Kim Larsen

Foto: All Over Press

Kim Larsen er på mange måder en levende legende, og han var en af de mest elskede kunstnere i Danmark - en slags nationalskjald ...

Kim Larsen gik bort den 30. september 2018 - i en alder af 72 år. Han er på mange måder en levende legende. Hans musik og personlighed har gjort ham til en af de mest elskede og berømte kunstnere nogensinde i Danmark - en slags nationalskjald. Men hans lange karriere og hæsblæsende liv har i tråd med successen også været præget af indre dæmoner i form af depressioner, forliste ægteskaber, beskyldninger om stjernenykker og en hel familie, han efter eget valg ikke længere har kontakt til.

Hele Danmarks ”Nationalskjald” blev født før aborten blev fri, og det kan dansk musik prise sig lykkelig over. Allerede da Kim Larsen i 1950’erne blot var en lille dreng med en stor mund, begyndte han at spille guitar og skrive sange, men det var først i 1969, da han sammen med guitarist Franz Beckerlee, bassist  Wili Jønsson og trommeslager Bjørn Uglebjerg (senere erstattet af Søren Berlev) dannede bandet Gasolin, at Kim Larsen blev rigtig kendt.

Senere udgav Larsen en række soloalbums, som har været og stadig er uhyre populære. Han var medforfatter til manuskriptet og havde selv en af hovedrollerne i Erik Ballings sidste film som instruktør, ”Midt om natten”, fra 1984. Her skrev, sang og spillede Kim Larsen det meste af musikken i filmen, hvis soundtrack samtidig er et af de bedst sælgende danske album nogensinde.

Udadtil har Kim Larsen skabt sig et image som en folkets troubadour, der altid er god for en frejdig replik eller en sjov anekdote. Da han i en alder af 61 år i 2006 af hoffet blev tilbudt et dansk ridderkors for sit bidrag til dansk musik, var det eneste svar fra Larsen derfor også denne pressemeddelelse:

- Da jeg ikke synes, det sømmer sig for en gammel gadedreng og popsanger at føre sig frem med kors og bånd og stjerner, takker jeg pænt nej til ridderkorset ... Det kunne ellers have været hyggeligt, at ryge en smøg med dronningen inde i privaten - hvis hun ellers må for personalet.

Og det er sådan, de fleste mennesker opfatter Kim Larsen: Som folkets mand. En jovial stemme uden filter, der synes, rygeloven er noget pis for de almindelige danskere, der bare vil have sige en bajer på den lokale. En gavflab og en eventyrlysten spillemand med en ungdommelig lyst til at smide guitaren på ryggen, drage ud i verden og fortælle om sine oplevelser.

Men Kim Larsen er ikke nødvendigvis folkets mand længere. Der er i hvert fald langt fra en almindelig arbejderhyre til det svimlende beløb, der tikker ind på nationalskjaldens firmakonto hvert år. Fra 2008 til 2011 havde Kim Larsen ApS for eksempel et samlet overskud på hele 19,1 millioner kroner.

En del af pengene skyldtes rettighederne til Gasolins numre, mens resten blev hentet ind på koncerter med ”Kim Larsen og Kjukken”, som han dannede i 1995.

I 2014 hev Kim Larsen lidt over 3,6 millioner kroner ud af firmaet som årsløn til sig selv, men alligevel kunne der lægges godt 2,1 millioner kroner til den allerede astronomiske personlige formue på 52 millioner kroner, hvilket gør Larsen til den bedst betalte gadedreng nogensinde i Danmark – og en af de dyreste musikere at booke til koncert.

Kim Larsen har det altså på mange måder mageligt i dag. Men vejen til den succes, Kim senere skulle få masser af, var da heller ikke rosenrød. Faren, skolelæreren Alfred, skred fra moren Eva og resten af familien, da Kim Larsen var fem år gammel, hvilket betød, at han stort set aldrig havde kontakt til sin far.

Kim så faktisk kun sin far én gang, efter han havde forladt barndomshjemmet. Et par år efter blev Alfred Larsen nemlig ved et tilfælde tilkaldt som vikar til Kims klasse. Da faren trådte ind i sin søns klasse, hilste Kim sin far med ordene "Hej far", hvorefter Alfred Larsen sendte sin søn - ydmyget og afvist - uden for døren.

Senere færdiggjorde Kim selv en uddannelse som folkeskolelærer ved siden af musikken. Men svigtet i barndommen tilgav Kim Larsen aldrig sin far for. Han mødte derfor heller ikke op til Alfred M. Larsens begravelse i maj 2005, men spillede i stedet en koncert i Greve samme aften.

Hans første ægteskab med Mariann Herløv varede kun kort, men han fik alligevel sønnen Pelle med hende. I 1973 giftede Kim Larsen sig igen - denne gang med Hanne Qvist, som han fik tre børn med: Sylvester, Alice Eva og Molly.

Da Gasolin blev opløst i 1978 overtalte Kim sin kone Hanne til at drage til USA med børnene for at prøve lykken ”over there”. De bosatte sig i New York, men gennembruddet kom ikke, og efter tre år vendte familien hjem igen.

Tilbage i Danmark forsøgte Hanne Qvist at give Kim Larsen dét, han altid har ønsket sig - nemlig en traditionel familie, hvor han tjente til føden ved at spille musik på fuld tid, mens hustruen gik hjemme og passede børn og hjem. Det var også Hanne Qvist, der var inspiration for Kim Larsen, da han skrev ”Kvinde Min”.

Men de 22 års ægteskab sluttede brat, da han i sommeren 1994 ringede hjem fra en turné og fortalte, at han ikke mere ville komme hjem. I stedet ville han flytte til Odense sammen med sin nye kæreste, Liselotte Kløvborg.

Som sagt, så gjort. Kim Larsen kom vitterlig aldrig mere i hjemmet i København. Ægtepagten havde Kim Larsen styr på. Hanne Qvist Larsen fik en kontantformue på 4.430.410 kroner, parrets lejlighed i København K og deres sommerhus i Melby.

Til gengæld havde Kim Larsen føjet ind, at han alene havde ret til pensionsformuen og anparterne i hans forskellige firmaer – og dermed også rettighederne til musikken, som han har tjent klækkeligt på.

Datteren Alice Eva, der var 15 år, da Kim Larsen flyttede, fortæller i bogen ”Solisten – historien om Kim Larsen” fra 2011, at hun længe efter, at hendes far var flyttet, ledte efter en forklaring på den abrupte afsked - men hun fik aldrig en ordentlig forklaring.

Kim Larsen sendte hende af og til et postkort som svar på hendes breve, hvor han skrev, at hun og hendes syv år yngre lillesøster, Molly, var velkomne til at komme og besøge ham og hans nye kæreste i Odense.

- Men det var altid sådan, det foregik. Det var altid os, der skulle komme til ham. Ikke omvendt.

I Odense lavede Liselotte Kløvborg og Kim Larsen deres egen lille familie. De fik børnene Hjalmer og Lui, og i mellemtiden havde Kim Larsen i 1995 dannet bandet ”Kim Larsen og Kjukken”, som han flittigt turnerede med helt frem til hans død. 

Kim Larsen sov stille ind den 30. september 2018 efter længere tids sygdom. Kim Larsen blev 72 år.

Kim Larsen var i sin sidste stund omgivet af sin kone Liselotte samt sine seks børn Pelle, Sylvester, Alice Eva, Molly, Hjalmer og Lui.

Bisættelsen vil finde sted i absolut stilhed og helt privat.

Tidslinje:

 • 1950: Forældrene Alfred og Eva bliver skilt - Opvækst gjorde Larsen kold
   
 • 1969-1978: Spiller i ”Gasolin”
   
 • 1973: Gifter sig med Hanne Qvist Larsen
   
 • 1973: Udgiver sit første soloalbum ”Værsgo’”
   
 • 1979: Flytter til New York med Hanne Qvist og børnene Alice Eva og Sylvester for at prøve lykken
   
 • 1982: Vender hjem til Danmark fra USA uden et internationalt gennembrud
   
 • 1984: Medvirker i og skriver musik til filmen ”Midt om natten”
   
 • 1984-1992: Medvirker i bandet ”Bellami”
   
 • 1994: Flytter sammen med Liselotte Kløvborg i Odense
   
 • 1995: Danner ”Kim Larsen og Kjukken”
   
 • 1995: Bliver skilt fra Hanne Qvist Larsen
   
 • 2001: Gifter sig med Liselotte Kløvborg
   
 • 2006: Siger pænt nej tak til at modtage et Ridderkors
   
 • 2011: Hanne Qvist Larsen dør efter længere tids kræftsygdom- Kim Larsen deltager ikke i begravelsen. - Kim Larsens eks er død
Kim Melius Flyvholm Larsen
Danmarks Nationalskjald
Alfred M. Larsen (far, 1916-2005) Eva Flyvholm (mor, 1918-2014), Pelle (søn, fra 1. ægteskab), Sylvester (søn, f. 1973), Alice Eva (datter, f. 1981) + Molly (datter, f. 1987) med Hanne, Hjalmar (søn, f. 1995), Lui (søn, f. 1998) med Lise Lotte.
Tidligere gift med Mariann Herløv Larsen, tidligere gift med Hanne Qvist Larsen
Liselotte Kløvborg Larsen
Musiker

Find din favorit kendis her:

Close