Christians svære fremtid

Det sker i ny og næ, at arvinger til store familieejede virksomheder knækker under presset, men intet tyder på, at prins Christian ikke vil være i stand til at arve tronen en dag i fremtiden, når kronprins Frederik giver depechen videre.

Det sker i ny og næ, at arvinger til store familieejede virksomheder knækker under presset, men intet tyder på, at prins Christian ikke vil være i stand til at arve tronen en dag i fremtiden, når kronprins Frederik giver depechen videre.

(Foto: Hanne Juul)

Det er svært at være 13 år, og det bliver helt sikkert ikke lettere, hvis man samtidig er prins og ved, at titlen en dag skifter til kronprins – og senere igen til Christian 11.

Forude venter nemlig et liv i centrum, hvor hele landet vil følge hvert et skridt, unge Christian tager – og det er allerede begyndt, som da Frederik og Marys søn for nylig fik hele København til at juble, da han løb igennem gaderne foran sine tre søskende til Royal Run. Men der bliver ikke meget plads til at træde ved siden af, mener forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen.

– Jeg tror ikke, man vil være så afslappede med Christian, som man var med den skandaleramte Frederik. Hurtigt vil man spørge, om skatteyderne skal betale for et jetsetliv i den størrelsesorden med store jagtmarker, kongeskib og store, velholdte slotte, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Den eneste i søskendeflokken, der i voksenlivet kan se frem til at få apanage, er storebror Christian.

Den eneste i søskendeflokken, der i voksenlivet kan se frem til at få apanage, er storebror Christian. (Foto: Hanne Juul)

Skal i trøjen

Det er nemlig ikke kun titlerne, der allerede er besluttet for prins Christian. Forude venter helt sikkert en gymnasieuddannelse og en universitetsuddannelse – ifølge Søren Jakobsen er statskundskab på Aarhus Universitet det oplagte valg for at ruste sig til majestætstitlen. Og en tur i uniform kommer en kommende konge heller ikke uden om.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Om godt fire år venter den store 18-års fødselsdag, og så vil Christian for alvor skubbe sin onkel Joachim længere i baggrunden i det royale hierarki. (Foto: Lars H. Laursen)

Men modsat sin fætter Nikolai vil Christian med stor sandsynlighed finde stor glæde i at komme i militæret.

– Christian vil føle behov for at få luft – både i forhold til forældrene og i forhold til sine søskende. En militær uddannelse vil også give ham mere personligt råderum, fordi soldaterkammeraterne i det skjulte vil overtage noget af den personlige beskyttelse fra PET-folkene. Et kaserneophold kan blive en slags helle for Christian, siger Søren Jakobsen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Prins Nikolai, 19, valgte efter kort tid en militæruddannelse fra. Den mulighed har en kommende majestæt ikke, for alle danske konger har haft en fortid i forsvaret. (Foto: Martin Høien)

For hans egen sikkerheds skyld passer vagter fra PET også ekstra godt på prinsen.

– Han er nok endnu mere bevidst om sikkerheden, end Frederik var på samme alderstrin. Ikke mindst fordi prins Christian nåede at kende Anders Holch Povlsens bombedræbte børn at kende, siger Søren Jakobsen, der tror, at prinsen må have et lidt andet forhold til sin mobiltelefon end andre teenagere – også af sikkerhedshensyn.

Beskyttet barndom

Heldigvis er prinsen bedre rustet til den fremtid, der venter ham, end hans egen far var som ung.

– Han har indtil videre haft en fin, beskyttet barndom, og nu begynder livets alvor nok at gå op for ham. Men han har en langt bedre baggrund, end Frederik havde med en mor, som nok havde lidt for meget andet at gå op i, og en far, der nok var lidt for håndfast.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Kroonprinsesse Mary og prins Christian.

Kronprinsen har flere gange fortalt, at han og Mary, 47, er enige om, at Christian skal opdrages med masser af kærlighed og nærvær. (Foto: Hanne Juul)

– Christian har oplevet en mere helstøbt familie, og samtidig har han haft en far, der har været opmærksom på, at han skulle gøre tingene anderledes, end han selv havde oplevet som barn, siger Søren Jakobsen.

Selv kærlighedslivet er til en vis grad forudbestemt for den unge prins. Både far, farmor, oldefar, tipoldefar og resten af stamtræets stamme har været udenlands for at finde den rette ægtefælle.

Vil du læse meget mere om de kongelige hver eneste uge? Så bliv fast abonnenent på SE og HØR - læs mere her.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close