Ærgerlig Lars Lilholt: Første jul uden snapsefest

For 11 år siden fik Lars Lilholt, 67, idéen til at indspille et julealbum med samme sange, som han selv synger til jul.
Først i år fik han tid til at udføre projektet, da en masse koncerter blev aflyst.

For 11 år siden fik Lars Lilholt, 67, idéen til at indspille et julealbum med samme sange, som han selv synger til jul.
Først i år fik han tid til at udføre projektet, da en masse koncerter blev aflyst.

(Foto: Mikael Rieck)

Der er fest og farver og ikke mindst masser af julesange, når Lars Lilholt og resten af hans musikalske familie samles til jul.

Og sådan har det altid været – lige indtil 2020.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Selv om 2020 har været et hårdt år at være musiker i, har Lilholt holdt sig i gang. Ud over julepladen har han også skrevet en masse nye sange, han venter på at udgive. (Foto: Mikael Rieck)

– Det første, jeg husker fra jul, var, da jeg var tre år i 1956, det var hjemme hos min farmor og farfar i Aalborg. Min farbror Børge sad med en cigar i munden og spillede klaver, min far spillede violin, og farfar sad med stokken og hamrede i takt, fortæller Lars Lilholt, hvis familie senere flyttede den store fest til anden juledag.

– Anden juledag er så der, vi drikker snaps og danser om juletræet igen. For så kan alle børnebørn, hvis forældre var blevet skilt, og alle mine fætre og kusiner – alle kan komme anden juledag. Vi er 30-40 mennesker, fortæller den juleglade trubadur.

Aflyst i år

Da Lars Lilholts forældre døde, overtog hans søster deres hus, og hun har lige siden videreført traditionerne.

Artiklen fortsætter under billedet ...

– Mit job har i mange år været at lave de brunede kartofler. Så får vi kalkun svøbt ind i flæsk. Min kone laver også and nu, for jeg har en svigersøn, der er muslim, fortæller sangeren om sin jul. (Foto: Mikael Rieck)

– Men i år er første gang i 50 år, hvor vi er blevet enige om, at det ikke går. Vi er mange, og vi kommer alle mulige steder fra. Så anden juledag i Lilholt-klanen er aflyst, siger Lars Lilholt om den jul, der normalt er fyldt med musik.

– Da min far levede, spillede han violin, som jeg også gør. Min bror på klaver, min søster på fløjte, min svoger på trommer, min nevø på guitar, min søn på guitar, fætter Mads på ukulele, og alle mine gamle kusiner sang.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Blandt sangene på den nye juleplade er “Så går vi den ååen vej” – altså ganske som Lilholts nordjyske farfar sang “Så går vi den anden vej” i Lars’ barndom. (Foto: Frank Rosgaard)

Jeg holder meget af julen og meget af julens musik. Og det skal der ikke laves om på! Det er en af de få ting, som er en konstant i en verden, hvor alting hele tiden ændrer sig, lyder det fra Lars, som derfor har produceret en erstatning for julefesten – så alle danskere kan fornemme Lilholt-klanens julehumør.

Sommer-jul i hal

I september samlede han nemlig sit orkester og en håndfuld folkemusikere og indspillede julesange.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Et gammelt autolakererværksted blev julet op i september, så musikerne kunne komme i den rette stemning under indspilningerne. (Foto: Frank Rosgaard)

– Vi tog alle sammen en coronatest, og så kunne vi stå sammen i en hal i Gl. Ry i en rundkreds og spytte hinanden i hovedet med god samvittighed. 

Ninna havde pyntet hele hallen til jul. Der var syv juletræer, gløgg og god julemad.

Artiklen fortsætter under billedet ...

I 30 år har Lars holdt jul sammen med sin 16 år yngre kone, Ninna. Sammen har de to børn, og trubadurens tredje – fra et tidligere ægteskab – har gjort Lilholt til morfar til to. (Foto: Thomas Laursen)

Princippet var, at det skulle være de julesange, vi har sunget i julen. Der er tre af mine egne sange på, resten er sange, som vi har sunget, siden jeg var en lille dreng, fortæller musikeren.

Det nye julealbum, som er udkommet, hedder “Lad julen vare længe”.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close