Berigtigelse af historie om kongehuset

Prins Nikolai, 20, flyttede fra Amalienborg, fordi huslejen steg drastisk.

Prins Nikolai, 20, flyttede fra Amalienborg, fordi huslejen steg drastisk.

(Foto: Thomas Laursen)

SE OG HØR bragte den 22. januar 2020 en forsidehenvisning og en artikel inde i bladet på s. 4 og 5 med overskriften: ”Nikolai presset ud” og underoverskriften ”Huslejen amok hos farmor”. På forsiden var anført ”Nikolai presset ud” og ”Nyt kongeligt boligdrama”.

I artiklen stod der, at Prins Nikolai fraflytter sin lejlighed ved Amalienborg på grund af drastiske huslejestigninger i forbindelse med et renoveringsprojekt samme sted. Disse oplysninger var ikke korrekte. Prins Nikolais nu tidligere lejlighed ved Amalienborg er ikke omfattet at det renoveringsprojekt, der for tiden pågår i en kontorbygning ved Amalienborg. Der er ikke gennemført eller planlagt en renovering af Prins Nikolais lejlighed ved Amalienborg, og artiklens oplysning herom var derfor forkert. Det er heller ikke korrekt, når det i artiklen anføres, at der er udmeldt eller planlagt en huslejestigning for Prins Nikolais lejlighed. Endelig er det Kongehuset og ikke Slots- og Kulturstyrelsen, der har forestået udlejningen til Prins Nikolai. Grundlaget for artiklen er dermed urigtigt. Se og Hør beklager, at have videregivet usande oplysninger. SE og HØR beklager særskilt, at de urigtige oplysninger er bragt uden forudgående forelæggelse for Kongehuset.”

Betal ved kasse et. Ellers må du flytte. Nu!

Nu kommer sandheden om prins Nikolais flytning fra Amalienborg frem. 20-årige Nikolai blev for nylig tvunget til at træffe en vigtig beslutning. I over et år har prinsen haft en lejlighed stillet til rådighed af Styrelsen for Slotte & Kulturejendomme ved siden af Amalienborg.

Det er naturligvis ikke hvem som helst, der får det – og Nikolai fik lov til at leje boligen, fordi han er dronningens barnebarn. Ifølge SE og HØRs oplysninger var huslejen passende og ganske rimelig for boligens størrelse.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Dronning Margrethe

Det var dronning Margrethe, 79, der sikrede sit første barnebarn boligen ved siden af Amalienborg. (Foto: Lars H. Laursen)

Men så besluttede Styrelsen for Slotte & Kulturejendomme, at Nikolais bolig – en af mange inde ved Amalienborg – skulle renoveres. Og når boligen var indflytningsklar igen, fik han at vide, at huslejen ville stige drastisk. Med andre ord: Nikolai magtede ikke at betale den svimlende dyre, nye husleje.

Det er det, der i folkemunde kaldes Blackstone-metoden eller den såkaldte § 5, stk. 2-renovering i boligloven: Udlejer renoverer ens bolig og kan pludselig opkræve en  helt anden husleje.

Metoden er yderst kritiseret fra politisk side, fordi det stiller lejere i svære situationer, hvor de må gå fra hus og hjem.

Helt så galt gik det naturligvis ikke for prinsen.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Prins Nikolai er ikke den eneste, der rammes af renoveringsprojekter ved Amalienborg.

Prinsen er ikke den eneste, der rammes af renoveringsprojekter ved Amalienborg. (Foto: Jesper Sunesen)

Nikolai købte ny bolig

I december 2019 kunne SE og HØR nemlig afsløre, at prinsen havde købt en ny lejlighed i kvarteret mellem søerne og Nørreport Station. Nikolai betalte 4,1 million kroner for lejligheden, som var udbudt til 4.495.000 kroner og er 77 kvadratmeter stor.

Men han fik altså prisen presset ned, og dermed havde han sikret sig en ny bolig tæt på sine studier ved Copenhagen Business School (CBS) på Frederiksberg i hovedstaden.

Svært for dronningen

Der er ikke noget odiøst i, at Styrelsen for Slotte & Kulturejendomme vælger at renovere lejlighederne, der også omfatter prinsens.

Boligerne trængte i den grad til en kærlig hånd, og det var derfor den eneste mulighed at renovere. Den svimlende huslejestigning er derimod sværere at forstå meningen med, og ifølge SE og HØRs oplysninger har det også sat en anden person med tæt tilknytning til kongehuset i en svær situation.

Ifølge kongehusekspert Søren Jakobsen kan man dog ikke bebrejde dronningen.

– Det er klart, at det er dronningen, der har sørget for, at prins Nikolai fik denne lejlighed stillet til rådighed. Det skete i forbindelse med, at prinsen ønskede at afbryde sin militæruddannelse i Varde.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Det var ellers nemt at smutte ind til farmor, mens Nikolai boede ved Amalienborg. Som her ved fejringen af prins Joachims 50 års fødselsdag i 2019, hvor både Henrik, 10, og Athena på syv år, naturligvis også var med side om side med mor Marie, 43. (Foto: Hanne Juul)

– Nikolai manglede et nyt sted at bo, og så hjalp dronning Margrethe ham. Men det er ikke kongehuset, men Slots- og Ejendomstyrelsen (det, der i dag hedder Styrelsen for Slotte & Kulturejendomme, red.) der bestemmer sådan noget her, så derfor kan man altså ikke placere ansvaret hos dronningen, siger han til SE og HØR.

Selvstændig prins

Uanset hvad kan man i hvert fald konstatere, at Nikolai nu står på helt egne ben med sin egen lejlighed, og at han har løsrevet sig yderligere fra kongehuset.

Og prinsen kan da også sagtens selv. I weekenden gik han atter modeshow for Dior i Paris.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

Både Nikolai, 20, og Felix, 17, tårnede over deres mor, grevinde Alexandra, da de deltog i ECCO Walkathon forleden – officielt for allersidste gang.

Grevinde Alexandra, 55, er i gang med at komme videre i sit liv. I 2020 afvikler hun sin apanage. Det sker, når prins Felix, 17, bliver mymdig til sommer. (Foto: Birger Storm)

Til dagligt studererer han Business Administration and Service Management på CBS i København og har et fornuftigt studiejob hos ejendomsmatadoeren Mikael Goldschmidt på Grønningen.

Nikolais hjerte banker stadig for kæresten, Benedikte Thoustrup, som han har dannet par med i to år.

Læs mere om de kongelige i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close