Hollywood 17. august 2018

Avicii vandt pris efter sin død: Læs faderens rørende takketale

Afdøde Avicii hyldet ved svensk prisuddeling. Hans fars tale bragte tårerne frem i øjenkrogen på publikum
Foto: All Over Press

 

Den afdøde verdensstjerne Avicii blev forleden hyldet i sit hjemland, Sverige, hvor den årlige uddeling af musikprisen "Rockbjørnen" fandt sted.

Tim Avicii Bergling begik selvmord fredag den 20. april under et ophold i Oman.

Han blev blot 28 år.

Han var slidt op psykisk og psykisk efter en kort, succesfuld, hæsblæsende karriere.

I onsdags fik hans efterladte endnu et bevis på Aviciis uomtvistelige talent for skrue en rigtig ørehænger sammen.

Det er den svenske avis Aftonbladet, der uddeler "Rockbjørnen" for at hylde svensk musik og svenske kunstnere.

Og da en af aftenens hovedpriser for "Årets sang" skulle uddeles vandt Avicii posthumt en overvældende sejr.

Hans hit "Without You", som er lavet sammen med sangskriveren Sandro Cavazza, fik mere end en million stemmer i afstemningen og strøg helt til tops.

Med ved uddelingen i Stockholm var Aviciis far, Klas Bergling, der trådte offentligt frem for første gang siden sin søns tragiske alt for tidlige død.

  Klas Bergling havde indvilget i at modtage prisen på sin afdøde søns vegne, og så kom der gang i lommetørklæderne ved prisuddelingen, da Klas Bergling holdt en rørende takketale.

-  Jeg er så glad for at have fået lov til at komme her i aften for at takke for den fine pris til Tim og Sandro og alle jer der har stemt på "Without You", som er en fantastisk sang. Men frem for alt vil jeg takke alle for den fantastiske hyldest af Tim og hans musik. Vi har modtaget hyldest og varme tanker fra hans fans og alle mulige andre mennesker - fra kirker, skoleklasser, festivaler og mange, mange andre. Det har næsten været ubegribeligt, og det varmer vore hjerter i denne svære periode, så en stor tak til jer alle, sagde Klas Bergling, der var tydeligt bevæget over at stå på scenen og tale om sin søn, som døde alt for tidligt.

Da de første meldinger om Aviciis død kom fredag den 20. april, var der tvivl om dødsårsagen, men en lille uge efter det pludselige og chokerende dødsfald skrev Aviciis familie i et åbent brev om hans tilstand og om, hvorfor han døde.

Uden at sige det direkte, skrev de, hvad mange havde tænkt - at den verdensberømte dj tog sit eget liv.   - Nu orkede han ikke længere. Han ville have fred, skriver familien blandt andet.   Brevet blev udsendt af familien via Aviciis pressekontakt, Ebba Lindqvist.   - Vores elskede Tim var et søgende menneske, en skrøbelig kunstner-sjæl, som altid har tumlet med store eksistensielle spørgsmål. En overpræsterende perfektionist som rejste og arbejdede hårdt i et tempo, som førte til ekstrem voldsom stress.   - Da han sluttede med at turnere, forsøgte han at finde en balance i livet for at have det godt og samtidig kunne gøre det han elskede mest i livet - at lave musik.  

- Han kæmpede meget med tanker om meningen med det hele, livet og lykke.   - Nu orkede han ikke længere.   - Han ville have fred.   - Tim var ikke skabt til det maskineri, han havnede i. Han var en tyndhudet fyr, som elskede sine fans, men skyede rampelyset.   - Tim, du vil være elsket og savnet for altid.   - Den du var og din musik kommer til at bære mindet om dig videre.   - Vi elsker dig, skrev familien.   Også hans kæreste har skrevet et rørende afskedsbrev, som du kan læse her.  

Avicii brændte ud

  Efter fem år på verdensscenen fra 2011-2016 i et hæsblæsende tempo med flere hundrede optrædender om året lod han sig totalt udbrændt pensionere fra livescenen i 2016 på grund af helbredsproblemer.  

  Han spillede sin sidste koncert den 28. august 2016 på Ibiza.   Han kæmpede af flere omgange med alkoholmisbrug, og misbruget var så omfattende, at han tilbage i 2014 fik betændelse i bugspytkirtlen.   Den alvorlige betændelsestilstand – der kan opstå som følge af massivt alkoholmisbrug – betød, at han samme år fik fjernet både galdeblære og blindtarm.   Tim 'Avicii' Bergling har tidligere fortalt, at han fik det så dårligt af at turnére, at han på et tidspunkt blev fuldstændig led og ked af musik.   I september 2017 sagde han i et intervew med musikmagasinet Rolling Stone, at han ikke engang orkede at gå til andres koncerter.   – Jeg er stadig traumatiseret. Men jeg er sikker på, at jeg kommer til at gå til koncerter igen. Jeg er begyndt at kunne lytte til musik igen og få noget af den glæde, jeg tidligere havde, tilbage, sagde Avicii.  
  Avicii blev bisat i begyndelsen af juni i år ved en privat ceremoni, hvor kun familien og de nærmeste venner deltog.   Bisættelsen blev afholdt på Skogskyrkogården i Aviciis hjemby Stockholm.    Natklubejer og en af Aviciis nære venner, Jesse Waits, delte et billede fra den private ceremoni.  

Et opslag delt af Jesse Waits (@jessecwaits) den

 
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
 

Sponsoreret indhold