Nyheder 14. oktober 2018

Det bedste til hans venner: Kærlige Kim

Det er ikke bare en stor musiker, danskerne har taget afsked med – det er også en særdeles god og rundhåndet ven, far og samfundsborger.
(Foto: Claus Poulsen)

I løbet af sine 72 år nåede Kim Larsen at gå fra trange kår til at have adskillige millioner på bankbogen – men han glemte aldrig, hvor han kom fra.

Himmelsk støtte

– De stærke skal sgu nok klare sig, lyder et af Larsens berømte citater uden melodi.

Så den gamle hankat sørgede i stedet for at hjælpe samfundets svage.

Det skete bl.a. i Himmelblå-Fonden, som blev oprettet sammen med bl.a. Erik Clausen og Anne Marie Helger.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Aller Media)

Anne Marie Helger og Erik Clausen. (Foto: Aller Media)

Årligt deler de ca. 200.000 kr. ud til mennesker i nød.

”Som regel mennesker, der har været ude for uheld eller sygdom, og som ikke har andet netværk”, skriver fonden i Legatbogen.

Hvor mange penge sangeren har ladet flyde over til de velgørende formål, er uvist, men udbetalingerne er sket siden 1987.

Hits til kollegaer

Et par musikere kan sende deres tak op i himlen – og gør det da også.

Alle ved, at en Kim Larsen-sang kan være det rene guld, så det var da også det, som Roland Lyhr Sørensen, der nok er bedst kendt som Rock Nalle, bad om, da Larsen bad om at få Nalles nye sko.

Senere kom de: Fire sange på et bånd med en lille seddel: ”Brug dem, som du vil”.

Komiker og sanger Jacob Haugaard blev hjulpet den omvendte vej. Han skrev sangen ”Haveje”, og Kim Larsen elskede den, så han spurgte om lov til at indspille den selv.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Thomas Laursen)

Jacob Haugaard. (Foto: Thomas Laursen)

Heldigvis holdt stjernen den aftale, som var skrevet på en serviet, så da sangen kom med på ”Midt om natten” – pladen, der er den mest solgte i Danmark nogensinde – væltede pengene ind på den ellers hårdtprøvede Haugaards konto.

Aarhusianeren har vurderet, at ”Haveje” har indtjent ham millioner takket være Kim Larsen.

Også guitaristen Ivan Horn mærkede spillemandens gavmildhed. En dag havde bandmedlemmer fra Kjukken mødt Horn på et værtshus, hvor han havde fortalt, at han var på spanden og skyldte 150.000 kr. Det blev fortalt videre til Larsen.

– De penge overfører Kim Larsen straks til ham. Det er meget typisk for Kim, der altid var der for andre, har tidligere Kjukken-trommeslager Jesper Rosenqvist fortalt i B.T.

Hjalp børn

I starten af 70’erne var Christianshavn ikke stedet, hvor pæne, rige mennesker boede. Masser af børn i københavnerbydelen havde det svært, og et af dem, Søren Bernbom, blev taget under Kim Larsen og hustruen Hannes vinger.

De gav den unge knægt et sted at være, og et år var han også på sommerferie hos Kims mor på Fyn.

Og i 1973 skrev de sig sammen ind i musikhistorien, da sangeren på sit første soloalbum ”Værsgo” havde fået sin dengang 13-årige ven til at synge for på sangene ”Joanna” og ”De fjorten astronauter”.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Privatfoto)

Søren Bernbom. (Foto: Privatfoto)

– Kim var min mentor, og jeg var en blandt mange, som kom hos Kim, fortæller Søren Bernbom, der kalder familien Larsen søde og sjove at være sammen med.

Siden ”Joanna”-indspilningerne er nu 58-årige Bernboms stemme blevet en del dybere, men han har holdt fast i musikken og har udgivet sine egne sange de seneste år.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Ydmyge unger

Adskillige af Larsens børn er gået i de berømte musikalske fodspor, og Kim har gjort sit for at få ærlige musikere ud af de børn, der har ønsket at gå samme vej, som han selv gik.

– De to bedste råd, jeg har fået af min far, er, at man skal være venlig og ydmyg, og man skal ikke tage det for givet.

– Og så er det bare med at spille mest muligt og aldrig være snobbet med noget. Hvis du kan få lov at stå med en guitar og spille dine sange, er det optur, fortalte 23-årige Hjalmer i foråret, da han var i byen med mor Liselotte.

Også 20-årige brormand Lui har arvet de kunstneriske gener. Han drømmer om en musicalfremtid.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Thomas Laursen)

Lui, Liselotte og Hjalmer. (Foto: Thomas Laursen)

Sendte hilsen til døtre

Skilsmissen fra Hanne Qvist i 1994 drev en kile ned gennem familien Larsen, og de tre børn fra det ægteskab har ofte haft det svært med deres far. Men en kærlig musikalsk hilsen fra troubadouren var med til at holde kærligheden i kog.

Sangen ”Lille Lærke” var tilegnet døtrene Alice og Molly.

– Den sang har altid spillet, når jeg savnede ham og var ked af det. Den er essensen af hans kærlighed til min søster og jeg, og den fylder mit hjerte med savn, længsel, nostalgi og stolthed, skrev 37-årige Alice Eva Larsen på Facebook efter faderens død.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Mikael Rieck)

Alice Eva Larsen. (Foto: Mikael Rieck)

Læs meget mere om Kim Larsen i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold