Kendte14. maj 2021

Niarn var på dødens rand: - Jeg sov med en flaske vodka på natbordet

Da rapperens karriere begyndte at gå ned ad bakke, tog alkoholen over - og sendte ham næsten i graven
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/kh_niarn_030.jpg
 Foto: Krestine Havemann/Radio4

Rapperen Niarn hittede stort i start- og midt 00'erne med kæmpehits som "Dobbelt A" og "Bare Sig Til". Han levede et vildt liv med udsolgte koncerter, hårde stoffer og enorme mængder alkohol.

Men på et tidspunkt begyndte interessen for Aalborg-rapperen at dø ud. Men det gjorde hans egen trang til stoffer og især alkohol ikke. Tvært imod.

Da der ikke længere var de samme penge at hente på koncerter og pladesalg, begyndte han at tatovere. Men det blev imidlertid aldrig noget levevej for afdankede rapstjerne.

Det fortæller han i radioprogrammet "Under nålen" på Radio4.

- Jeg tror faktisk, jeg kunne være blevet en udmærket tatovør. Men så overtog sprutten fuldstændig. Man kan ikke sidde og tatovere andre mennesker og være pissefuld. Så det sprang jeg fra igen. Når man er alkoholiker, må alt vige pladsen, for at man kan drikke, siger han.

Og Niarn var alkoholiker. I starten var han kun psykisk afhængig. Når han fik det dårligt med sig selv eller fyldte hovedet med negative tanker, drak han for at få det bedre.

Men de psykiske abstinenser udviklede sig efterhånden også til fysiske abstinenser.

- Og det er det fucking værste. Jeg kan tydeligt huske første gang, jeg vågner og tænker: "Jeg har aldrig nogensinde haft det så skidt i hele mit liv." Og så finder man ud af, at det ikke er tømmermænd. Man får en form for instinkt; jeg skal have sprut, fortæller Niarn.

På et tidspunkt blev abstinenserne så slemme, at han fik store problemer med at sove om natten.

- Jeg skulle være pissefuld for overhovedet at kunne falde i søvn. Og så vågnede jeg efter 2-3 timer, når jeg havde forbrændt det alkohol. Så jeg begyndte at sove med en flaske vodka på natbordet, siger Niarn.

Dansede med døden

I 2013 sagde Niarns krop fra efter flere år med et kæmpe alkoholforbrug. Han blev indlagt på Hvidovre Hospital med betændelse i bugspytkirtlen.

Han kom på intensivafdelingen, fordi betændelsen var så slem, at han faktisk var tæt på at dø.

- Hvis man ikke stopper med at drikke, når man får betændelse i bugspytkirtlen, så udvider den sig bare. På et tidspunkt springer den. Og så vælter betændelsen ud i kroppen og breder sig til organerne. Og så dør man. Den var meget, meget tæt på at springe, da jeg blev indlagt, fortæller Niarn.

Rapperen lå på intensivafdelingen i 10 dage, og derefter lå han i 22 dage på gastroenheden, før han blev udskrevet.

- Der fik jeg en meget klar besked ude på hospitalet: "Niels, jeg kan lige så godt sige det, som det er. Hvis du begynder at drikke igen, når du kommer ud herfra, så dør du," og så holdt han en lille kunstpause: "Det garanterer jeg", gengiver Niarn.

I dag tænker han, måske en smule overraskende, tilbage på tiden på hospitalet som en god periode.

- Jeg elsker at komme på hospitalet. Især Hvidovre Hospital. Jeg fandt på en måde tilbage til livet, da jeg lå der. Fordi jeg virkelig elsker at være ædru. Jeg havde det helt som om, at jeg havde fundet et nyt stof. Det var en kæmpe åbenbaring. Jeg elsker det sted - det gør jeg virkelig, understreger han.

Hele interviewet med Niarn i "Under nålen" kan høres lørdag klokken 10 på Radio4.

Sponsoreret indhold