Kongelige10. juni 2020

Joachim er vildt overbetalt

Prins Joachims apanage overstiger, hvad en diplomat ville få for jobbet i Paris, siger ekspert.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Endnu engang er det de danske skatteydere, der må til lommerne for at finansiere prins Joachims karrieredrømme.

Hvis Folketinget som forventet i morgen vil godkende Joachims nye tre-årige ophold i Frankrig med fuld apanage, så kan prinsen grine hele vejen til banken. Jobbet som brigadegeneral og forsvarsattaché i Paris ville nemlig slet ikke takseres til det beløb, Joachim får i apanage. Joachim får 3.8 millioner om året. Eller godt og vel 300.000 skattefrie kroner om måneden.

– Det ville være en brøkdel af det. Det må vel også betyde, at Joachim fortsætter med at have nogle pligter i Danmark, vurderer tidligere forsvarsminister, Hans Engell, over for SE og HØR.

Engell forklarer, at Joachim har gjort det rigtig godt i forsvaret.

– Jeg kan godt se en mening med jobbet. Men det er klart, at konstruktionen er bygget op omkring prins Joachim. Det, der er det afgørende spørgsmål er jo, om det her skal tages til udtryk for, at det militære samarbejde mellem Danmark og Frankrig udbygges, spørger Engell.

Den tidligere forsvarsminister forklarer, at Joachim naturligvis vil få daglige opgaver i Paris.

– Det her kræver jo pludselig, at han skal ind og have nogle arbejdsopgaver. Men det er en stilling, som passer til Joachim. Når det er sagt, så har Danmark og Frankrigs samarbejde udviklet sig rigtig meget, forklarer Engell.

Dronningen har tidligere meddelt, at det i den nye generation kun er prins Christian, der vil modtage årpenge. Det sker, fordi danskerne har et øget fokus på økonomien i kongehuset.

– Hvis Joachim tager fast ophold efter dette, så er jeg ret sikker på, at "mor dronning" vil være opmærksom. Margrethe tager det ikke som en selvfølge, at pengene i kongehuset bare hænger løst. Med et stigende antal prinser og prinsesser, der var hun helt opmærksom på, at den diskussion ville komme. Hun er også opmærksom på, at hvis Joachim tager fast ophold i Frankrig, så bliver det en helt ny diskussion, siger han.

Det var sagen om grevinde Alexandras årpenge efter skilsmissen fra prins Joachim i 2004, der begyndte diskussionen om apanage i Danmark.

- Fokuset på kongehusets økonomi er skarpere, end det nogensinde har været før. Det er født af aftalen om grevinde Alexandras apanage, der jo var helt og aldeles gunstig for hende. Jeg har et klart indtryk af, at der er en del politikere, har det det indtryk, at den var et nummer for gunstig, siger Hans Engell.

Alexandra har fra den 22. juli 2020 frasagt sig sin apanage på 2.6 millioner kroner.

Sponsoreret indhold