Kongelige23. juni 2020

Kun lønnen er tilbage: Ikke så meget prins

Prins Joachims royale arbejde skrumper ind til en lille sidegesjæft.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/joachim_3.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Det sker, ganske kort tid efter at en anden af Europas kongelige skyggeprinser, Harry i Storbritannien, har valgt at flytte til udlandet for at starte en ny tilværelse.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/harry_og_jokke.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

På mange måder deler Joachim og prins Harry, 35, skæbne. De er begge prinser, der står i skyggen af deres ældre brødre, og de har begge valgt at forlade deres hjemland. Briten er dog gået hele vejen og har frasagt sig at modtage apanage i sit nye liv. (Foto: Hanne Juul)

Men en væsentlig forskel adskiller de to prinser. For mens Harry har frasagt sig apanage ved flytningen til Amerika, har Joachim valgt at beholde den kongelige løncheck i stedet for at gå ned på en mere jævn diplomatlønning.

Han ville ellers kunne spørge sin egen ekskone, grevinde Alexandra, hvordan man frabeder sig de årpenge, som er rullet ind på kontoen hele hans voksne liv.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/prinsesse_marie_og_joachim_hjp_2.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

– Jeg tror, at prinsesse Marie vil trives i sin nye tilværelse, hvor hun skal gnubbe skuldre med ambassadørfruerne i Paris, siger Søren Jakobsen om Joachims 44-årige kone, der selvfølgelig også kommer til at passe børnene Henrik, 11, og Athena på otte år. (Foto: Hanne Juul)

Gør som mor

Når Joachim vælger at holde fast i den årlige apanage på 3,8 millioner kroner i stedet for at sige, at han kan tjene sine egne penge, overrasker det ikke forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen.

– Det er han opdraget til hjemmefra, for vi har set noget lignende fra dronning Margrethe. Da prins Henrik døde, burde hun have sagt farvel til den apanage på 8,5 millioner, som han hidtil havde fået. I stedet blev den lagt over i hendes årpenge, siger Søren Jakobsen, der ikke regner med, at Joachim kommer til at vandre ind og ud ad chefens kontor på den danske ambassade i Paris for at bede om lov til at komme hjem i tide og utide i løbet af de kommende tre år.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dronning_1.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Dronning Margrethe, 80, har allerede bestemt, at Joachim er den sidste "nummer to", der vil få apanage. Af kronprins Frederiks børn er det kun Christian, der vil kunne finde sig selv på finansloven som voksen.
Regenten er dog ikke mere bekymret for statsfinanserne, end at hun fortsat modtager de 5,8 millioner kroner, som tidligere var prins Henriks årpenge. (Foto: Hanne Juul)

– Han vil selvfølgelig komme en gang imellem til fødselsdage og til jul. Men placeringen i Paris kommer til at betyde, at han neddrosler tilknytningen til kongehuset og protektionerne til det minimale, siger Søren Jakobsen.

Væk i fire år

Det seneste år har det da heller ikke været royale pligter i Danmark, der har fyldt prinsens kalender, mens han har passet sine militærstudier i Paris. Faktisk er det siden begyndelsen af august kun den årlige nytårskur, der har været programsat i den officielle kalender, som hoffet har lagt på kongehusets hjemmeside.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/jokke_1.jpg
 (Foto: Steen Brogaard)

Få opgaver
I årevis har prins Joachim gjort et stort arbejde for sine mange protektioner – blandt andet Care Danmark, som han her besøger Nepal for.
Det sidste år har det været svært for prinsen at finde tid til de kongelige pligter, og i det nye job vil der heller ikke være meget tid til at være prins.
– Prins Joachim vil fortsat varetage visse opgaver for Kongehuset, i det omfang fuldtidsstillingen som forsvarsattaché tillader det, skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse. (Foto: Steen Brogaard)

Ansættelsen på ambassaden vil vare mindst tre år, så når Joachim vender hjem og melder sig under fanerne, vil han have været mere eller mindre fraværende i hjemlandet i fire år.

Til den tid vil prins Christian være uger fra at fylde 18 år – og som myndig forventes han at træde længere og længere frem i rampelyset, mens hans yngre søskende også nærmer sig voksentilværelsen.

– Det kan godt ende med, at Joachim mere eller mindre bliver glemt, siger Søren Jakobsen om prinsen, der må vænne sig til en ny tilværelse.

Sponsoreret indhold