Kendte28. april 2021

Lars Lilholt efter operation: Mødte min døde far

Midt i en stor krise dukkede sangerens far pludselig op fra graven
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/lars_3.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Operationen lykkedes, men patienten var slet ikke sig selv bagefter – han var blevet så afhængig af den smertestillende morfin, at han besluttede sig for, at der kun var én vej videre: En kold tyrker.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/lars_1_0.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

Selv om der kun er to år, til han fylder 70 år, er der ingen planer om at gå på pension for Lars Lilholt.
– Hvad skulle jeg ellers lave? Jeg hygger mig med at skrive musik og spille for folk. Jeg laver en Bob Dylan og bliver ved, til jeg står af – eller folk ikke gider mig mere. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Det fik den 68-årige trubadur til at hallucinere – og han mødte endda sin far.

– På en eller anden måde var han der ... kraftedeme mærkeligt.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/lars_3_0.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Mens coronaen har raset, har Lilholt udgivet to plader – først et julealbum og nu “Decameron”. Og han har spillet koncert for sine fans på Facebook. (Foto: Hanne Juul)

- Det var en uge med sved og hallucinationer. Om jeg snakkede med ham, ved jeg ikke, fortæller sangeren, der kæmpede sig ud af morfinafhængigheden, men ikke rigtig husker det bizarre møde med sin far.

– Jeg var helt ude i hampen. Der fik jeg stor respekt for narkomaner og det, de kæmper med.

Ingen kram

Allerede før den kolde tyrker havde Lars Lilholt et specielt forhold til faderen, Per Lilholt, som døde i 2016, 93 år gammel. Og på det album, som Lars lige har udgivet, har han skrevet en sang om det.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/lars_2_0.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Da Danmark coronalukkede i foråret 2020, satte Lilholt sig op på sit loft og skrev det nye album “Decameron”. (Foto: Hanne Juul)

De to havde nemlig musikken til fælles – til gengæld talte de aldrig om følelser sammen.

– Det var ikke en far, der hjalp mig igennem, hvis jeg havde en krise. Det måtte jeg selv ordne.

Vi var på håndtryk hele mit liv. Den eneste gang, jeg har givet min far en krammer, var den dag, hvor min mor døde. Vi havde sunget hende ud af hendes demensplejehjem, og hun var på vej til Aalborg i rustvognen, mens min far stod og lignede en 87 år gammel fugleunge ovre ved vinduet. Så sagde min kone: “Nu giver du ham altså en krammer”. Jeg gjorde det – men det var ingen succes, for så stivnede hans krop helt, fortæller “Kald det kærlighed”-sangeren.

Alt for meget ævl

Alligevel er sangen til faderen en kærlighedserklæring og bestemt ikke en kritik.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/lars_4_0.jpg
 (Foto: René Schütze)

Den fodboldglade sanger følger intenst med i kampene for de lokale helte i Silkeborg IF og landsholdet. Og skulle DBU ringe og bede om en slutrundesang fra Lilholt, siger han ja.
– Jeg ville gøre forsøget. Så ville jeg lave den sammen med Shaka Loveless, så det kunne spænde over generationerne. (Foto: René Schütze)

– Vi har spillet mange gange flere toner sammen, end vi har talt ord med hinanden. Det har stor kvalitet, synes jeg, og det kom sangen så til at handle om. Der bliver sagt så meget ævl, og der er ingen grund til at snakke hele tiden, siger Lilholt, som dog ikke har fulgt sin fars eksempel i opdragelsen af sine egne børn.

– Jeg har selv været anderledes over for mine børn. Det bilder jeg mig da ind. Min ældste er 38 år, og vi lavede en aftale om, at hun måtte brokke sig over mig, indtil hun blev 30. Derefter siger jeg bare “Gør det bedre selv,” siger Lilholt om datteren, der nu er mor til to.

Sponsoreret indhold