Kun familien vidste sandheden: Kim Larsen skjulte sygdommen

– Det var så hemmeligt, at bandet (Kjukken, red.) heller ikke vidste noget, fortæller Kim Larsens impresario Jørn ”Ørn” Jeppesen om nationalskjaldens sygdomstilstand.

– Det var så hemmeligt, at bandet (Kjukken, red.) heller ikke vidste noget, fortæller Kim Larsens impresario Jørn ”Ørn” Jeppesen om nationalskjaldens sygdomstilstand.

(Foto: Claus Poulsen)

Hele Danmarks spillemand kæmpede de sidste ni måneder af sit liv mod prostatakræft.

Men han og den nærmeste familie holdt sygdommens alvor helt tæt til kroppen.

Blot en måned efter at nyheden om kræftdiagnosen kom frem, udsendte Larsens band Kjukkens impresario Jørn ”Ørn” Jeppesen en pressemeddelelse, hvori han fortalte, at det gik fremad med Larsen, og at Kjukken glædede sig til sommerkoncerterne.

Sygdommen tærede dog på Larsen, hvis tilstand gik alt andet end den rigtige vej.

Offentligt fastholdt familien dog, at nationalhelten var i bedring, og han insisterede på at gennemføre sommerkoncerterne.

– Han ville spille så længe, han kunne, og det var meget vigtigt for ham at spille den sommertur, fortalte Jørn ”Ørn” Jeppesen lørdag aften i DR’s udsendelse ”Kim Larsen – vennernes farvel”.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Humøret fejlede ikke noget, da Kim Larsen gik på scenen på sin sidste sommertur. Men bag det velkendte smil holdt Larsen alvoren om sin sygdom hemmelig – han ønskede aldrig at belemre andre med sine problemer. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Larsens farvel

For halvanden måned siden, den 25. august, var det en tydeligt svækket Larsen, der takkede af og gik af scenen i Holbæk.

Den følgende dag skrev Kjukken dog tak på sin Facebook-side og tilføjede, at gruppen ville samles hen over efteråret og vinteren og arbejde med Larsens nye sange.

– Det (sygdomstilstanden, red.) var så hemmeligt, at bandet heller ikke vidste noget.

– Det var en underlig tid med et vist dobbeltspil, men det bragte os også på mange måder tættere sammen, fortalte Jeppesen i udsendelsen.

Den sidste tid tilbragte Larsen på hospitalet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

– Et lyn slog ned i mit hjerte søndag morgen og efterlod et stort hul, der aldrig kan heles. Min kæreste far er død, og chokket, savnet og sorgen er meget stor og overvældende, skrev den 39-årige datter Alice Eva på Facebook forleden. (Foto Mikael Rieck)

Ifølge poplegendens odenseanske værtshusvenner blev han hentet med ambulance foran hjemmet en måned før sin død.

Mens han lå på hospitalet, lukkede han to af sine anpartsselskaber; KJUKKEN og K.Larsen.

SE og HØR forsøgte i september at få svar på, om lukningen betød, at han havde optrådt med Kjukken for sidste gang, men der var tavst.

Svær at komme tæt på

Den næste lyd fra Larsen-lejren var den chokerende melding om nationalskjaldens død den 30. september.

Landesorgen, blomsterne og de mange brændende lys foran blandt andet hjemmet i Odense vidner om, hvor stor Kim Larsen var.

Men det har aldrig været berømmelsen, der drev den gudsbenådede spillemand.

Tværtimod.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Faderens død ramte 45-årige Sylvester Larsen hårdere, end han havde regnet med, fortalte sønnen på Facebook dagen efter tabet. Deres forhold havde de seneste år været præget af konflikter, men kærligheden var utvivlsomt stor. (Foto: Peter Grosen)

Ifølge Larsens gode venner og impresario Jørn ”Ørn” Jeppesen byggede han et skjold op omkring sig selv.

Ikke bare den offentlige Kim Larsen, men også den private.

Det var de færreste, der kom helt tæt på – ligesom det var de færreste, som vidste, hvor syg han egentlig var.

–Det koster at være den offentlige Kim Larsen. Han blev nødt til at beskytte sig selv.

– Hvis vi kom ind på en bar, gik snakken jo i stå, han blev overfaldet, og der gik et kvarter, før han kunne trække vejret.

– På den måde byggede han jo en skal op – også i forhold til privatlivet, fortalte Jeppesen i DR-udsendelsen.

– Han var ikke interesseret i, at folk kom for tæt på.

– Jeg tror, det er derfor, han kaldte folk ved efternavne og gav dem øgenavne, fortalte vennen gennem mange år, Leif Sylvester, i samme udsendelse.

I søndags sagde hele Danmark så farvel i et stort hyldestshow på Rådhuspladsen i København og via storskærme fra Aarhus, Odense og Aalborg.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Se dig for, lille far. Det 23-årige popstjerneskud Hjalmer Larsen tog forleden offentligt afsked med sin far i et rørende brev på de sociale medier. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Vi ses, lille far

Dagen forinden hyldede sønnen Hjalmer ligeledes sin far i et rørende farvel på de sociale medier.

– Kære far. Du sagde tit, at du havde haft noget så usædvanligt som en lykkelig barndom. Det kor tilslutter jeg mig i dén grad. Og tilføjer så også teenage- og voksenliv.

– Heldigvis sagde jeg det tit til dig selv, men det tåler uendelige gentagelser.

– Større kærlighed fandtes ikke end den, du øsede ud over mig og Lui dagligt og hele tiden. Vi var en tæt lille familie, men de sidste ni måneder røg det alligevel op på et helt andet niveau.

– Det her billede er fra maj i år. De mange, mange timer, vi tilbragte ved dit spillebord i stuen gennem årene, og hvor vi drev resten af familien til vanvid med vores ubehjælpsomme håndtering af diverse instrumenter og skrig og skrål, fylder mig med stor glæde og længsel.

– Hver gang en af os i huset skulle gå, råbte de tre andre ”Se dig for og vi ses!” op til flere gange.

– Så fra mig til dig: Se dig for, lille far, og vi ses, lyder det i det rørende farvel fra Larsens musikalske søn, som altså var en af de få, der kendte sandheden om den skæbnesvangre sygdom.

Artiklen fortsætter under Instagram-billedet ...

View this post on Instagram

Kære far. Du sagde tit, at du havde haft noget så usædvanligt som en lykkelig barndom. Det kor tilslutter jeg mig i dén grad. Og tilføjer så også teenage og voksenliv. Heldigvis sagde jeg det tit til dig selv, men det tåler uendelige gentagelser. Større kærlighed fandtes ikke, end den du øsede ud over mig og Lui dagligt og hele tiden. Tak for det og tak fordi “kurven” hos dig og mor var tom, for bedre sted at lande fandtes heller ikke. Jeres gensidige kærlighed var uendelig og misundelsesværdig og en af dem, som aldrig forsvinder. Vi var en tæt lille familie, men de sidste ni måneder røg det alligevel op på et helt andet niveau. Det her billede er fra maj i år. De mange mange timer vi tilbragte ved dit spillebord i stuen gennem årene, og hvor vi drev resten af familien til vanvid med vores ubehjælpsomme håndtering af diverse instrumenter og skrig og skrål, fylder mig med stor glæde og længsel. ❤️ Hver gang en af os i huset skulle gå, råbte de tre andre "Se dig for og vi ses!" op til flere gange. Så fra mig til dig: Se dig for lille far, og vi ses.

A post shared by Hjalmer (@hjalmermusic) on

(Foto: Instagram (Hjalmer Larsen))

Stoooop nu!

– Intet kan hjælpe med at hele den altoverskyggende store sorg, der har ramt os, men alle de smukke ord og hilsner, alle de smukke blomster, arrangementerne til ære for Kim rundt i landet og ikke mindst den dybe respekt og den smukke stilhed, der er blevet udvist os foran Kims og mit og drengenes hjem har varmet os alle og har været meget, meget smukt at opleve.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Liselotte Kløvborg.

Liselotte Kløvborg. (Foto: Thomas Laursen)

Også selv om Kim selv ville have råbt ”Stoooop nu” for længst og så tilføjet: ”Man giver ikke en mand blomster”, lød det fra Kims enke Liselotte Kløvborg forleden.

Læs meget mere om Kim Larsen i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Find din favorit kendis her:

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close