Lars Lilholt

Foto: All Over Press

Lars Lilholt er bedst kendt for evergreen-sangen “Kald det kærlighed”, som i år 2000 blev kåret til den næstmest populære sang...

Fulde navn: Lars Lilholt Kristensen

Alias: Danmarks Troubadour

Fødselsdato: 14. marts 1953

Familie: Kristian Lilholt (bror), Lærke (datter), Sofus (søn), Luna (datter)

Scoringer: Tidligere gift med Bente

Partner: Gift med Ninna

Kendt fra: Musiker

Lars Lilholt er bedst kendt for evergreen-sangen “Kald det kærlighed”, som ved årtusindeskiftet blev kåret til den næstmest populære sang i Danmark - kun overgået af Kim Larsens ”Kvinde Min”.

De to populære sange har noget helt særligt tilfælles: Det er kærlighedserklæringer til en bestemt kvinde i hver af kunsternes liv. Men hvor Kim Larsen i store træk blot hyldede kærligheden til sin kone, Hanne Qvist, var der en noget mere dyster historie bag Lars Lilholts ”Kald det kærlighed”.

Hvis Lars Lilholts liv havde været en dans på roser, og ikke den rene elendighed i 1985, og ekskonen Bente ikke havde smidt ham ud på selveste juleaftensdag, så havde danskerne nok aldrig hørt stroferne til 'Kald det kærlighed'.

- Egentlig er det utroligt, at en sang, der har gjort mig så meget godt, er født under så kaotiske omstændigheder, har Lilholt fortalt BT om sangen, der blev et folkeligt megahit i 1990 – og har været det lige siden.

- Tænk, at mit rodede kærlighedsliv og almindelig angst for fast arbejde skulle føde denne henrivende horeunge af en ørehænger, lyder det i sangernes selvbiografi ”Lars Lilholt – Drømme og Dæmoner”.

Lars Lilholt er også en kunstner, der deler vandene i Danmark. For den ene halvdel repræsenterer han uudholdelig og banal provinsmusik, mens han af den anden halvdel bliver set på som en genial og folkekær musiker, der har evnen til at sætte ord på sine oplevelser og sit liv, så man let kan relatere til dem.

Det er da også noget af et liv, Lars Lilholt har haft. Døden, angsten og stofferne har været helt inde på livet af ham.

- Jeg kunne være blevet skolelærer. Jeg kunne have valgt det sikre, fået et rigtigt arbejde, så jeg var sikker på at kunne forsørge mine unger. Men jeg tog nogle valg, der fik alt til at gå op i lort. Det kunne være gået helt galt. Jeg kunne være endt ude i hashtågerne, men det var konsekvensen af, at jeg forfulgte min drøm, har han sagt til Søndagsavisen.

Det er ikke umiddelbart sådan man tænker om ”Danmarks Troubadour”, hvis musik ofte spilles til bryllupper, fødselsdage og andre lykkelige begivenheder - men de voldsomme oplevelser har sat sine spor på musikeren.

Det var også tidligt, at Lilholts liv langsomt begyndte at løbe løbsk. Som 15-årig så han sin bedste ven Ulrik, ligge smadret under en bil med blodet fossende ud af kroppen.

- Der skete noget med mig efter Ulriks død. Det at ryge hash trak i mig. Jeg syntes, at det var sjovt, og det lå i tiden. Jeg var dog så fornuftig, at den dag, jeg stod med et LSD-trip på fingeren, sagde jeg nej tak. Det turde jeg ikke, og det er jeg glad for. Det havde jeg ikke holdt til. Så var jeg blevet helt væk. Det andet, hash, amfetamin og opium, og hvad der nu var i omløb i Aalborg i 70'erne, kunne jeg styre, har musikeren fortalt til Søndagsavisen.

Men stofferne og alkoholen kunne ikke holde dæmonerne på afstand, og da Lilholt var 30 år, blev han sendt til en psykiater, der konstaterede, at han led af "personlighedsforstyrrelse med karakterneurotiske træk".

Lilholts nattesøvn blev i den periode afbrudt af mareridt om, at hans hals blev skåret over med en kæmpe kniv og det udviklede sig til en decideret fobi over for skarpe genstande.

Psykiateren listede tre grunde til Lars Lilholts problemer: De skyldtes en manglende fysisk og følelsesmæssig kontakt i barndommen, chokket over at have set sin bedste ven Ulrik ligge smadret under en bil - og ikke mindst en overdreven brug af euforiserende stoffer.

Behandlingen hos psykiateren hjalp, og i dag er Lars Lilholt helt rask. Ikke mindst på grund af hans tre børn og konen, Ninna, som han bor sammen med i et idyllisk skovområde mellem Skanderborg og Silkeborg.

Ifølge Lars Lilholt selv har han levet to liv. Et liv før og et liv efter hans kone Ninna. Før sagde han ikke nej til de kvinder, han mødte på sin vej, når han turnerede landet rundt. Og kvinder var der nok af.

Forholdet til den 16 år yngre Ninna startede da også som en hed affære på hotelværelser rundt om i landet, men nu har parret været sammen i over 20 år.

- Min nære familie er mit et og alt. Uden den ville jeg falde fuldstændig fra hinanden igen. Det er jeg sikker på. Mit liv har været fuldstændig kaotisk. Men jeg har det fint med mit liv, og jeg har forliget mig med de valg, jeg har taget. Man kan heller ikke leve et langt liv på landevejen uden knubs. Det er et råt liv, og jeg er en af de heldige, der har fået noget ud af det, har Lars Lilholt fortalt til Søndagsavisen.

Han turnerer forsat rundt i landet med Lars Lilholt Band – og der er som regel udsolgt, når musikken begynder at spille på scenen.

 

Tidslinje:

 • 1969: Skriver sin første sang
   
 • 1983: Danner ”Lars Lilholt Band”
   
 • 1990: ”Kald det kærlighed” storhitter
   
 • 1992: Danner bandet ”Dalton” med Johnny Madsen og Allan Olsen
   
 • 1999: Gifter sig med Ninna
   
 • 2010: Udgiver selvbiografien ”Lars Lilholt – Drømme og dæmoner”. Bogen modtog 5 stjerner i Jyllands Posten
   

Find din favorit kendis her:

Close