Hollands kronprinsesse siger nej til apanage: Joachim er presset

Det kan godt være, at prins Joachim, 52, forbander den hollandske kronprinsesse Amalia langt væk, efter at hun forleden meddelte, at hun ikke ønsker at modtage apanage, når hun til december fylder 18 år.

Det sætter nemlig Joachim under yderligere pres i forhold til de 3,9 millioner skattefri kroner, han hvert år modtager fra de danske skatteydere.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Prins Joachim bliver nu presset i relation til sin apanage på 3,9 millioner kroner.

Prins Joachim bliver nu presset i relation til sin apanage på 3,9 millioner kroner. (Foto: Martin Høien)

Og presset bliver ekstra stort, når kronprinsesse Amalia giver sin begrundelse for, hvorfor hun ikke ønsker den statslige overførselsindkomst.

– Jeg finder det ubehageligt, så længe jeg ikke laver noget til gengæld for pengene, og mens andre studerende har det meget sværere, især i denne periode med coronavirus, skrev hun i et brev til den hollandske premierminister, Mark Rutte.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Den 54-årige hollandske kong Willem-Alexanders datter kronprinsesse Amalia, 17, siger nej til apanagen, når hun tager et sabbatår. (Foto: Ritzau Scanpix)

Og for Amalia er det ikke en lille sum, hun frasiger sig. Apanagen for tronfølgeren i Holland er på knap 12 millioner kroner – altså mere end tre gange mere, end Joachim modtager fra den danske stat.

Arbejder meget lidt

Som SE og HØR for nylig kunne berette, har prins Joachim de seneste to et halvt år haft lidt under en arbejdsdag om måneden i gennemsnit, hvilket gør ham til den dyreste af de kongelige, hvis man beregner apanagen ud fra antallet af arbejdsdage.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Joachims ekskone, grevinde Alexandra, frasagde sig sin apanage efter lang offentlig debat. (Foto: Thomas Laursen)

Og det er heller ikke længe siden, at B.T. kunne offentliggøre en meningsmåling, hvor det fremgik, at 46 procent af danskerne mener, at han ikke længere bør få apanage.

Han må samtidig også føle sig presset af sin ekskone, grevinde Alexandra, 56, der efter en massiv offentlig debat valgte at sige nej til sin apanage, i samme øjeblik hendes og Joachims yngste søn, prins Felix, fyldte 18 år.

Nye vinde

Ifølge kongehuset selv er det da heller ikke en naturlov, at søskende til regenten skal have penge fra statskassen. I og med at både prins Joachim og kronprins Frederik har fået fire børn hver, har kongehuset meldt ud, at det kun er prins Christian, der kan forvente at få apanage, når han bliver voksen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Af kronprinsparrets børn er det kun prins Christian, 15, der er garanteret apanage. (Foto: Hanne Juul)

Christians søskende samt fætre og kusine skal ikke regne med at få offentlig forsørgelse, når børneflokkene er så store. At prins Joachim får apanage, skyldes udelukkende, at han er den eneste bror til den kommende konge.

Kronprinsesse Amalia er da heller ikke den eneste kongelige, der ikke får apanage. I forbindelse med deres løsrivelse fra den engelske kongefamilie mistede prins Harry og Meghan deres apanage, og Harry har selv sagt, at han måtte leve af arven efter sin mor, prinsesse Diana.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Harry, 36, og Meghan, 39, mistede deres statsydelse, da de forlod den britiske kongefamilie. Harry har fortalt, at de levede af arven efter prinsesse Diana. (Foto: MEGA)

Joachim holder fast

Ifølge kongehusekspert Søren Jakobsen skal vi dog ikke regne med, at prins Joachim en dag sender en meddelelse ud om, at han ikke længere ønsker apanage.

– Det ville være naturligt at føle sig presset, nu hvor den hollandske kronprinsesse har meldt det ud, men det tror jeg ikke, vi kommer til at se, for Joachim er en mand, der ser meget på pengene, og jeg tror ikke, han viger en tomme, om han så bliver den sidste i Europa, der får apanage, siger Søren Jakobsen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Prins Joachims børn kommer aldrig til at få apanage. (Foto: Hanne Juul)

Joachim kunne formentlig klare sig fint resten af livet uden apanagen, efter at han tjente styrtende på salget af Schackenborg. Men ifølge kongehuseksperten er der noget helt andet i spil.

– Det har noget at gøre med, at prins Joachim tænker på sine børn. Han vil gerne give dem noget arv, fordi de kommer til at klare sig selv, fordi de ikke kommer på finansloven, uanset hvor meget han ville ønske det. Og Marie har en forventning om et liv på et vist niveau, når man er gift med en prins, fortæller han.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close