Husker du? Da landet blev kold og forladt, fandt vi trøst i Larsens skat

For to år siden - søndag den 30. september 2018 klokken præcis 11.15 - tikkede en nyhed ind:

- På vegne af Larsen-familien skal jeg med stor sorg meddele, at Kim Larsen i morges er sovet stille ind efter længere tids sygdom. 

De få ord - der blev delt på både Facebook og på Kim Larsens egen hjemmeside - sendte straks chokbølger gennem landet: Vores nationalskjald var død.

I dag - den 23. oktober - ville Nationalskjalden så kunne være fyldt 75 år. Men hverken på hans dødsdag eller på hans fødselsdag har fans mulighed for at lægge blomster på hans grav.

Kim Larsens familie har nemlig afsløret, hvor han blev stedt til hvile - eller på hvilken dag. Det var familiens store ønske, at Kim Larsen blev stedt til hvile helt privat - og sådan blev det. 

Derfor er det altså kun Larsens allernærmeste, der på mærkedage kan lægge blomster på hans grav.

Det betyder dog ikke, at danskerne ikke mindes musikeren.

Midt i sorgen skete der nemlig noget, som mange aldrig vil glemme: Vi stimlede sammen, planlagde både koncerter og mindeoptog.

Vi hørte hans musik og satte lys i vinduet til minde om ham, der ikke var her mere.

Vi mindedes hans sange og fortalte, hvad de havde betydet for os. 

Og netop i dag - to år efter hans død - mindes vi også Kim Larsen med hans egne ord:

"Det er et år siden, der blev stille – og det bli’r det nok ved med, tror du ikke?

Men altid vil vi mindes dine sange.

Altid vil vi huske din lyrik.

I aften vil vi lægge os på vores sovesofa – og lytte til din musik.

Ligesom de tusinde andre. Der gør det samme i nat. Sammen. Alene og forladt.

Giv dem sang og musik i de dødes land.

Tak for dansen, pianomand"

Herunder har vi samlet en masse billeder:

Kim fotograferet med døtrene Alice, f. 1979, og Molly, f. 1986, i hånden.

Kim med hustruen Liselotte, som han fandt sammen med under en sommerturné i 1994. På det tidspunkt var Kim gift med Hanne "Kranen" Qvist, som han lod sig skille fra. Med Liselotte fik han sønnerne Hjalmer, f. 1995, og Lui, f. 1998. Liselotte og Kim blev gift i 2001 og boede sammen i en lejlighed i Odense frem til Kims død.

Kim Larsen sammen med sin førstefødte, Pelle, der kom til verden i 1968. Pelle er opkaldt efter "Pelle Erobreren", og Kim fik sønnen sammen med Mariann Herløv Larsen, som han var gift med, da han arbejdede som folkeskolelærer. 

En rapkæftet og rygende Kim under et pressemøde til filmen Gasolin' i 2006. I dokumentarfilmen var bandmedlemmerne for første gang samlet, siden bandet gik i opløsning efter otte år i 1978.

Kim med datteren Molly, f. 1986, på styret engang i 1980'erne. 

En spændt - og rygende - Kim til pressemøde på filmen "Midt om natten", der havde premiere 9. marts 1984. Kim spillede rollen som Benny, mens også Erik Clausen og Birgitte Raaberg var på rollelisten. Birgitte fik sit gennembrud i rollen som Susan Himmelblå.

Kim på handletur i Odense engang i 1980'erne. Gavflaben ville dog hellere holde pengene i sin lomme.

Kim på vej til gallamiddag hos dronningen i anledning af hendes 70-års fødselsdag i april 2010. Han optrådte med sangen "Kom igen". 

Med en smøg solidt plantet i kæften var det ingen sag at skrive autografer. Udateret foto.

Portræt af en smilende Kim i 1982. På det tidspunkt forsøgte Kim at gøre karriere i USA, men måtte sande, at spillemanden var og blev danskernes favorit.

Kim på skiferie i Grønland i 1987.

Kim fotograferet i nydeligt tøj i 2002.

Kim med sin daværende kone, Hanne Qvist (kaldet "Kranen") i 1992. "Kranen" skullle ikke forstås negativt, fortalte Kim - det var istedet en reference til en kvinde, der kunne løfte faldne mænd op. 

Kim og Liselotte i 2001 - samme år som de blev gift. "Hvem kan sige nej til en engel?", spurgte Kim på sit albumcover fra 1994. Covertitlen var en klar hentydning til hans nye kærlighed, Liselotte, som han indledte et forhold til samme år. Parret forblev sammen indtil Kims død.

Kim med sin velkendte grimasse, når han sang. Her fotograferet i 2005. 

Kim og Hanne "Kranen" Qvist engang i 1970'erne. 

Kim og Erik Clausen på Mallorca - iført passende badetøj.

Kim på scenen til Samsø Festival i 2013. 

Forfatter Jens Andersen nåede at mødes med Kim syv gange i forbindelse med tilblivelsen af bogen "Mine unge år". Interviewe foregik i køkkenet - her ses de under en pause på Kims altan. 

En glad spillemand fotograferet under sin koncert på Skanderborg Festivalen i 2018 - kort tid før hans død.

Blomsterhilsner, øl og cigaretter blev nænsomt lagt ude foran Kims hjem på Claus Bergs Gade i Odense, da nyheden om hans død kom frem 30. september 2018.

Blomster, lys - og fadøl - lyste op foran Kims hjem efter hans død. 

I respekt for Kim stod hans faste plads på stambaren Lørups Vinstue tom, da nyheden om Kims død kom frem. Dette billede er taget 30. september 2018 - samme dag som Kim stille sov ind.

Der blev selvfølgelig lagt både smøger og cigaretter - helt i Larsens ånd. Spillemanden foretrak det nok over blomsterne. Han mente nemlig ikke, at man gav blomster til mænd.

Kims stamværtshus Lørups Vinstue ligger lige ved siden af Kims hjem på Claus Bergs Gade i Odenses H.C. Andersen-kvarter.

Halv af hver'. Sådan kunne Kim bedst li' en fad.

Det var ikke kun ude foran Kims hjem, at der blev lagt blomster. Også på Christianshavns Torv  blev der lagt blomster. De hjemløse, der holder til på pladsen, passede nænsomt blomsterhavet i flere dage.

Til at begynde med lå der blot en enkelt buket på Christianshavns Torv. Dette billede er taget samme dag, som nyheden kom frem. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Dagen efter - den 1. oktober - var blomsterhavet vokset. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Mange havde medbragt tegninger, billeder og lyrikker af Larsen selv.

Tusindvis hyldede Kim med optog i flere byer 5. oktober 2018. Her er den enorme folkemængde på vej over Langebro i København.

DR's mindekoncert "Som en dråbte" tiltrak også tusinder til Rådhuspladsen søndag den 7. oktober 2018.

 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close