Kongelige 16. april 2019

Panik i påsken

Familien holder dronning Margrethe hen i uvished. Hun ved ikke, om hun kan samle flokken, når fødselsdagen skal fejres.
(Foto: Hanne Juul)

Det er normalt god etikette at give lyd, når man bliver inviteret til fødselsdag.

Men kort inden Margrethe fyldte 79 år i dag, den 16. april, vidste hun endnu ikke, hvor mange tallerkener der skulle rundt om bordet på Marselisborg Slot, hvor regenten traditionen tro lader sig fejre.

Kongehuset har ellers med stor omhu lagt program for dagen, så både Den Kongelige Livgardes Musikkorps og kongetro danskere ved, præcis hvor de skal stå for at hylde regenten.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Flemming Jeppesen)

Marselisborg Slot i Aarhus har i mange år været fast base for dronningen og familien i påsken. (Foto: Flemming Jeppesen)

Men familien er der ikke styr på.

Kongehuset skriver, at ”Hendes Majestæt og den tilstedeværende kongelige familie vil vise sig på verandaen”, men hvad den vage formulering ”tilstedeværende” dækker over, kan kongehusets kommunikationsafdeling ikke forklare nærmere.

– Man må vente og se, hvem der ligesom er der, lyder beskeden, og dermed understreges det, at dronningen – som ellers elsker at have styr på tingene – bliver holdt på pinebænken.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Hanne Juul)

Familien fyldte hele balkonen ud på Marselisborg Slot i 2017, men spørgsmålet er, hvor mange der vender tilbage for at fejre dronningen den 16. april. (Foto: Hanne Juul)

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Ekstremt provokerende

Kongehusekspert og forfatter Søren Jakobsen er da heller ikke imponeret over situationen.

– Man får faktisk lidt ondt af dronningen, for hun ønsker selvfølgelig hele familien samlet. Der burde være klare meldinger omkring, hvem der kommer på dagen af hensyn til Margrethe. Hun kan ikke være tilfreds med situationen, for hun har brug for at vise, at familien står sammen, lyder det fra Jakobsen, som straks er klar med en hovedmistænkt i forhold til balladen.

– Man kan godt få den mistanke, at det er Joachim, der ikke kommer, siger han.

Den kongelige kalender er gabende tom hen over påsken, så de officielle pligter holder ikke familien væk på en af de få dage om året, hvor Margrethe prøver at samle flokken.

– Selvfølgelig kommer kronprinsparret, men hvis Joachim ikke kommer, er det virkelig uforskammet over for en ældre dame, som ikke bare er regent, men også hans mor.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Dan Mariegaard)

Kommer han, eller kommer han ikke? Prins Joachim, 49, er endnu ikke bekræftet som gæst ved sin mors fødselsdag. (Foto: Dan Mariegaard)

– Der kommer man uanset hvad og lægger ansigtet i de rette folder. Specielt nu, hvor han snart rejser udenlands til Paris.

Hvis Joachim ikke kommer, er det endnu mere provokerende, end da han forsøgte at afmelde sig til Frederiks 50-års dag. Der er klart noget jalousi (i forhold til Frederik, red.), men det drager man altså ikke sin gamle mor ind i, tordner Søren Jakobsen.

Måske sidste fest

Det royale fremmøde i smilets by er ikke mindst vigtigt, nu hvor Margrethe ikke længere har prins Henrik som fast fødselsdagsstøtte, og så vejer det også tungt, at regenten nærmer sig de danske kvinders gennemsnitslevealder, mener eksperten.

– Når man er oppe sidst i 70’erne, er det jo ikke en given sag, at der kommer en fødselsdag mere. Det kan man håbe på, men det er ikke givet. Og så er det meget underligt, hvis hele den nære familie ikke er der. Alt må vige for en mor, der er 79 år. Der er kun én ting, der tæller, og det er tilstedeværelse, siger Søren Jakobsen.

Læs mere om kongehuset i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold