Renée Toft Simonsen

Foto: All Over Press

Tidligere supermodel Renée Toft Simonsen. Danner par med Thomas Helmig.

Den tidligere supermodel Renée Toft Simonsen blev opdaget som helt ung og har gennem 80’erne og 90’erne været en fast bestanddel på forsiderne af verdens største modemagasiner, indtil hun omkring årtusindeskiftet flyttede hjem til Danmark for at blive psykolog og senere forfatter til populære børnebøger.

Renée Toft Simonsen, der som 17-årig tog afsættet til en forrygende modelkarriere, blev opdaget af moderedaktør Birte Strandgaard i 1981, da hun stadig boede i Aarhus med sin familie.

Renées mor, Ingrid, var kommunist, sygeplejerske og en vaskeægte kvindesagsforkæmper. Hun solgte Land og Folk og var meget skeptisk over for den store, kapitalistiske pengemaskine kaldet ”modebranchen”, som hendes unge, smukke datter så småt var på vej ind i.

Faren, Jens, arbejdede som omrejsende forsikringsagent. Han var charmerende, intelligent og så godt ud, men var ikke til at styre.

- Han var 21 år, da han fik mig. Han kom fra en indremissionsk familie, og det blev meningen med livet at bryde med den baggrund, overskride alle grænser og udleve sin seksualitet. Men han var min første kærlighed og god til at klø en på ryggen. Men samtidig var han ikke rigtig interesseret. Det var fædre ikke. Det var en anden tid, har Renée Toft Simonsen sagt til Politiken om sin far.

Renées forældre blev skilt efter at have boet et stykke tid i kollektiv uden den store succes. Faren blev efter skilsmissen mere nærværende, mere ansvarsfuld og knap så rodløs – men det betød ikke, at han med ét blev en rolig klippe, som man altid kunne stole på.

- Han følger sin lyst. Han gør det ved at gro sin pot og fyre sin fede. Ved at være fuldstændig ligeglad med, hvad andre mennesker tror og tænker og synes og mener. Jeg passer min have, jeg planter træer, jeg skrider fra familiemiddagen, hvis jeg keder mig. Alle har lyst til det. Han gør det. For mig er der også en visdom i at forfølge sin lyst, fortalte Renée til Politiken.

Renée har da også arvet lidt af fandenivoldskheden fra sin far og hans pot-planter. Hun har flere gange givet offentligt udtryk for at hun ryger hash, og Renées egen voksne datter, Ulrikke Toft Simonsen, fyrer også op for den fede på Instagram.

Renée var i sandhed en smuk teenager, men inden hendes modelpotentiale blev opdaget tjente hun til dagen og vejen som kassedame i et supermarked.

Men da hun i 1981 kom på forsiden af det danske magasin Fotokino og året efter vandt Ekstra Bladets konkurrence, ”Faces of the 80’s”, blev der pludselig sat skub i karrieren for den unge skønhed.

Renée blev i 1982 repræsentant for Danmark ved ”Supermodel of the World”-konkurrencen, som hun vandt, hvilket blandt andet resulterede i en billedserie i den amerikanske udgave af modemagasinet Vogue. En stor bedrift for en dansk teenager!

Fra 1983 og fremefter var hun en af de største nye stjerner i den internationale modeverden og var motiv på forsiderne af mange internationale modemagasiner.

Hun flyttede til modemekkaet New York, hvor hun boede i en årrække mens hun arbejdede som model. Livet som supermodel havde også sine fordele, og da hun blev introduceret for én af datidens største popstjerner, 24-årige John Taylor, som var bassist i bandet Duran Duran, blev den danske pige hurtigt forelsket.

Men livet i overhalingsbanen og rotteræset i New Yorks modelverden passede ikke til den Renée, der stadig var en rolig, jysk pige af sind. Hun var plaget af stress og et hektisk kærlighedsforhold til John Taylor, der dengang var på toppen af verden - rent karrieremæssigt.

- Jeg forsøgte at være det, jeg troede, han gerne ville have. Begyndte at gå i tøj jeg ikke brød mig om, fordi jeg troede, han kunne lide det, fortalte Renée Toft Simonsen til magasinet Costume.

Renée følte mere og mere, at hun var ved at miste sig selv til en overfladisk verden. Og da hun opdagede John Taylors heftige brug kokain, blev det begyndelsen på enden af deres forhold:

- Han var udmærket klar over, at den slags overhovedet ikke var noget, man gjorde, hvis man ville være kæreste med mig, har Renée Toft Simonsen sagt til Costume. Hun begyndte også at få angstanfald under tiden i New York. Særligt slemt var det en dag i 1987, hvor hun var på shoot til forsiden af Vogue.

Hun begyndte at ryste, hendes hjerte bankede og hun havde svært ved at holde balancen. Appetit havde hun heller ikke. Det var ikke almindelig nervøsitet, det var et angstanfald, forstod hun.

- Jeg troede, jeg var ved at blive sindssyg. Men min krop sagde: ”Du lever ikke et liv, der er godt for dig”, sagde hun til Costume.

Det var altså ikke Renées kop te at være under konstant pres fra omverdenen om at se ud på en bestemt måde, og da angsten for alvor satte ind, blev hun nødt til at sige stop.

- Jeg kan godt fremstå meget bramfri og udadvendt (…), men det var derfor, jeg måtte stoppe som model, og det er derfor, jeg har det bedst i min egen hule sammen med min nærmeste familie. Nu har jeg lært at leve med angsten og opfatte den, som en ven, der får mig til at tage pauser, men jeg er mere introvert, end de fleste tænker, sagde Renée Toft til Børsen Pleasure.

Skønheden tog derfor hjem til Danmark i 1990, hvor hun begyndte hun på psykologistudiet i København. Kort efter traf hun fiskekonservesdirektøren Kristian Sandvad, som hun blev gift med. Med Kristian fik hun først datteren Ulrikke og så sønnen Jens Kristian. Men det var ikke et lykkeligt ægteskab.

- Jeg var faldet for endnu en mand med langt hår og vildt blod. Selv om alt dét, der var hans liv, ”clashede” med mine værdier, har hun sagt til Costume. Parret blev skilt i 1995, omtrent samtidig med, at hun blev færdig som psykolog med topkarakterer.

Selvom hun kendte Thomas Helmig i forvejen, så var det ikke før 1997, at de to offentligt erklærede kærlighed til hinanden og begyndte at danne par officielt.

- Thomas og jeg har altid skændtes meget, knaldet meget og grinet meget, og i det hele taget været hinandens bedste venner. Vi kan lide de samme bøger og de samme film, og det har været vigtigt for mig og mit temperament. Thomas er mere rolig og rummelig, men han har nu også sit eget lille mørke skur. Han har et kunstnerisk temperament, forklarede Renée Toft Simonsen til Børsen Pleasure om forholdet, der har været et af landets mest celebre, siden musikeren og modellen fandt sammen i 1997.

Måske blev det kunstneriske temperament for meget for Renée i 2013, for i en pressemeddelelse offentliggjorde parret, at de skulle skilles.

Men kun tre måneder efter bruddet fandt de sammen igen, og lever i dag som mand og kone, da skilsmissen aldrig gik officielt igennem. Men i separationens klarhed var der altså tid til lidt seksuel adspredelse for dem begge to.

Thomas datede lægen Tina Horsted, mens Renée Toft Simonsen angiveligt sås med iværksætteren Michael Sandgaard. Noget, som Simonsen dog ikke vil bekræfte fuldstændigt.

- Der var ingen af os, der havde nye kærester, og vores skilsmisse handlede ikke om utroskab. Når det er sagt, så var vi begge ude i byen og trøste os. Det er vel en menneskeret og ikke noget, vi behøver at involvere andre i. Det var snarere den typiske historie om, at vi glemte at være ordentlige over for hinanden, fortalte Renée til Børsen Pleasure om pausen i hendes og Helmigs forhold.

Renée Toft Simonsen har brugt de sidste mange år på at skrive på børnebogsserien ”Karlas Kabale”, som også er blevet filmatiseret.

Den tidligere topmodels egen datter, Ulrikke, er gået i mors fodspor og er ansat ved New York Model Management. Og noget tyder på, at den 174 cm høje lækkerbisken også har arvet mors kærlighed til papfaren Thomas Helmig.

- Min papfar er den sjoveste mand, jeg kender. Han har sådan en halvsnøvlet, sort humor, som leder tankerne hen på Jonatan Spang eller ”Casper & Mandrilaftalen”. Det rammer mig lige på kornet, har smukke Ulrikke Toft Simonsen sagt til Euroman.

 

Renée Toft Simonsen
12. maj 1965
56 år
Ingrid (mor,) Jens (far), Heidi (søster), Hugo (søn, f. 1998) med. Ulrikke (datter, f. 1993), Jens Christian (søn, f. 1995)
John Taylor, Kristian Sandvad, Michael Sandgaard
Gift med Thomas Helmig
Modelbranchen

Find din favorit kendis her:

Close