Kendte 21. juli 2020

Behas barndomsminder: Det var kaos

Stabilitet var en havneby i Rusland i Mikkel Behas hippie-barndom.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Udlængslen har altid været stor i den 53-årige tv-sejler Mikkel Behas familie.

Han var selv med, da hans far, Troels Kløvedal, begyndte at sejle jorden rundt, han har selv gjort det, og også hans sønner har været omkring.

Men i år må Mikkel og co. blive i Danmark, og under sejlturen rundt til de danske havne opsøger han også barndomsminder i programserien “Kurs mod danske kyster”. Blandt andet på Langeland.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Kaspar Wenstrup)

- Jeg tror, min baggrund gør, at jeg forstår mange forskellige mennesker, og hvad udfordringerne og glæderne er i deres del af landet, har Mikkel Beha fortalt TV 2.
Hans hippie-forældre flyttede ofte rundt fra kollektiv til kollektiv, og lille Mikkel nåede at gå på 11 forskellige folkeskoler. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Her besøger Beha-klanens overhoved et af de mange kollektiver, han nåede at bo i som dreng - og fortæller hjerteskærende historier om barndommen.

- Min første rigtige sejlads alene var lige her. Vi boede hernede, og min stedfar havde givet mig en optimistjolle, og jeg havde en lillesmule temperament som barn og var blevet sur og tænkte “så sejler jeg hjem til min far i København!”.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: TV 2)

De tre sønner, Emil, 30, Theis, 27, og Alfred, 20, er med på togtet rundt i Danmark – men børnebørnene er blevet hjemme med deres mødre. (Foto: TV 2)

- Så blev jeg fanget herude ved Lohals og blev fanget af min stedfar i en lidt større jolle, mindes Mikkel - med glæde i stemmen.

Drømte om en sofa

Men der er ingen tvivl om, at forældrenes omtumlede livsstil – de gik fra hinanden, da Mikkel Beha var tre år – ikke altid var det, som Kløvedal junior gik og drømte om.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Peter Grosen)

Søfareren Troels Kløvedal elskede kvinder – og nåede at få børn med fire af dem.
Den sidste i rækken af kvinder var Else Marie Meldgaard. Sammen fik de i 1999 Mikkel Behas yngste bror, Asbjørn.
Kløvedal døde af sygdommen ALS lillejuleaften 2018. (Foto: Peter Grosen)

- Det var sådan et stort skønt kaos af mennesker, kollektiver, rejser og Nordkaperen. Hjem igen, hele tiden flytte og nye landsdele, så på den måde var det et anderledes barndomshjem.

Jeg kom hjem på et tidspunkt og sagde til min mor, at jeg simpelthen så godt kunne tænke mig en 3-2-1-sofa. Det er der ikke så mange 10-årige, der siger, men det var nok en længsel efter det helt normale og trygge, har Mikkel Beha fortalt i DR-programmet “Kulturdynastier”.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Marianne Holdt)

- Min mor og stedfar flyttede rundt fra kollektiv til kollektiv, og vi var meget på lejre om sommeren. Alle gik nøgne rundt, og kvindernes bryster var meget lange. Sådan husker jeg det, har Mikkel fortalt til B.T. om sin mors livsstil.
Marianne Kjær døde i 2005. (Foto: Marianne Holdt)

I alt 11 skoler nåede han at gå på, og seks forskellige byer har været hans hjem.

Mig og “Mrs. Captain”

Selv har Mikkel givet sine tre børn en noget mere stabil barndom.

“Mrs. captain”, hustruen Marian, har været skipperens faste partner i 33 år – lige modsat hans egen fars liv med fem børn med fire forskellige kvinder og moderen, Marianne Kjær, der fik tre børn med tre forskellige mænd.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Thomas Laursen)

I 33 år har Marian Midé, 60, været det sikre anker i Mikkels liv. (Foto: Thomas Laursen)

- Der var selvfølgelig meget kaos og “flytten rundt” i min barndom. Det kan have skabt et behov for en familiemæssig base. Men det kan jo også godt være, at jeg bare har været heldig, har Mikkel tidligere fortalt til SE og HØR.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Dan Mariegaard)

Hele familien har startet deres eget kollektiv i denne 12-værelses villa nær Hundested tidligere i år.
Det ligger selvfølgelig ud til vandet. (Foto: Dan Mariegaard)

Man kan følge Mikkel Behas tur i sine egne minders kølvand sommeren over i TV 2-programmerne “Kurs mod danske kyster” torsdag aften.

Sponsoreret indhold