Nyheder 31. maj 2016

Nu blander kongehuset sig i apanage-sag

Kongehuset tager bladet fra munden og siger, at det kun er prins Christian af dronningens børnebørn, der kan få del i de såkaldte årpenge
(Foto: All Over)

Det er ingen hemmelighed, at det danske kongehus er dyr i drift – og at danskerne betaler mange penge årligt for at Frede, Mary, Margrethe og resten af kongehuset kan leve i sus og dus.

Det seneste dage har den såkaldte apanage da også været oppe til heftig debat – årsagen er, at prins Joachims ældste søn fylder 18 år næste år.

Og det har fået flere danskere og også politikere på begge fløje til at argumentere for, at der må være grænser for, hvem fra kongehuset der skal have del i de såkaldte årpenge.

Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, udtalte i sidste uge, at der bør ske en ændring, når man tænker på, at prins Joachim og kronprins Frederik til sammen har otte børn.

- Simpel matematik tilsiger, at man er nødt til at lave en eller anden begrænsning. Ellers vil det i løbet af ganske få generationer være flere hundrede prinser og prinsesser, der skal have årpenge. Enhver kan se, at det ikke kan gå, udtalte han til Politiken.

Også langt størstedelen af SE og HØRs læsere mente, at årpengene ikke burde gå til prins Joachims børn, prins Nikolai, prins Felix, prinsesse Athena og prins Henrik. Hele 90 procent sagde således ”nej” på spørgsmålet om prinsens børn skulle have del i årpengene.

Nu tager kongehuset så selv bladet fra munden, og til DR oplyser kongehusets kommunikationschef, at det aldrig har været meningen, at for eksempel prins Joachims børn skulle have en bid af pengekagen:

- Det er ikke forventningen, og det har det aldrig været, at andre end prins Christian til sin tid skal have årpenge, siger Kongehusets kommunikationschef Lene Balleby til DR.

Reglerne for apanage blev ændret i forbindelse med, at prins Joachim blev gift med prinsesse Alexandra tilbage i 1995. Indtil da havde det det været tronfølgere, ægtefæller og enkedronninger der fik penge.

Sponsoreret indhold