Kendte1. maj 2020

Jørgen Leth i fin hyldest: Læser højt af Yahya Hassan

På facebook læser forfatter og journalist Jørgen Leth op af den nu afdøde digters seneste digtsamling
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/joergen_leth_0.jpg
 Foto: Dan Mariegaard

- Tab og vind med samme sind, hedder det her. Det er meget godt, lyder det fra 82-årige Jørgen Leth, der torsdag aften læser op af den sorte bog "Yahya Hassan 2".

Leth, som også har rødder i Hassans hjemby Aarhus, hylder således den unge digter, som blev fundet død i sin lejlighed onsdag, kun 24 år gammel.

"Hvor er det fint af dig, Jørgen, tak" og "skulle nogen hylde ham, var det dig," lyder det i kommentarerne under den live-sending, hvori Leth læser op.

Jørgen Leths måde at læse op samt kommentere er elsket på tværs af generationer, og nu er det altså hans 58 år yngre kollegas ord, der kommer under behandling.

Undervejs kalder Leth Yahya Hassan for et "kæmpe fund, og nu også et kæmpe tab for dansk litteratur".

- Det er stærkt. Man bliver helt revet med, når man læser det, lyder det fra Leth undervejs mellem digtene, der læses op af den digtsamling, der blev udgivet i slutningen af sidste år på forlaget Gyldendal, og som kom som lidt af en overraskelse for læserne.

To'eren, som Leth læser op af, solgte ikke helt så mange eksemplarer som Hassans stormende entré på den danske litteraturscene med den hidtil bedst solgte danske debutdigtsamling "Yahya Hassan", der blev udgivet i 2013.

- Jeg mødte ham nogle gange. Sidst læste han nogle af sine nye værker op fra en mobiltelefon. Han var meget meget sød, men han havde altid travlt. Og man tænkte, er det mon de dårlige eller de gode miljøer, han har travlt i? Man vidste ikke så meget om hans privatliv, lyder det fra Jørgen Leth.

Sponsoreret indhold