Kendte15. september 2019

Jørgen Leth mister balancen: I lægernes hænder

Sportsdigteren Jørgen Leth styrter så ofte, at lægerne på Rigshospitalet har taget ham under kærlig behandling.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/joergen_leth_dm.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

Styrt har i mange år været noget, som 82-årige Jørgen Leth har beskrevet som en del af cykelfeltet under Tour de France. Men i den seneste tid er styrtene kommet alt for tæt – og har gjort alt for ondt – på den tidligere TV 2-kommentator.

Gang på gang har benene ikke villet som Jørgen.

Men nu er alle foredrag og andre aftaler i denne måned aflyst for Leths vedkommende, mens læger på Rigshospitalet kigger nærmere på sportsdigteren.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/joergen_leth2_0.jpg
 (Foto: Ekstra Bladet/Ritzau Scanpix)

Tidligere på året kunne rejsende se, at den gangbesværede cykelentusiast blev fragtet rundt i Københavns Lufthavn i kørestol. (Foto: Ekstra Bladet/Ritzau Scanpix)

De vurderer lige nu, om der venter en operation. Det tyder meget på, lyder det fra folk nær Leth.

– Det er den besked, vi har fået, og det er derfor, han har aflyst sine foredrag, men han er stadig ved at blive udredt på Rigshospitalet, så vi ved det ikke med sikkerhed, fortæller Leths assistent Marianne Christensen, der forklarer, at det er balanceevnen, den er gal med.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/joergen_leth_dm_2.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

I år måtte Jørgen Leth sige farvel til at følge Tour de France som kommentator for TV 2 sammen med Dennis Ritter. Cheferne ønskede at holde Leth i studiet i Odense, men så droppede digteren samarbejdet. (Foto: Dan Mariegaard)

jørgen leth Kan ikke komme op

Til daglig er de bogstavelige nedture til stor gene for Leth, men en tur i asfalten i Skagen, hvor en forbipasserende hjalp ham op igen, fik ham til at skrive digtet "Faldet", som han har fortalt om i sit program på Radio24syv, "Spørge Jørgen".

– I den alder, jeg har, og med den måde, jeg bevæger mig på, har jeg meget svært ved at komme op, når jeg er faldet. Derfor var jeg glad for det par hænder, der blev rakt frem. Ellers var jeg ikke kommet op, siger den hårdt prøvede filmskaber, der ellers har prøvet at undgå faldene ved at gå med stok.

– Det er skrækkeligt, at man er invalideret af sin egen alder, eller hvad fanden det er. Det er dødirriterende.

Jeg bryder mig ikke om den bevidsthed om, at jeg ikke kan komme op, når jeg falder. Det er noget lort, siger Jørgen Leth.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/joergen_leth_dm_3.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

Da Leth mødte pressen i juli for at fortælle om sine planer for årets Tour de France, var det tydeligt, at bentøjet ikke fungerede helt godt. (Foto: Dan Mariegaard)

Droppede erotik

Det er ikke første gang, at den 82-årige filminstruktør har nærkontakt med sundhedsvæsenet. For 15 år siden konstaterede lægen, at der var kræft i Leths prostata, men heldigvis blev han behandlet effektivt og samtidig så nænsomt, at Jørgen Leth bevarede evnen til at få rejsning.

Erotikken har han dog lagt på hylden de seneste år.

Forhåbentlig kommer Jørgen Leth til at stå godt på benene igen, så han nemt kan fortsætte sine rejser i hele verden uden at frygte flere fald.

Sponsoreret indhold