Kongelige 15. august 2018

Margrethe alene i Frankrig: Sørger på Cayx

Dronning Margrethe bruger det meste af august på det sydfranske slot Cayx, hvor regentparret i årevis har hygget sig langt væk fra offentligheden.
(Foto: Dan Mariegaard)

Vinranker, så langt øjet rækker, bølgende bakker og bagende sommersol.

Prins Henriks hjemmebane på vinslottet Château de Cayx nord for Toulouse er uden tvivl sydlandsk idyl, men for dronning Margrethe bliver dette års sommerbesøg alligevel fyldt med melankoli.

Da regenten for nylig - torsdag den 9. august - satte sine royale fødder på det vinslot, parret købte sammen i 1974, var det nemlig første gang siden Henriks død for et halvt år siden.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Claus Poulsen)

Ah, ma chérie! Prins Henrik og Margrethe hyggede sig altid sammen under den franske sol. Ægteparret nåede godt 50 år sammen som mand og kone før Henriks død i februar. (Foto: Claus Poulsen)

Et faktum, som kommer til at påvirke den ellers så følelsesmæssigt kontrollerede dronning, lyder det fra parterapeut Martin Østergaard.

– Savnet ved at have mistet sin ægtefælle gennem mange år er stort, og så ripper det selvfølgelig ekstra meget op i såret, når Margrethe er på Cayx, hvor de har så mange fælles minder.

– Der er ingen tvivl om, at når hun er alene som på Cayx, så fylder Henriks død ekstra meget.

Fremtid på slottet?

Prins Henriks familie stammer fra området, og ”Henri” var en kendt mand i lokalsamfundet, så Margrethe kan næsten ikke undgå at få kommentarer og historier om sin afdøde mand, når hun for eksempel begiver sig ud på det lokale marked, som hun har haft for vane i årevis.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Claus Poulsen)

En del af tiden i det franske bruger dronningen som regel med at købe ind på det nærliggende marked i Cahors. (Foto: Claus Poulsen)

– Det er en del af helingsprocessen at komme til Cayx. Man ærer også den anden person ved at opsøge de steder, man har været før, og gennemlever nogle af de følelser, man har haft der.

– Det er en måde at gå ind i sorgen på. Hun er ikke bange for sin egen sorg. Hun ærer den bare, siger Martin Østergaard om de to uger, Margrethe bruger i Henriks hjemland.

Præcis midt i dronningens franske ferie – den 16. august – får Margrethe dog selskab.

Her tager hun for første gang i ti år imod pressen på Château de Cayx, der tidligere dannede ramme om kongefamiliens årlige sommerpressemøde.

Spørgsmålet er så, om majestæten her åbner op for savnet efter Henrik – og hvad der fremover skal ske med hans elskede vinslot.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Dan Mariegaard)

Regentparret købte Château de Cayx i 1974, og det har siden været deres feriested samt base for prins Henriks vinproduktion. Ved prinsens bisættelse i Christiansborg Slotskirke i februar blev der brugt muld fra vinmarkerne omkring slottet ved jordpåkastelsen. (Foto: Dan Mariegaard)

Joachim: Det er vemodigt

Margrethe er ikke alene om at få en klump i halsen ved synet af prins Henriks elskede vinslot.

Også prins Joachim, der netop er vendt hjem efter en ferie på Château de Cayx med familien, kunne mærke sorgen i det sydfranske.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Kaspar Wenstrup)

(Foto: Kaspar Wenstrup)

Det røbede den 49-årige forleden i forbindelse med Copenhagen Historic Grand Prix.

– Det var skønt, men det var også vemodigt. Det er jo første gang, vi er der efter min fars død, så det var vemodigt, men det er jo stadig et skønt sted, fortalte han til Ekstra Bladet.

Joachim kunne dog ikke få kalenderen til at gå op, så han kunne støtte sin mor i Frankrig.

– Vi har kun så og så meget tid til at holde ferie, så vi har sagt, at børnenes skoleferie er i Frankrig, og så har vi fået nydt vores bid af sommeren, sagde han til avisen.

Læs mere om kongehuset i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold