Kongelige24. juli 2019

Joachim melder klart ud: Farvel og tak

Med udlejningen af palæet på Emiliekildevej til Caroline Fleming siger prinsen klart farvel til Danmark og sine protektioner, mener ekspert.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/prins_joachim_hj.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Endelig kommer Joachim ud af busken og går til bekendelse. Det er slut med arbejdslivet i Danmark.

Det vurderer kongehusekpert og forfatter Søren Jakobsen, da han hører, at Joachim og Marie stiller deres danske bolig til rådighed for deres veninde Caroline Fleming.

– Joachim kan jo ikke passe sin uddannelse i Frankrig og sine protektioner i Danmark. Og denne låne/lejeaftale med Caroline Fleming understreger jo det. Det er jo ikke hans tanke, at han skal passe sine protektioner – ellers ville han jo ikke låne eller leje sin bolig ud. Dette understreger hans egen erkendelse: Det er ikke muligt, siger Jakobsen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/prinsesse_marie_og_prins_joachim_mh.jpg
 (Foto: Martin Høien)

Emiliekildevej 19A har dannet rammen om prins Joachim og prinsesse Maries familieliv, siden de flyttede fra Sønderjylland til hovedstadsområdet. (Foto: Martin Høien)

Forvirrende

Forløbet om flytningen til Frankrig har mildest talt også været forvirrende for danskerne. Den 30. januar 2019 meldte hoffet ud, at prins Joachim flyttede til Paris for at tage en militæruddannelse på École Militaire i den franske hovedstad i et år. Samtidig lod man forstå, at Joachim ville passe sine protektioner herhjemme.

Det forvirrende ved sagen er dog, at prinsen skal sidde på skolebænken i Frankrig seks ud af ugens syv dage – og dermed bliver det meget svært – hvis ikke decideret umuligt at passe det arbejde, som han får 299.125 kroner for i apanage hver eneste måned.

Det fik i februar flere folketingspolitikere – heriblandt SF’s Karsten Hønge og Enhedslistens Søren Søndergaard til at spærre øjnene op. Sidstnævnte undrede sig i den grad over, at Folketinget slet ikke var blevet spurgt i sagen. I grundlovens paragraf 11 står der nemlig, at kongelige ikke bare kan tage deres årpenge med til udlandet uden godkendelse fra tinget. Men statsministeriets embedsfolk klappede det sammen helt uden om de folkevalgte.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/prinsesse_marie_og_prins_joachim_hj.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Adieu, Adieu! Prins Joachims signal er ikke til at tage fejl af. (Foto: Hanne Juul)

Permanent flytning?

Selv åbnede prins Joachim endda op for, at militæruddannelsen i Frankrig ikke bare er en midlertidig løsning:

– Vi tager den første udfordring det første år. Lad os nu bare fokusere på det. Jeg tror, det bliver rigeligt, sagde prinsen til SE og HØR.

Søren Jakobsen tror da heller ikke, at Joachims fremtidsplaner er stålfaste. Men han mener ikke, at man kan udelukke, at prinsen bliver væk i længere tid end det planlagte.

– Vi ved ikke, hvor prins Joachim havner, men hans virke i Danmark har længe været under neddrosling, forklarer han og henviser til det faktum, at hans hof sidste år blev slanket gevaldigt.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/paris_mega.jpg
 (Foto: MEGA)

Paris med både Champs-Élysées, Triumfbuen og Eiffeltårnet bliver base for Joachim og Marie mindst et år frem – sikkert længere. (Foto: MEGA)

Usædvanligt

Uanset hvad der kommer til at ske i fremtiden, er udlejningen til Caroline Fleming højst usædvanlig:

– Jeg har ikke hørt om nogen kongelige, der har udlånt deres private hjem til nære venner i længere tid. Det er nyt. Man skal være ret tætte. Det er jo deres private bolig, hun rykker ind i. Og hun har børnene med, lyder det fra Søren Jakobsen.

Joachims udlejning til Caroline Fleming er formentlig ikke noget, hoffet har hjulpet med at få i stand. Formentlig er dronning Margrethe ikke blevet orienteret:

– Jeg tror slet ikke, kongehuset har været inde over. Det er prins Joachims private dispositioner. Det er ret sikkert. Det hører hjemme under hans regi. Det er ikke noget, han skal spørge mor om. Jeg ser det som en håndsrækning til en kvinde – prins Joachim og prinsesse Maries veninde – der skal finde et nyt ståsted i Danmark, siger Søren Jakobsen til SE og HØR.

Vil du læse meget mere om de kongelige hver eneste uge? Så bliv fast abonnenent på SE og HØR - læs mere her.

Sponsoreret indhold