niarn

Nyeste artikler om niarn

Fulde navn: Niels Roos

Alias: Niarn

Fødselsdato: 10. juli 1979

Familie: Akacia (datter, f. 2014)

Scoringer:

Partner: Asal Shahverdi

Kendt fra: Rapper

Den aalborgensiske badboy-rapper Niels Roos er bedst kendt for sit bryske alterego, Niarn, der gennem 00’erne fik sit gennembrud med narko, vold, alkohol og småkriminalitet som sit musikalske varemærke.

Det ændrede sig alt sammen, da Niels Roos i 2014 officielt aflivede Niarn som en direkte konsekvens af et dødsensfarligt og årelangt misbrug.

Niels Roos er opvokset ved Aalborg i den lille forstad Gug. Hans forældre var ifølge ham selv ”ordentlige mennesker,” som aldrig har lavet ballade eller været i nærheden af nogle af de ting, som deres søn senere skulle rappe om.

Derfor var det også et frustreret forældrepar, der blot kunne se til, mens deres teenagesøn langsomt bevægede sig ud, hvor han ikke længere kunne nås.

Han prøvede stoffer første gang som 15-årig. Det var amfetamin. Niels havde set, hvordan de ældre fyre i den brogede omgangskreds kunne feste hele natten og var fyldt med selvtillid efter at have taget et par ”snitter”, så det skulle Niels da også prøve, syntes han. Amfetaminen virkede, og Niarn var så småt ved at blive født i Aalborgs gader og natteliv.

Først drejede det sig kun om småtyverier på den lokale tankstation, men senere begik Niarn hårdere kriminalitet, såsom biltyverier og vold. Alt sammen, så han kunne betale sit forbrug af alkohol og hash og opretholde sit ry som en barsk fyr.

– Jeg havde hverken ansvar eller noget at give mig til på det tidspunkt, og så er det bare fedt at stjæle, slås og fylde sig med stoffer. Nogle var interesseret i fodbold, mens andre stod i stalden og passede deres hest dagen lang, men for mig handlede det hele om ballade, har den hårdkogte rapper sagt til Jyllands- Posten.

Musikken var der alligevel plads til, og ved siden af sin kriminelle løbebane arbejdede Niels med at etablere sig som rapper, blandt andet i gruppen ”Håndlangerne”, men det var først senere - i København - han skulle finde den succes, han higede efter.

Her fik han i 2001 lov til at medvirke på Jokerens remix af kæmpehittet ”Havnen”, samtidig med, at han blev backup-rapper for den allerede etablerede L.O.C. ved nogle af hans koncerter.

I 2002 var Niarn så hjemme på besøg i Aalborg, men kunne ikke holde poterne for sig selv, og var derfor involveret i et slagsmål med kollegaen ”MC Søren Strøm” på en bar.

Eftersigende skulle de to rappere have bagt på den samme pige, en diskussion opstod, og Niarn slog ud efter ”Strøm”, som dukkede sig, og slaget ramte derfor pigen, som de to kamphaner toppedes om.

Pigen brækkede sin næse og anmeldte Niarn til politiet, hvorefter Søren ”Strøm” valgte at vidne, da sagen kom for retten. Niarn fik en betinget dom for overfald på sin rival – til gengæld stod Søren ”Strøm” for skud i hiphopmiljøet.

Det kom til udtryk i sangen ”Stikkersvin”, hvor Niarn rappede om at smadre og sætte ild til ”Strøm”, mens han sov, og på sangen fik han selskab af en særdeles vred L.O.C., der gladelig bakkede op om Niarns version af sagen og ligeledes kaldte ”Strøm” for et stikkersvin.

Samarbejdet med dansk raps tunge drenge, L.O.C. og Jokeren, banede samtidig vejen for Niarns kommercielle gennembrud – albummet ”Årgang ’79”, der blandt andet indeholdte føromtalte ”Stikkersvin” og monsterhittet ”Dobbelt A”, som for alvor satte Niarns hjemby på Danmarkskortet.

Men den succes, som Niarn oplevede i kølvandet på sit første album, var samtidig med til at sætte skub i rapperens stigende misbrug.

SE og HØR bragte blandt andet billeder af Niarn med en joint i munden og streger af kokain liggende foran sig, men beskyldningerne om et misbrug prellede dengang af på rapperen. Han tog stoffer og drak, fordi han kunne lide det, det var en del af ”gamet”, og det eneste han kendte til, inden han brød igennem.

- Der er dem, der bliver alkoholikere, fordi de møder modgang i deres liv. Så er der dem, som mig, der pludselig oplever en masse succes, bliver inviteret til en masse fester med fri bar, og hvor det er nemt at få adgang til stoffer. Det var én lang, våd optur, fortalte en tørlagt Niarn til MetroXpress, da han i 2014 så tilbage på sin tsunami af succes.

I 2009 begyndte den nedtur, som i sidste ende kvalte Niarn. Han var kommet i økonomiske problemer på grund af sit heftige kokain- og alkohol-misbrug, og hans tredje soloalbum, ”Antihelt”, solgte ikke som forventet – det var faktisk en skuffelse. Samtidig havde Niarn været uenig med sit pladeselskab omkring hele processen med udgivelsen.

Som kompensation for tabt indtjening sagde han ja til folkelige TV-programmer som ”Til Middag hos” og ”AllStars”, selvom han var fuld under optagelserne til begge programmer. Folk kunne bare ikke mærke det på ham, da hans krop efterhånden havde vænnet sig til rusen.

- Det er fandeme hårdt for en ung rapper, der burde sige fuck til autoriteterne. Men jeg overgav mig til pladeselskabet. Jeg havde også et kæmpe skænderi med en af tilrettelæggerne i ’Til Middag Hos’. Jeg må ikke sige, hvor meget jeg fik, men jeg blev rigtig godt betalt, fortalte Niarn til Politiken i 2014.

I 2012 skred Niarns kæreste gennem syv år, Asal Shahverdi, også fra ham. De havde været forlovet i to år på det tidspunkt.

Rapperen tog konsekvensen og flyttede tilbage til Aalborg, hvor han fik job på den nordjyske radiostation ANR. Men at græsset ikke nødvendigvis var grønnere på den hjemlige side af Storebælt, fandt Niarn hurtigt ud af.

- Jeg var oppe på at drikke 30-40 genstande om dagen. Jeg skulle møde tidligt om morgenen, og hvis jeg ikke startede dagen med et par genstande, kunne jeg ikke fungere. Så ville jeg bare sidde og ryste, svede og brække mig ovre i hjørnet, sagde han til MetroXpress om at arbejde for ANR.

Misbruget var også den primære grund til, at han i 2013 blev fyret fra radiostationen og som arbejdsløs eskalerede Niarns misbrug endnu mere. Han gik i seng med en vodkaflaske i hånden hver aften, og til sidst kunne kroppen ikke mere.

- Jeg fik de sygeste smerter i venstre side. Jeg troede, det var nyresten. Det havde jeg tidligere fået, da jeg var med i 'Til middag hos'. Men denne gang var det så betændelse i bugspytkirtlen. Jeg røg på intensiv, fik morfin og lå bare og skreg af smerte. De første 10 dage på intensiv står stadig meget sløret for mig i dag, lød det fra rapperen til MetroXpress.

Turen på intensiv blev begyndelsen på enden for Niarn. Fastspændt på intensivafdelingen lykkedes det Niels Roos at kapere abstinenserne, og langsomt, men sikkert blev han afgiftet og kunne begynde at se klarere.

- Det var så dejligt og befriende. Ikke mere ned i kiosken og hente bajere og vodka. Jeg fik besøg af venner og familie, og jeg kunne se på dem, at de havde været bekymret for mig. Især min gamle mor på 65 år, der havde set sin søn pisse sit liv væk på alkohol, sagde han til Politiken.

Niels blev udskrevet noget tid efter, begynder at gå til møder i AA, fandt sammen med kæresten igen og aflivede sit alterego, Niarn, for bestandig i et langt, hudløst ærligt og åbent brev til sine fans.

- Jeg hedder Niels, jeg er alkoholiker og jeg vil aldrig nogensinde tilbage til det hul, jeg var i for bare få år siden. (…) For at gøre det kort, så har jeg det bedre, end jeg har haft det i rigtig mange år. Men der er stadig et problem. Niels overlevede på det hospital, men det gjorde Niarn ikke. Han døde. Jeg kunne mærke det, allerede da jeg trådte ud i solen, efter jeg var blevet udskrevet. Faktisk en slags lettelse, som om djævelen på min skulder endelig var væk. Jeg tænkte, at jeg nok lige skulle vænne mig til mit nye liv, så ville Niarn komme frem i mig igen. Men han kom aldrig. (Læs brevet i sin fulde længde her)

Medierne greb historien, og da Niels skulle forklare sit brev lagde han ikke skjul på, at det var en bevidst symbolsk handling at ”dræbe” Niarn overfor sine fans.

- Jeg kender Niarn bedre end nogen anden. Niarn ville sige 'hva' fanden, din taber, kan du ikke holde til at drikke lidt sprut?' til mit ædru jeg. Derfor blev jeg nødt til at aflive ham for good, sagde han i dagene efter han havde offentliggjort brevet.

Niels Roos har stadig planer om at udgive musik, bare ikke under navnet Niarn. Og hvis han fremover bliver fristet, så har han nu en ekstra grund til at sige nej. I september 2014 blev han nemlig far til en lille pige, Akacia, som han fik sammen med kæresten Asal Shahverdi.

Tidslinje:

  • 2002: Får betinget dom for at have brækket næsen på en pige
  • 2004: Udgiver gennembrudsalbummet ”Årgang ’79”
  • 2012: Bryder med kæresten Asal Shahverdi - Niarn: Brylluppet røg i vasken
  • 2014: Er døden nær pga. misbrug og afliver sit alterego Niarn i et åbent brev til sine fans - Niarn døden nær
  • 2014: Får en datter, Akacia
  • 2014: Finder sammen med Asal Shahverdi igen
  • 2014: Udgiver opsamlingsalbummet ”Kommer aldrig igen”

Sponsoreret indhold