Ydmyget af mor: Joachim uden ansatte

49-årige prins Joachim er blevet en underprioriteret skikkelse i det danske kongehus. Men det er en bevidst handling fra dronning Margrethes side.

49-årige prins Joachim er blevet en underprioriteret skikkelse i det danske kongehus. Men det er en bevidst handling fra dronning Margrethes side.

(Foto: Thomas Laursen)

Nu skal livremmen spændes helt ind.

Prins Joachim og prinsesse Marie står nu over for endnu en ydmygelse, efter at dronning Margrethe slanker deres hof betragteligt.

Ikke bare én, men begge de medarbejdere, der udgør prinseparrets hof, forlod nemlig pludselig deres stillinger ved udgangen af oktober.

Der er tale om Joachims sekretær Søren Bo Bojesen samt prinsesse Maries sekretær og hofdame Britt Siesbye.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det er disse to medarbejdere, Søren Bo Bojesen og Britt Siesby, som nu siger farvel til Joachim og Maries hof. (Foto: Claus Poulsen)

Ifølge SE og HØRs oplysninger har man ikke tænkt sig at genbesætte stillingerne, og det er måske heller ikke så underligt.

Faktum er nemlig, at Joachim og Maries kalender er gabende tom, og dermed er arbejdsbyrden, som Søren og Britt efterlader, ”ganske ubetydelig”, som en kilde udtrykker det over for SE og HØR.

Med andre ord kan hofmarskallatet sagtens overtage arbejdet fra Søren Bo Bojesen og Britt Siesbye uden de store anstrengelser.

Og det er en del af dronningens plan, som efter forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsens mening er ganske smart.

– Privatsekretærstillingen kan nemt gå ind i hofmarskallatets almindelige arbejde, for prins Joachim har ikke så meget at lave, og han får det nok heller ikke.

– Der kan man sige: ”Hvad skal han med en personlig assistent? Så kan han selv betale det”, lyder det fra eksperten.

Artiklen fortsætter under billedet ...

78-årige dronning Margrethe svinger endnu en gang sparekniven over prins Joachim. (Foto: Peter Grosen)

For nylig skrev SE og HØR, at der var opstået jalousi mellem prinsesse Marie og Mary.

– Joachim og Marie er sekundære, og sådan en som Mary ønsker faktisk ikke Maries indblanding. Der er en form for jalousi i luften fra Maries side, og derfor vil hun gerne have flere opgaver.

– Men Mary har bare mere format, og det er dronningens ønske, at det skal være sådan, forklarede Søren Jakobsen i slutningen af september.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Dronningen har længe vist, at hun har et godt øje til sin hårdtarbejdende svigerdatter Mary – mens Marie må kæmpe for at få respekt for sit arbejde for kongehuset. (Foto: Thomas Laursen)

Svært at finde ny

Det vil dog være bemærkelsesværdigt, hvis prinsesse Marie i fremtiden skal klare sig uden en hofdame.

– Hvis hun ikke får en hofdame, rykker Marie ned i systemet. Så får hun altså et spark, og man piller pynten af hende, siger Søren Jakobsen om stillingen.

– Det skal være nogen, der har råd til det. Man skal for eksempel være påklædt lige så fornemt, som prinsesse Marie er det.

– Så man skal have råd til at købe de kjoler, der skal til. Og man skal være klar til at tage med ud på rejser, så det er ikke nemt at passe arbejdet, hvis man er småbørnsmor, for der er ikke noget, der hedder nej.

Artiklen fortsætter under billedet ...

I oktober var Joachim og 42-årige prinsesse Marie med, da både dronningen, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary fejrede 100­-året for Islands uafhængighed. (Foto: Mikael Rieck)

Venner valgt fra

At hele Joachim og Maries hof siger op samtidig, er ganske tilfældigt, forklarer den ene af de afgående, den nu tidligere privatsekretær for prins Joachim, Søren Bo Bojesen.

– Det er et sammenfald. Men man kan sige, at det måske åbner for nogle organisatoriske muligheder i hofstaben, som jeg ikke kender noget til, siger han og forklarer sin egen opsigelse med, at han også har et andet job at passe og af mangel på tid til at passe begge måtte vælge et af dem fra.

Chefen, prins Joachim, ærgrer sig da også over at miste sine ansatte.

– Det har været to tro medarbejdere, som vi har sat pris på gennem tiden, og vi ønsker dem det bedste fremover, siger prins Joachim.

Det er dog ikke bare betroede medarbejdere, som parret vinker farvel til.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Efter otte år som Maries hofdame er tjansen slut for Britt Siesbye, som har kendt prinsessen, siden hun kom til Danmark. Britts 51-årige mand Oscar Davidsen Siesbye er nemlig en af prins Joachims nærmeste venner – ligesom Britt med årene er blevet helt tæt med Marie. (Foto: Dan Mariegaard)

Britt Siesbye er en af Joachim og Maries nærmeste venner, og hun stod fadder til deres søn prins Henrik, ligesom prinsesse Marie i 2009 var gudmor for eks-hofdamens datter.

SE og HØR har forsøgt at få en kommentar fra Britt Siesby, men hun er ikke vendt tilbage.

Læs mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close