Wafande

Foto: All Over Press

Foto: All Over Press

All Over Press

Den to meter høje humørspreder, Wafande, har i flere år domineret reggae- og dancehallgenren i Danmark ...

Fulde navn: Wafande Pierre Jolivel Zahor

Alias: Wafande

Fødselsdato: 21. juni 1983

Familie: Ingrid 'Nini' Joviel (mor)

Scoringer:

Partner: Stephanie

Kendt fra: Musiker

 

Den to meter høje humørspreder, Wafande, har i flere år domineret reggae- og dancehallgenren i Danmark, og hans finurligt positive hits som ”Gi’ Mig et Smil” og ”Uartig” har også sikret ham en plads i dommerpanelet på det populære TV2-program ”Voice Junior” i 2014.

”Wafande” er faktisk ikke et kunstnernavn, det er musikerens eget fornavn, omend det har en lidt speciel betydning for manden, der bruger størrelse 49 i sko.

I et af afsnit af quizprogrammet ”Hvem vil være Millionær” forklarede storcharmøren, at han er opkaldt efter sin farfar, der var høvding i en landsby i Tanzania – og navnet Wafande betyder "søn af en leder" eller "søn af en general" på arabisk.

Wafandes far er nemlig afrikansk, hans mor dansk-fransk, mens reggaestjernen selv blev født i en skurvogn på Christiania. Men en dag blev tæppet pludselig revet væk under lille Wafande.

- Fra den ene dag til den anden var min far væk. Jeg var otte år gammel og forstod ikke, hvordan han bare sådan kunne forsvinde. Han var min far, og jeg holdt af ham. Hvordan kunne han forlade mig – uden at sige farvel? Det gav ingen mening, lød det ærligt fra Wafande til Ekstra Bladet i 2014.

Barndommen var da også præget af en kende rodløshed for Wafande, som nu kun havde sin mor at støtte sig til.

- Jeg er et produkt af de glade 1970’ere, hvor man bare fyrede op for sit sexliv, og hvor det var totalt på mode at få små, brune børn. Mange af os kom til at vokse op med en mor, der gik efter ’sukker’ i et øjebliks sus, men efterfølgende skulle klare forældrerollen alene. Jeg tror desværre, der er mange unge mulatter, der har haft samme oplevelse, som jeg har haft, fortalte Wafande til Ekstra Bladet i 2014.

Wafandes mor tog ham som 9-årig med til Frankrig, hvor han boede i seks år og endda nåede at spille på det franske ungdomslandshold i basketball.

Basketball var han så dygtig til, at han blev tilbudt op til flere ’scholarships’ til skoler i New York, og han havde faktisk skrevet under på en kontrakt med en skole derovre, da hans far - ud af det blå - pludselig kontaktede ham med beskeden:

- Du har fået to søskende. Jeg er på vej til Danmark for at bo i København med familien.

For Wafande betyder familien alt, og på det tidspunkt følte han stadig et savn til sin far. Drømmen om en lykkelig, genforenet familie havde konstant luret lige siden faren skred, da han var 9 år gammel.

Fyldt med optimisme droppede Wafande derfor aftalen med skolen i USA og opgav samtidig drømmen om en basketballkarriere. Så flyttede han til København, hvor han tog arbejde som postbud og på den måde kunne møde sine søskende og se sin far.

Tilbage i Danmark rykkede Wafande ind i en lejlighed med sin ”nye” familie, men farens ønske om at opdrage Wafande som muslim faldt ikke i god jord hos den familiære, men rebelske teenageknægt, der godt kunne lide hiphop, joints, sprut og letpåklædte damer – fænomener, som ikke nødvendigvis går hånd i hånd med Islam.

Uoverensstemmelsen betød, at Wafande blev smidt ud af lejligheden efter et halvt år og flyttede tilbage til sin mor i Frankrig, hvor han begyndte i gymnasiet.

Sideløbende med basketballkarrieren havde Wafande altid leget med musik, og da gymnasiet ikke var hans kop the, kunne han ligeså godt forfølge passionen på fuldtid, syntes han.

- Basketball var en drøm, mens musik var noget, jeg kunne. Noget, jeg var vokset op med, og som jeg altid have gjort som noget naturligt og som en selvfølge. Jeg havde altid spillet i bands og omgivet mig med musik, men det lå åbenbart så tæt på mig, at jeg ikke kunne se det. Nu vidste jeg, at det var det, jeg skulle, sagde Wafande til Ekstra Bladet, da han tænkte tilbage på den dag, han sagde til sin mor, at han ville droppe ud af skolen for at dedikere sig fuldstændig til musikken. Moren forstod det ikke.

Men Wafande flyttede tilbage til Danmark, hvor han i 2011 brød igennem med ”Gi’ Mig Et Smil” og så tog det for alvor fart. Festerne, alkoholen, stofferne og det kæmpestore offentlige pres som en populær musiker ofte bliver præsenteret for i sin optur, har det af og til med at spænde ben for et nyt stjerneskud som Wafande.

Men han formåede at holde tungen lige i munden og undgå de største skandaler eller nedture, og med hjælp fra en agent, en kalender og kæresten Stephanie, som han eftersigende skal giftes med i 2015, er det lykkes Wafande at blive så folkelig, at han har sneget sig ind i programmer som ”Voice Junior” og ”Toppen af Poppen”. Programmer, som må siges at være en anelse væk fra de mange joints, fester og ballade på Christiania, som Wafandes musik ofte associeres med.

Tanken om at slå sig helt ned og få børn er heller ikke uvant for Wafande, han vil mindst have to og højst syv. Efter dommertjansen i ”Voice Junior”, hvor han coachede håbefulde sangtalenter, er han også blevet mere skruk.

- Jeg har egentligt været klar til at blive far i et stykke tid, og jeg tror ikke så meget på det der med, at man skal have alt det økonomiske i orden. Jeg tror, at det hele falder helt naturligt på plads, når man først får børnene. Så kommer det af sig selv. Det er meget en kvindeting, det der med at planlægge det hele og for eksempel sige, at her klokken 17.15 skal vi knalde, grinte Wafande til Ekstra Bladet i 2014.

 

Tidslinje:

 

 • 1991: Wafandes far forlader familien
   
 • 1992: Flytter til Frankrig med sin mor
   
 • 1998: Flytter tilbage til Danmark og bor hos sin far
 •  
 • 1999: Flytter til Frankrig og bor hos sin mor
   
 • 1999: Dropper ud af gymnasiet
   
 • 2000: Flytter til Danmark for at spille musik som levevej
   
 • 2011: Hitter med ”Gi’ mig et smil” og ”Uartig”
   
 • 2013: Frier til kæresten Stephanie
   
 • 2014: Med i ”Toppen af Poppen” - Populært sangprogram vender tilbage
   
 • 2014: Dommer i ”Voice Junior” - De skal være dommere i Voice-junior

Find din favorit kendis her:

Close