Kongelige6. juni 2019

Kongen af Paris

Det er blevet tid til, at lillebror Joachim træder ud af kronprinsens skygge – men det kræver flid og talent at slå igennem i byernes by.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/prins_joachim_foto_dm.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

En ny tilværelse venter prins Joachim, når han denne sommer flytter sig selv og familien fra de vante rammer i Klampenborg til metropolen Paris.

Seks dage om ugen skal den 49-årige prins på skolebænken på Frankrigs fineste militærakademi, og når klokken ringer ud, venter der ikke en beskyttet prinsetilværelse.

Tværtimod får Joachim en af sine helt store udfordringer, når han skal både bevise sit værd over for de 29 af Frankrigs skarpeste officerer, som bliver hans nye klassekammerater, og samtidig skabe nye forbindelser i en ny by.

For i Paris giver titlen som dansk prins ikke nødvendigvis adgang til det fine selskab.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/marie_og_joachim_foto_martin_hoeien.jpg
 (Foto: Martin Høien)

Heldigvis har Joachim sin prinsesse Marie, 43, som er en særdeles præsentabel frue, der burde kunne begå sig i Frankrigs højere luftlag. (Foto: Martin Høien)

– De rige franske forbindelser lever meget mere lukket end i andre lande. Der skal arbejdes meget med det, hvis han vil ind i de kredse, for han har nok ikke forbindelser der i forvejen. Han skal virkelig vise nogle sociale færdigheder for at komme ind i de kredse, siger kongehusekspert Søren Jakobsen, som også har skrevet flere bøger om den danske overklasse.

– Han forventer, at den danske ambassade i Paris nok skal gøre et stort stykke arbejde for at få prinsen introduceret for de helt rigtige mennesker. Men derfra er det Joachim selv, der skal gøre arbejdet.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/prins_joachim_foto_aller_media.jpg
 (Foto: Aller Media)

Den nye tilværelse bliver også noget at vænne sig til for 10-årige prins Henrik og syvårige prinsesse Athena, der snart skal starte i fransk skole. (Foto: Aller Media)

De evige reserver

De udfordringer, der ligger foran Joachim, skal sandsynligvis ikke ses som noget negativt. For lige siden flugten fra det gældsplagede Schackenborg i 2014 har prinsen levet en tilværelse i sin storebrors skygge, og det er den skæbne, han prøver at arbejde sig ud af nu.

– Prins Joachim har ikke haft nogen tilfredsstillende position. Han har haft svært ved at finde ud af, hvad han ville, og det har tilsyneladende også været et problem for dronningen at rådgive ham om, hvad han skulle. Derfor har han hængt i luften i et stykke tid. Hans kalender har næsten været blank på det seneste.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/mary_og_frederik_foto_martin_hoeien.jpg
 (Foto: Martin Høien)

For tiden overtager Frederik og Mary flere og flere af dronningens og prins Henriks opgaver – kun smulerne er tilbage til lillebror. (Foto: Martin Høien)

– Det har noget med ham selv at gøre, for hvad skulle hans rolle være? Han er i en vanskelig position, fordi vi har et kronprinspar, der markerer sig mere og mere og laver om på traditionerne, og det levner ikke meget plads til en reserve. Og reserver vil Joachim og Marie altid være. Den plads er skrumpet meget ind på det seneste, og det vil fortsætte i år, siger Søren Jakobsen, der tror på, at Joachim i Paris vil kunne vise sit værd som militærmand.

Joachim: Vi skal gi' den gas

I et interview med Alt for damerne fortæller prins Joachim selv, hvor meget han ser frem til året i den franske hovedstad.

– Det handler om at sige, okay, hvad er det, vi kan? Hvor er vi et aktiv? Vi skal mærke, hvad vores hjerte brænder for, og så skal vi dyrke det. Og så skal vi UD og give den gas, siger Joachim i ugebladet.

Og prinsen mener ikke bare, det er ham selv på skolebænken, der får noget ud af at hive et år ud af kalenderen for at prøve en ny tilværelse.

– Jeg tror, at det år bliver en gave både for os og ungerne, siger han.

Ingen krammeprins

Jakobsen forventer, at størstedelen af prins Henriks protektioner vil blive uddelt i løbet af det kommende års tid, og fordi Joachim er ude af landet, vil han have endnu sværere ved at få tildelt de nye job.

– Nu har kronprinsparret gang i et generationsskifte i kongehuset, og der passer Joachim ikke helt ind. Kunne man forestille sig Joachim gå rundt i en hal i Herning og kramme håndboldspillere, som Frederik gjorde ved VM? Nej vel? siger Søren Jakobsen.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/kronprins_frederik_dm.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

Gulddrengene, bl.a. Casper U. Mortensen, fik en krammer af kronprinsen efter VM-finalen i Herning – det ville være svært at se Joachim i samme situation, siger Søren Jakobsen. (Foto: Dan Mariegaard)

Det er kun få måneder siden, at Danmarks Jægerforbund fik ny protektor efter Henrik – en forening, som den jagtglade prins utvivlsomt gerne havde bundet sig til. Men arven gik til kronprins Frederik, så pladsen som lillebror blev endnu en gang cementeret for den et år yngre Joachim.

Til gengæld kan han vise sit værd på egen hånd, når han nu tager på eventyr i udlandet.

Læs mere om kongehuset i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold