L.O.C.

Foto: All Over Press

Ingen andre rappere i Danmark har opnået samme store succes som L.O.C.... 

Ingen andre rappere i Danmark har opnået samme store succes som L.O.C. Gennembruddet var der i hvert fald ingen, der havde forudset, da han i teenageårene begyndte at indspille kassettebånd sammen med sin fætter – mest for at have en fiks måde at komme i snak med pigerne på.

Liam O’Connor blev født som søn af en irsk lastbilchauffør og en frisindet dansk mor, der var ekspedient i en boghandel, og som siden blev professionel healer.

Han voksede op i Aarhus V, hvor socialt udsatte betonområder som Trillegården, Hasle og Gellerup, der senere fik ghettobetegnelsen klasket på sig, var barndommens legepladser for Liam.

Legekammeraterne og senere slænget, som han tilbragte sine teenageår sammen med, var stort set alle arabiske eller mørkglødede, så Liam – med sin blege hud og irske aner - skilte sig ud i flokken allerede dengang.

- De lignede smørtenorer alle sammen, jeg var ham den høje, kejtede irer med sart, hvid hud. Jeg havde ikke en chance hos pigerne. Jeg tænkte, at der måtte være en måde at snakke bukserne af dem, har han sagt til Euroman.

Liam så meget op til sin irske farfar og sin onkel Brian, der begge var dragende verdensmænd og charmører, der fik folk – og især kvinder – til at lytte, når de talte. Dét beundrede Liam.

- Jeg begyndte at tænke over, hvordan jeg lød og udtrykte mig, i stedet for bare at sige ”hvasså” til pigerne. Min fætter og jeg sad med en båndoptager og snakkede lort og lyttede til vores egen stemme. Det var sådan, det begyndte, sagde han til Euroman om den spæde start på karrieren.

De eksperimenterende kassettebånd blev med tiden til selvlavede demoer af hård, dansksproget rapmusik, stærkt inspireret af den amerikanske ”Westcoast-bølge,” hvor teksterne og udtrykket næsten ikke kunne blive mere voldsomt, pengeforherligende og forargende for borgerskabet.

Flere af Liams venner var dengang dygtige breakdancere, også kollegaen U$O, som er en af Liams ældste kammerater, men den ranglede irer var ikke specielt god til at breakdance.

Han kunne til gengæld bruge sin stemme. Og når man dansede var det vigtigt at være ædru, så man ikke væltede klodset rundt og knækkede nakken, når der skulle spinnes på hovedet.

Ædrueligheden behøvede man derimod ikke som rapper. Der gav det ligefrem bonuspoint, hvis man var en fordrukken slagsbror, der turde råbe sin mening ud til de andre rødder i kvarteret.

Det var med andre ord vigtigt for Liam og vennerne i rapgruppen Alzheimer Klinikken, at omverdenen så dem som hårde og macho.  

Som nogle fandens karle, hårdkogte gangstere, der med lethed kunne score alverdens kvinder, drikke folk under bordet, sniffe snebjerge af kokain og tæve enhver mand, der stod i vejen for dem og deres fest.

Og festen varede gerne flere dage.

Det var da også primært festerne, slagsmålene og alkoholen, der var i centrum på L.O.C.’s første soloalbum, Dominologi. Soloalbummet udkom efter Liam omkring årtusindskiftet flyttede ind på en sofa i et lydstudie i København. Han fik pladekontrakt hos Virgin, og festen kunne på den måde forsætte. L.O.C. blev på sofaen i tre år.

De første album i solokarrieren blev ikke just varmt modtaget. Der var begejstring for ham i hiphopmiljøet, men hverken anmeldelserne eller salgstallene  var til at prale af – heller ikke på hans andet album, ”Inkarneret”.

Det var faktisk først da singlen ”Undskyld” – en sang om utroskab og det forliste parforhold - storhittede i radioen, at kurven pludselig vendte i Liams favør.

- Jeg vågnede op og ville ned og hæve. Jeg var ret sikker på, at jeg havde 200 kroner tilbage, så jeg kunne købe pizzaer og alkohol, så vi kunne holde festen kørende i hvert fald en dag mere. Jeg sætter bankkortet i automaten, og så står der lidt over en million på kontoen, huskede Liam tilbage på sit gennembrud i et interview med Information.

L.O.C. brugte den næste uge på at feste på første klasse – noget, som han aldrig havde prøvet før - indtil han talte med sin manager, der kunne oplyse, at de mange penge stammede fra royalties og KODA.

- Der startede så den periode af mit liv, hvor jeg var det dummeste svin overhovedet. Jeg brugte godt og vel to år på at tro, jeg var den sejeste i hele verden. Jeg fik alting serveret, og jeg har været den mest fucking åndssvage person at være i nærheden af. Men dengang var det jo ”drengedrømmen længe leve”, sagde han til Information.

Det var i de år, at drukken tog overhånd, festerne blev for lange, og venskaber og forhold blev ødelagt på stribe. I 2003 fik L.O.C. også en dom for et gadeslagsmål.

- I min fuldskab, som rimelig meget havde taget overhånd i den periode, hakkede jeg ham én på hovedet. Han mistede en tand, og et øjeblik efter dukkede ordensmagten op, har han fortalt til magasinet Ud & Se.

Efter anholdelsen slog og sparkede L.O.C. to betjente i detentionen, og han blev senere idømt 74 timers samfundstjeneste, der blev afsonet i Frelser-Kirken på Christianshavn.

I årene hvor L.O.C.’s misbrug var på sit højeste var han også kæreste med skuespilleren Julie Ølgaard. De to blev faktisk hemmeligt gift i Las Vegas – en impulsiv handling, der på en passende måde kendetegnede Liams liv i den periode. Der gik dog heller ikke længe før parret blev skilt igen.

- Vi var to unge mennesker, der kastede os ud i noget sjovt og bare levede i nuet og havde det skægt. Det er virkelig mange år siden, har Julie Ølgaard fortalt om ægteskabet.

Men for Liam betød de impulsive beslutninger som regel en masse problemer. I 2005 slog han en SE og HØR-journalist, som netop havde skrevet en historie om ham og Julie Ølgaard. Journalisten var til stede ved Danish DJ Awards, hvor Liam også deltog, og under mødet slog det klik for den fulde rapper.

- Jeg tilbød ham, at vi kunne snakke om historien, hvis han havde tilføjelser eller mente, at noget af det, jeg havde skrevet, var fejlagtigt, men at jeg selvfølgelig stod ved det, jeg havde skrevet. Det var han ikke tilfreds med, og så stak han mig en på skrinet, forklarede daværende praktikant på bladet, Frederik Ohsten.

- Han blev meget hurtigt ophidset. Det var omgående. Så snart han fandt ud af, hvem jeg var, blev han omgående meget hidsig. Jeg kan ikke huske den præcise ordlyd, men han sagde noget i retning af: "Fortæl mig, hvorfor jeg ikke skal smadre dig" eller noget i den stil, huskede Frederik.

Sagen kom aldrig for en dommer, men rapperen blev pålagt at betale en bøde for optrinnet.

Da L.O.C. var i gang med at indspille sit tredje album, ”Cassiopeia” i 2006, begyndte han selv at indse, hvor langt han var ude.

- Det var blevet alt for alkoholisk. Det var sådan noget med at åbne en øl og sætte den i køleskabet om aftenen, så brusen kunne gå af i løbet af natten, så det var lettere at drikke den, når man vågnede. Jeg var også blevet vildt glad for whisky og cola, som er det mest fedende efter fløde – så det kunne også ses på mig, sagde L.O.C. til Information.

Han tog beslutningen om at blive ædru på en skiferie med den gode ven Simon Juul, og drak sin sidste sjus i lufthavnen i Geneve.

- Det var faktisk først dér, det stod klart for mig, at det ikke var en pause. Det var: Nu stopper du. Det udmundede i det mest skræmmende i hele verden: Jeg var blevet ædru, og pludselig gik det op for mig, at hele den verden, jeg havde fået bygget op, kun så mig som fulderikken. Jeg havde lavet ”Drik din hjerne ud” og ”Absint”. Alle de sange, der handlede om fest. Første gang jeg skulle på en scene bagefter, tænkte jeg: For satan, de begynder at buhe ad mig, jeg er jo ikke engang fuld ... Så blev jeg ædru boheme. Meget kedeligt ... Det var jo selvfølgelig en total omlægning, har han fortalt til Femina om stoppet.

Omlægningen af livet betød et langt forløb med hjælp fra en terapeut, en psykolog og en diætist – og besøg hos AA (Anonyme Alkoholikere, red.). Men de sagnomspundne gruppemøder hjalp ikke rapperen.

- AA var overhovedet ikke for mig. Jeg tror, jeg havde større brug for at tage kampen selv, sagde han i et portrætprogram på DR3 kaldet ”Jeg er L.O.C.”.

Kampen vandt han – dog med hjælp fra teamet omkring sig - og siden har rapperen ikke rørt en dråbe alkohol, da han er bange for at falde i. Cigaretter, kaffe og god mad er i stedet blevet rapperens foretrukne laster.

Da L.O.C. indså sit problem var han heller ikke færdig med musikken. Karrieren var faktisk først lige startet, og da han uden alkohol havde mere overskud end nogensinde til at koncentrere sig, fik han ekstra blod på tanden.

- Jeg havde heldigvis ikke tabt det hele på gulvet, for det var stadigvæk for opadgående. Jeg begyndte at tage det hele seriøst, både musikken, men også tekstskrivningen, som pludselig blev meget selvransagende. Jeg havde tidligere taget udgangspunkt i at være ham, der sloges og drak, men hvad skulle jeg nu skrive om? Har rapperen fortalt til Information.

L.O.C. genopfandt sig selv musikalsk med sit fjerde album ” Melankolia/XXX Couture”, eksperimenterede med forskellige lydudtryk og bevægede sig lidt væk fra den hårde gangster-stil, der prægede hans tidlige værker.

Centrum for opmærksomheden på de nye album var i stedet religionen, hedonismen, selvransagelsen, egoet og selvfølgelig alle kvinderne. De grimmere sider af mennesket og af fænomenet L.O.C., som høstede stor succes.

- Det ville være patetisk, hvis jeg stod og prøvede at være 21 år og rappe om vodkaflasker, når jeg ikke engang drikker på tiende år, fortalte L.O.C. i et DR3-portræt om sine mere dybe tekster.

Liam har – på trods af alkoholmisbruget - alle dage været en damernes ven, og er flere gange blevet kåret som 'Danmarks lækreste mand' af diverse magasiner. Derfor var det også en stor ting i kendisland, da han officielt blev kærester med danse-darlingen Christiane Schamburg-Müller i 2008.

Parret flyttede sammen efter et år, og alt syntes fryd og gammen og lige efter eventyrbogen, da de offentliggjorde deres forlovelse i 2009. Men det var et stormfuldt forhold, som resulterede i, at de brød forlovelsen, for at finde sammen igen – og gentog så det nummer et par gange. Og det var bare i 2009.

I 2010 fandt parret sammen igen, og et par år senere kunne parret endelig sige ”ja” til hinanden på Valdemar Slot under stor mediebevågenhed.

Efter bryllupsrejsen til Australien købte det celebre par et palæ i Hellerup til 8,4 millioner, hvor de skulle leve eventyret og resten af deres dage ud.

Ægteskabet havde alligevel dets prøvelser fra starten, hvor Liam og Christiane tilbragte meget tid væk fra hinanden, men det var umiddelbart ikke noget problem, mente Christiane.

- Jeg er ikke jaloux anlagt, og når pigerne synes, at Liam er lækker, tager jeg det kun som en cadeau. For han er mega lækker. Jeg føler mig sikker på ham, og vi er gode til at vise hinanden tillid, tryghed og opmærksomhed, sagde Christiane Schaumburg-Müller O’Connor til Billed Bladet.

Men det er svært at hive gadedrengen ud af en nystrøget gentleman. I 2012 var L.O.C. således tilbage i mediernes søgelys på baggrund af en uheldig hændelse. Den temperamentsfulde rapper fik 40 dages betinget fængsel for at have slået en festivalgæst til ”Rock under Broen” i Middelfart.

Det var især dårlige nyheder for TV 2, da L.O.C. samme år havde taget et meget folkeligt skridt ind i det borgerlige Danmark, nemlig som dommer i talentshowet ”Voice”, som blev sendt i bedste sendetid. Dommen fik dog ikke konsekvenser for Liam, der senere vandt konkurrencen med sin deltager, Kim Wagner.

På hjemmefronten så ægteskabet mellem de to efterhånden ud til at fungere fint, men I 2015 kunne facaden dog ikke holde længere. Christiane Schaumburg-Müller O’Connor offentliggjorde på sin Instagram-profil, at parret skulle skilles.

- Liam og jeg har efter 7 års kærlighed taget det hårde valg om at gå hver til sit (…) Det er jo på ingen måde let at finde ud af at man på visse områder er uforenlige, når det man helst vil er det modsatte. Heldigvis har det for os foregået med den samme respekt og hengivenhed vi har bygget vores forhold på. Og som vi nu også bygger vores dyrbare og fantastiske venskab på - men hårdt, det er det. Det er også en underlig ting at skulle delagtiggøre andre i på det her tidpunkt. Men da vi som par altid har fået en helt utrolig opbakning fra jer derude, er det også på sin plads at i hører det fra mig direkte, istedet for I hører det andre steder fra, skrev Christiane Schaumburg-Müller på Instagram d. 3. maj 2015.

Bruddet betyder, at den ægtepagt, der blev indgået i forbindelse med deres ægteskab i 2012, træder i kraft. Og her står L.O.C. altså bedst ved separation og skilsmisse.

- Alt hvad vi hver især ejer ved ægteskabets indgåelse, samt alt, hvad vi hver især erhverver under ægteskabet, skal tilhøre den pågældende som skilsmissesæreje og derfor ikke deles i tilfælde af separation eller skilsmisse, står der ifølge Ekstra Bladet i ægtepagten.

 

Liam Nygaard O’Connor
L.O.C.
10. juli 1979
42 år
Susan O’Connor (mor), Dermot O’Connor (far)
Constantin (søn)
Julie Ølgaard (skilt), Kate Hall
Christiane Schaumburg-Müller
Musik, TV (Voice)

Find din favorit kendis her:

Close