Kongelige 19. marts 2020

Kong Felipe fratager sin far årlig apanage

Endnu en skandale ryster det spanske kongehus
Foto: MEGA

Spaniens kong Felipe er blevet nødt til offentligt at gå ud og frasige sig sin arv og fratage sin far, den tidligere kong Juan Carlos, hans årlige apanage. Det skriver The Guardian

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

De drastiske beslutninger kommer i kølvandet af, at det er kommet frem, at den tidligere kong Juan Carlos har modtaget penge fra en hemmelig fond med tilknytning til Saudi Arabien. 

Den hemmelige fond, kaldet Lucum Foundation, rummede omtrent 485 mio. kr., som var angivet til at være en "donation" fra Saudi Arabiens konge. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Foto: MEGA

Dronning Letizia, kong Felipe, tidligere kong Juan Carlos og den tidligere dronning Sofia. Foto: MEGA

Den tidligere kong Juan Carlos abdicerede i 2014 efter en lang række skandaler. Han overlod tronen til sin søn Felipe, der siden har måtte kæmpe for at genvinde kongehusets popularitet i befolkningen. 

Derfor offentliggjorde det spanske kongehus søndag, at konge Felipe frasiger sig sin arv og fratager sin far hans årlige apanage på 1,5 mio. kr. 

Den tidligere konge er blevet informeret om sønnens valg om at frasige sig sin arv, ligesom "enhvert aktiv, investering eller finansiel struktur, hvis oprindelse, karaktertræk eller formål ikke er i overensstemmelse med loven eller kronens retskaffenhed eller integritet", lyder det i meddelelsen. 

Ydermere oplyses det, at Juan Carlos ikke har informeret sin søn om fondens eksistens. 

I 2014 var Felipes søster Cristina i retten, fordi hendes ægtemand, Inigo Urdangarin, var mistænkt for at svindle med offentlige midler. Han sidder nu i fængsel. 

 

 

Sponsoreret indhold