Kronprinsens tidligere bodyguard: Sikkerheden sejler

50-årige kronprins Frederik og 46-årige kronprinsesse Mary fik noget af en overraskelse, da der i juli var en ulovlig indtrængen på Gråsten Slot.

50-årige kronprins Frederik og 46-årige kronprinsesse Mary fik noget af en overraskelse, da der i juli var en ulovlig indtrængen på Gråsten Slot.

(Foto: René Schütze)

Ikke godt nok – kort og godt.

Sådan siger kronprins Frederiks tidligere bodyguard Jesper Palm Lundorf, som over for SE og HØR nu kritiserer håndteringen af episoden, der fandt sted ved Gråsten Slot i Sønderjylland i juli, hvor den kongelige familie var på sommerferie.

En 29-årig mand og en 28-årig kvinde blev anholdt og sigtet for husfredskrænkelse.

Med andre ord brød de ind i slotshaven – helt uden besvær.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Gråsten Slot er ikke det mest sikrede slot, forklarer ekspert. (Foto: René Schütze)

– Man bliver jo et eller andet sted nødt til at se på, om man har lullet sig lidt i søvn. Uanset om man er militær eller politi eller garder, er rutine éns værste fjende.

– Når der ikke sker noget i lang tid, bliver man lullet i søvn, og derfor er det en meget god reminder at få, at når der sker en begivenhed som det her, så giver det anledning til at stramme op på tingene, siger Lundorf, der også har arbejdet som sikkerhedschef, politibetjent og livvagt.

Må aldrig ske

Det var prins Christian, der ifølge ugebladet Her&Nu opdagede de ubudne gæster og alarmerede garderne.

– Men sådan må arbejdsgangen aldrig blive, mener Lundorf.

– Det skulle jo være garderne, der opdagede det, ikke børnene.

– Men hatten af for ham (prins Christian, red.), at han bare handler selv, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Kronprins Frederik og prins Christian

Det var 12-årige prins Christian, som opdagede de uvelkomne gæster på  Gråsten Slot (Foto: René Schütze)

Lundorf har også arbejdet for PET og været personlig bodyguard for Frederik.

Han mener, at episoden højst sandsynligt har ledt til en slags krisemøde, hvor man vil tage forskellige sikkerhedsprotokoller op til revision.

– Så vidt jeg kunne forstå, skulle de (de sigtede, red.) ind at plukke bær. Uanset om det er harmløst eller ej, bliver man nødt til at tage det til efterretning og sige: ”Hør her, vi har en høj vold, vi har garder stående, hvordan fanden kan de komme ind?”.

– Det bliver man nødt til at tage til efterretning. Og der forestiller jeg mig helt sikkert, at man vil lave nogle vurderinger i forhold til den forholdsvis harmløse episode, der er sket.

– De bliver nødt til at gøre et eller andet. Det må ikke kunne ske igen, siger han klart.

Tæt på folket

Gråsten Slot er traditionelt ikke det skarpest bevogtede slot. Slet ikke i sammenligning med Amalienborg, Fredensborg og Marselisborg i Aarhus.

– Der er ingen konkrete trusler mod det danske kongehus, og gud ske tak og lov for det. Det gør jo også, at de kan gå ude blandt befolkningen, som de gør nu her, og man kan komme meget, meget tæt på.

– Det er til hver en tid en risikovurdering, som PET og politiet tager: Kongehuset har bestemt, at de gerne vil være ude blandt befolkningen, og at de gerne vil være sammen med hele Danmark, siger Lundorf til SE og HØR.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Kronprins Frederik.

Kronprinsparret har valgt en meget afslappet stil i forhold til måden, de opfører sig på i det offentlige rum. (Foto: René Schütze)

Det er blot tre år siden, at PET senest mistede overblikket.

De kunne ikke finde prins Christian på Tranegårdskolen i Hellerup, hvor han ellers burde have været.

Den på det tidspunkt kun niårige tronfølger havde glemt at meddele, at han var gået hjem fra skole med en af sine venner. Det satte PET i højeste alarmberedskab, indtil Christian atter var lokaliseret.

SE og HØR har forgæves forsøgt at indhente en kommentar fra kongehuset.

Læs mere om kongehuset i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close