans, ud. Profilen var dog falsk. Og derfor lånte han sin ven, musikeren Michael Simpsons profil på et andet socialt medie, han heller ikke selv er på, nemlig Instagram, til at sende en åben besked til bagmændene:

”Jeg har hørt, at jeg har en profil på Twitter. Det kender jeg ikke noget til. Dette kan naturligvis ikke tolereres. Vi sender nogen!”, lød den spøgefuldt truende besked, leveret med et slet skjult smil på videoen, du kan se her.
 

 • 1990: Debuterer som cykelkommentator på TV 2
   
 • 2000: Bliver udnævnt til æreskonsul af Haiti, og flytter til de varme lande
   
 • 2005: Udgiver bogen ”Det uperfekte menneske” der vækker megen forargelse
   
 • 2005: Bliver taget af skærmen på TV2 efter bogskandalen
   
 • 2005: Frasiger sig sin titel som æreskonsul
   
 • 2008: Begynder så småt at vende tilbage til kommentatorstolen - Jørgen Leth: Tilbage til Tour´en
   
 • 2009: Bliver genindsat som æreskonsul i Haiti
   
 • 2010: Mister nærmest alle sine ejendele under jordskælvet i Haiti
   
 • 2011: Bliver kæreste med den 52 år yngre haitianer Schilaine - Jørgen Leths kæreste er 22 år
   
Jørgen Leth
14. juni 1937
84 år
Børn: Kristian Leth, Karoline Leth, Asger Leth, Thomas Leth
Hanne Uldal (gift 79–88), Ann Bierlich (gift 70–79), Wivi Leth (gift 63–66), Kokkens datter (da det jo – i hvert fald ifølge ham selv – var hans ret. Hun hedder i øvrigt Yvrodie),
Schilaine Cayo (født 1989)
TV (Cykelsport som kommentator), bøger, film

Find din favorit kendis her:

Close