Nyheder25. december 2018

Bagedyst-deltagere afslører deres julehemmeligheder

”Den store bagedyst” vender tilbage mellem jul og nytår med et stærkt hold af gamle kendinge. Herunder kan du se, hvem der skal dyste om mesterbagerforklædet i julen.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/jesper_soevndal_4.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Sølvmedaljevinderen fra 2016 Jesper Hemmingsen bager ligesom sin julebagedystmakker Iben også kun på hobbyplan.

– Jeg har stadig det samme job hos Rådet for Sikker Trafik, som jeg havde, da jeg var med i ”Bagedysten”, fortæller 33-årige Jesper som i mellemtiden er flyttet i hus og er blevet far.

Siden det store kageshow i 2016 har han holdt kontakten med sin søde veninde Iben og talt med hende på ugentlig basis – derfor var det bare en ren bonus at få lov at være på hold med hende i jule- og nytårsudgaven.

Godt nok går det meste af tiden ikke længere i køkkenet, men Jesper er stadig glad for at bage og har derfor holdt kageformen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/jesper_hemmingsen_fra_den_store_bagedyst.jpg
 (Foto: DR)

Jesper Hemmingsen fra "Den store bagedyst". (Foto: DR)

– Det svinger meget, hvor meget jeg bager. Om jeg lige smækker en kage sammen til familien en søndag for hyggens skyld, eller om jeg bager til barnedåb og bryllupper.

Jeg prøver dog at holde bestillingerne på et minimum, så jeg også har tid til at være sammen med familien, fortæller Jesper, som endelig har fået et større køkken og et helt skur til alt sit udstyr.

– Klejner eller vaniljekranse?

– Vaniljekranse.

– And eller flæskesteg?

– Fuld plade. Både and, flæskesteg og medister.

– Én eller flere mandler i risalamanden?

– Én.

– Kirke eller køkken?

– Køkken.

– Levende lys eller lyskæde på træet?

– Levende lys.

Fra kostumer til kager

Vinderen af 6. sæson har holdt ovnen varm, siden hun sidste år trådte ud af teltet med trofæet i hånden.

– Jeg har bagt og bagt, siden jeg var med. Jeg har faktisk ikke lavet andet end at bage det sidste halvandet år.

Jeg har lavet kagecatering og kageevents og forsøgt at udvide mit brand med lækre kager med højt æstetisk niveau, fortæller 51-årige Andrea Søllested.

Hun har været selvstændig i 25 år og har stadig det samme firma, men nu har hun altså skiftet kostumerne ud med de søde kreationer.

– Jeg er blevet rigtig glad for at arbejde med chokolade. At formgive chokolade – altså lave chokoladedesign – ikke fyldte chokolader.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/andrea_fra_den_store_bagedyst.jpg
 (Foto: Mikael Rieck)

Andrea fra "Den store bagedyst". (Foto: Mikael Rieck)

– Det gik op for mig, at det er der, man kan være kunstnerisk.

Man kan formgive store skulpturer, men også helt små detaljer, forklarer hun.

– Jeg har faktisk besluttet mig for at uddanne mig til chocolatier.

Jeg har et ønske om at kunne det, for jeg ved godt hvordan, men jeg ved ikke hvorfor.

Og jeg har brug for at kende meget mere til kemien og biologien, så det starter jeg på til januar, fortæller Andrea, som har nydt at være tilbage i bageteltet.

– Det har været hyggeligt, hårdt og varmt, men det har også været meget anderledes at være tilbage i teltet, fordi vi denne gang skulle arbejde i hold.

Vi har været to om at skulle definere arbejdsgangen, og der er bare mange tilgange til, hvordan man løser en opgave.

– Klejner eller vaniljekranse?

– Klejner.

– And eller flæskesteg?

– And.

– Én eller flere mandler i risalamanden?

– Én.

– Kirke eller køkken?

– Først køkken, så kirke, så køkken.

– Levende lys eller lyskæde på træet?

– Levende lys.

Syg med sukker

I 4. sæson løb i dag 27-årige Liv Martine med sejren.

Allerede da hun meldte sig til programmet, vidste hun, at det var kagebagning på daglig basis, der var drømmen for hende.

Intet kan stoppe hende – heller ikke type 1-diabetes, som hun fik konstateret kort efter at have vundet programmet.

– Der måtte jeg lige sætte mig ned og finde ud af, hvordan jeg ligesom kunne finde mig til rette i det her kageunivers med diabetes.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/liv_fra_den_store_bagedyst.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

Liv fra "Den store bagedyst". (Foto: Dan Mariegaard)

– Jeg kunne sætte mig ned og græde, eller jeg kunne klø på og få det bedste ud af det, fortæller hun.

Og som sagt så gjort.

Liv har efterfølgende udgivet en kagebog med opskrifter, hvor der er skåret ned på sukkeret, og til foråret udgiver hun igen to bøger.

De sidste to år har hun desuden arbejdet på en digital platform, hvor man kan udvikle sin egen kage. Selv om siden endnu ikke er i luften, har hun allerede vundet en iværksætterpris.

Til jul skal Liv bage sammen med Ditte Julie, og at have en makker med i køkkenet har været fantastisk.

– Det var fedt at prøve at stå der med tre års erfaring mere i bagagen, så man ved, hvad man skal gøre for at redde et eller andet, der er gået galt.

– Klejner eller vaniljekranse?

– Vaniljekranse.

– And eller flæskesteg?

– Begge dele.

– Én eller flere mandler i risalamanden?

– Én.

– Kirke eller køkken?

– Køkken.

– Levende lys eller lyskæde på træet?

– Levende lys.

Tilbage i salonen

– Jeg har jo aldrig været sådan en, som ønsker at leve af at bage kager, så jeg er tilbage i min frisørsalon og passer min forretning ligesom før, lyder det fra 41-årige Iben Devantier, som fik en 4.-plads i 5. sæson.

Men selv om det ikke er gået helt i kage for den lattermilde frisør, går hun altså stadig i køkkenet, når hun skal hygge sig.

– Jeg er blevet sådan en rigtig chokoladenørd. Det var sådan en interesse, jeg fik i program 5, så jeg laver fyldte chokolader, flødeboller og chokoladeskulpturer.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/iben_devantier_fra_den_store_bagedyst.jpg
 (Foto: Aller Media)

Iben fra "Den store bagedyst". (Foto: Aller Media)

– Mine kunder i salonen får lov at købe chokolade af mig her til jul og sådan noget, men skulpturerne er udelukkende for sjov. Så de bliver smeltet om og lavet til noget andet, når jeg er færdig med dem, og til sidst bliver det smidt ud. Det er lidt en dyr hobby.

Det er ikke helt ualmindeligt, at jeg bestiller 40-50 kg chokolade hjem ad gangen, siger hun.

Gensynsglæden med ”Bagedysten” har været stor.

– Det er svært at forstå for dem udefra, hvor tæt et forhold man får til de andre på settet – også dem bag kameraet – så det har været som at komme hjem.

Det har været dejligt at være på hold med Jesper. Vi har kendt hinanden siden første casting og holdt kontakten så godt, man nu kan, når man er nogle travle børnefamilier.

Så det har været dejligt lige at få nogle ekstra timer sammen. Han er skidesød og rigtig dygtig, så jeg kunne ikke have ønsket mig en bedre makker.

– Klejner eller vaniljekranse?

– Vaniljekranse.

– And eller flæskesteg?

– Begge dele.

– Én eller flere mandler i risalamanden?

– Én.

– Kirke eller køkken?

– Begge dele.

– Levende lys eller lyskæde på juletræet?

– Lyskæde – det er mest praktisk med en fireårig.

Kagedrømme og drømmekager

Tempoet i teltet er højt, og 30-årige Ditte Julie Jensen har ikke sat det ned, siden hun måtte forlade det i afsnit 7 i 2015.

– Jeg har virkelig fået lov at dyrke det her eventyrlige kagedrømmeunivers.

– Siden ”Bagedysten” har jeg udgivet fire bøger i eget navn, to e-bøger i eget navn og været medforfatter på et par stykker også.

Jeg underviser i bagning, jeg er fast TV-kok på Metronome, kageskribent i forskellige magasiner og har designet en bage- og stelserie, som bliver lanceret i foråret 2019. Og så har jeg min blog, fortæller kagekreatøren, som i starten fortsatte i jobbet som advokatsekretær efter dysten.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/9_99.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard, Thomas Laursen, Claus Poulsen, Kanal 5, DR, All Over)

Ditte fra Den store bagedyst. (Foto: Aller Media)

– Jeg havde kagebagning som hobby, men det greb hurtigt om sig, så jeg sagde mit job op og har levet af bagningen lige siden.

Jeg kunne aldrig drømme om at vende tilbage. Jeg savner det ikke en eneste dag. Jeg har aldrig passet ind på et støvet advokatkontor.

Jeg var for højtråbende, havde for mange ideer og for meget krudt i røven, griner hun.

Ditte Julie skal svinge piskeriset sammen med Liv Martine, og det har ifølge københavneren været en sand fornøjelse.

– Det har været en fornøjelse – også at vise, hvad man har lært på de tre år, der er gået.

– Klejner eller vaniljekranse?

– Vaniljekranse.

– And eller flæskesteg?

– And.

– Én eller flere mandler i risalamanden?

– Flere.

– Kirke eller køkken?

– Kirke.

– Levende lys eller lyskæde på træet?

– Lyskæde – jeg har børn.

Kagekok på deltid

Det er kun godt et år siden, 29-årige Jesper Søvndal bagte sig til en 2.-plads i ”Den store bagedyst”.

Siden har han skiftet sit fuldtidsjob ud med et deltids for at få tid til at eksperimentere med mousser og sprøjteteknik.

– Jeg har startet en virksomhed, hvor jeg tager ud til events og laver opskrifter for firmaer.

Og så har jeg en deltidsstilling på et teater i Kolding, hvor jeg laver SoMe, fortæller jyden.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/skaermbillede_2018-06-12_kl._15.35.27.png
 Foto: Thomas Laursen

Jesper fra "Den store bagedyst". (Foto: Thomas Laursen)

Når jule- og nytårsdysten toner frem på fjernsynsskærmen, er Jesper på hold med Andrea, men uden for kameravinklen har han indgået en anden alliance.

– Jeg er blevet rigtig gode venner med Jon, så nu går vi og pønser lidt på, hvad vi kan finde på at lave sammen, fortæller Jesper, som har nydt at være tilbage.

– Vi blev nærmest venner på kryds og tværs på fem minutter, fordi vi alle ved, hvad vi har været igennem, og hvor hårdt det har været.

– Klejner eller vaniljekranse?

– Vaniljekranse.

– And eller flæskesteg?

– Kalkun.

– Én eller flere mandler i risalamanden?

– Én.

– Kirke eller køkken?

– Køkken.

– Levende lys eller lyskæde på træet?

– Levende lys.

Du kan se "Den store julebagedyst" på DR1 den 25. december, hvor også Emil Obel og Jasmin Gabay fra dette års dyster om forklædet.

Sponsoreret indhold