Lukas Graham

Nyeste artikler om Lukas Graham

Danmark mødte ham for første gang som Mads Krumborgs lillebror Grunk i de populære familiefilm Krummerne i start 90’erne. I dag kender vi ham som Lukas Graham - krøltop, christianitte og ghettopop-sanger.

Nok kender du ham som Lukas Graham, men egentlig hedder han Lukas Forchhammer. Efternavnet Graham stammer fra hans irske far, Eugenes, som Lukas har taget som kunstnernavn, og som samtidigt også er blevet navnet på hans firmandsband.

Lukas Forchhammer er vokset op på fristaden Christiania sammen med sin mor, far og to søstre. Familien har altid levet med musikken i deres opdragelse, og Lukas har dyrket musikken siden han kunne tale. I rollen som Grunk stjal Lukas danskernes hjerter med sin nuttede stemme og røde æblekinder, men udover skuespil fra en tidlig alder, så har krøltoppen også lagt stemmer til en hel del tegnefilm, blandt andet som Anders i Toy Story 2 og Toy Story 3 og som Jakob i Grislings store eventyr. Derudover har teater, kor og en uddannelse som sopransolist fra Københavns Drengekor også kickstartet sangtalentet.

- Jeg kommer fra sådan en familie, hvor man synger og spiller. Det tager tid at gå om juletræet for os, for vi skal synge meget. Begge mine søstre er også skidedygtige til at synge, de er bare ikke glade for at stå på en scene. Min mor er musiklærer, og min moster synger i bulgarsk kvindekor, fortalte Lukas Graham i et interview til Politiken.dk i 2011.

Eugene Graham gav Lukas interessen for musik, og faderen var Graham-juniors store idol. Men en frygtelig september nat i 2012 fik Lukas et hjerteskærende opkald. Faderen var død af et hjertestop i en alder af kun 61 år. Tabet fik soulsangeren ned i en dybt sort og musikløst hul.

- Erkendelsen rammer mig langsomt. Mine børn kommer ikke til at have en farfar. Der er en vis type maskulin bekræftelse, som jeg aldrig kommer til at få mere. Jeg kan søge den hos andre voksne mænd, og når man er voksen nok til at bære sin fars kiste ud af kirken, så er der også en cirkel, der er sluttet. Men hullet efter min far forsvinder aldrig, det bliver bare lidt mindre med tiden, fortalte Lukas engang i et interview til Politiken.dk.

Faderen lever videre i sangeren og i bandnavnet, som er kendt af hver eneste dansker og snart hele verden, hvis du spøger Lukas selv.

Lukas Graham består af forsangeren Lukas Graham Forchhammer (The Duke), trommeslageren Mark Falgren (LoveStick), bassisten Magnus Larsson (Magnúm) og nuværende pianist Kasper Daugaard (Daugaard, tidligere The Captain).

- Den lyd, vi har, er meget noget, vi har skabt sammen. Uden dem er jeg bare en idiot med en sang. Jeg kan ikke læse noder eller spille nogen instrumenter. Jeg skriver sange, og jeg synger. Jeg kalder vores musik for ghettopop, mest for sjov. Men teksterne er ret ærlige og har rod i mit liv, som foregår herude. Her bor jeg og er vokset op, og jeg ved ikke, præcis hvordan det har præget mig, men jeg er sikker på, at det har præget mig, Fortalte Lukas Graham i et stort interview til Politiken.dk i 2011.

Karrieren fik for alvor fart i slutningen af 2011, da to hjemmelavede videoer blev lagt på YouTube af bandet, hvor de fremførte Criminal Mind og Drunk in the Morning. Videoerne udviklede en viral storm på Facebook, og videoerne havde hurtigt flere hundrede tusinde visninger. I mellemtiden afholdt bandet månedlige koncerter på Jazzklubben på Christiania, hvor venner og bekendte kom og hørte bandet spille.

Den store hype førte til, at Lukas Graham skrev kontrakt med pladeselskabet Copenhagen Records i sommeren 2011, og siden har den swingende gruppe spillet flere hundrede koncerter og modtaget øredøvende klapsalver hver eneste uge.

Efter flere danske og europæiske turneer valgte bandet at rykke deres rødder fra den danske hovedstad til den amerikanske stjernemekka i Hollywood, hvor de har indgået samarbejde med Warner Brothers og Warner Chappel.

- Han er topprioritet, han har det hele, han har en uomgængelig styrke, intensitet og kraft, der appellerer til og rammer alle. Og holdet omkring ham er formidable. Vi ser ham som langtidsartist i samme åndedrag med folk i dag som Taylor Swift og Bruno Mars og de helt store klassiske legender. Der er ingen grænser, fortæller en begejstret medarbejder fra Warner i et interview omkring bandet til magasinet Gaffa i juli 2015.

Lukas Graham skal eftersigende ramme det amerikanske marked for fuld udblæsning inden længe, og med deres nye album, som bandet udgav i sommeren 2015, er der nye lækkerier til de sarte amerikanere. Deres andet album, Blue Album, som bandet har været over tre år om at producere, blev på udgivelsesdatoen streamet mere end 703.000 gange på Spotify, hvilket er næsten 300.000 gange mere end den hidtidige rekord på 444.780.

Selvom musikken altid har siddet i fingrene, og i halsen, på christianitten, så har jura også haft stor fokus. Opvæksten i den alternative by i byen, Christiania, har præget Lukas, som flere gange har været talsmand på tv, når der endnu engang havde været uro på staden. Men da tilbuddet om en pladekontrakt blev kastet på bordet måtte den unge københavner tage et valg.

- Jeg var kun et halvt år på jura. Men jeg fik da mødt den anden side. Hvis det herude er den ene side, så er jura den anden. Spændende mennesker. Men jeg syntes, der var rigtig mange, der gik i dyrt tøj og flotte briller, men virkede meget usikre. Som om de studerede jura, fordi far og mor sagde, at de skulle. Det er synd ikke at lave det, man har lyst til, fortalte Lukas Graham i et interview til Politiken.dk i 2011.

Musiknoderne vandt over paragrafferne, hvilket Lukas Gramhams mange fans nok er ret glade for i dag.

De jublende Graham-fans har nok også lagt mærke til, at drengene fra bandet har en mani med at smide tøjet, når de står på scenen. ”Tendensen” er blevet omtalt i flere medier, og selv har Lukas en god forklaring på det manglende tøj.

- Vi går efter at få noget sex tilbage i soulmusikken, at det skal være lidt vulgært igen. Det skal ikke være for sødt, det skal have noget kant. Jeg synes, soulmusikken er blevet alt for poleret, og der er vores udtryk ret beskidt. Det er nok også derfor, vi tit ender med at tage tøjet af på scenen, forklarede forsangeren engang i et interview.

2016: Lukas Graham er blevet far: Her er første billede af den lille ny

2016: Grunk skal være far: Læs hele historien om Lukas Graham

2016: Lukas Graham skal på turné med Justin Bieber

2016: Se billedet: Her er Lukas' gravide kæreste

2016: Lukas Graham om sin succes: - Jeg kunne give min mor drømmehuset

2016: Lukas Graham: Kæresten fødte hjemme på stuegulvet

2016: Snart bliver Lukas far: Se hans højgravide kæreste i bikini

2016: Lukas Graham stormer mod stjernerne: Skæv pop-millionær

2016: Hvem er bedst? Se Lukas Graham synge Justin Bieber

2016: Hemmelig kærestetur: Lukas Graham på dansk lynvisit

2014: Lukas Graham klar med ny single

2014: Hemmelig kæreste? 2014: Lukas Graham taget med fingrene i cannabis 2014: Afslår kæmpe pladekontrakt 2014: Mistede stemmen og næsten karrieren 2013: Indtager USA 2012: Faderen, Eugene Graham dør 2012: Udgiver albummet ”Lukas Graham” 2011: Videoerne ”Drunk in the morning” og ”Criminal mind” florerer på nettet

Sponsoreret indhold