Kongelige29. marts 2020

Margrethe sendte hilsen til Frederik

For første gang talte dronningen direkte til danskerne uden en festlig årsag.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/dronning_margrethe_18.jpg
 (Foto: DR)

Der plejer at være champagne i glassene, når dronning Margrethe taler til det danske folk. 48 gange har regenten holdt nytårstale – men de 48 gange er også de eneste gange, hun har sat sig foran et kamera for at fortælle folket, hvordan hun ser på situationen i kongeriget.

https://imgix.seoghoer.dk/dronningens_nytaarstale_tsl_20191231_0083.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Sådan ser det normalt ud, når dronningen holder tale til folket. Hvert år på nytårsaften – og aldrig før på noget andet tidspunkt. (Foto: Thomas Laursen)

– Nogle holder endda stadig fester og runde fødselsdage. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt. Det er tankeløst. Og det er først og fremmest hensynsløst, sagde dronningen med flere referencer til sig selv.

Ud over at hun selv har måttet aflyse en rund fødselsdag – fejringen omkring den 16. april er helt taget af bordet – kunne mange sikkert genkende ordene fra Margrethes mest berømte nytårstale. I 1984 kom hun nemlig også med en opsang til danskerne om de ”dumsmarte bemærkninger” og de mere eller mindre racistiske tendenser i samfundet.

– Det kan vi ikke være bekendt, lød det dengang – præcis som i 2020.

Vil altid blive husket

1984-talen er siden blevet fremhævet nytår efter nytår som den mest voldsomme af Margrethes taler, men coronatalen når samme højder, mener historiker Lars Hovbakke Sørensen.

– Det var meget markant og anderledes i forhold til hendes andre taler, at hun gik ned og kritiserede de danskere, som ikke tager coronakrisen alvorligt nok, siger historikeren fra professionshøjskolen Absalon.

Det her vil være en af de taler fra dronningen, som altid vil blive husket, mener Hovbakke.

Fremhævede Frederik

Mange bemærkede dog ikke kun den klare tale fra Margrethe i den bedste sendetid på tv.

I baggrunden stod nemlig et billede af kronprinsparret Frederik og Mary – placeret meget tydeligt for seerne. Men intet billede af prins Joachim og prinsesse Marie var at se i lokalet på Fredensborg.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/joachim_0.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Mens resten af den kongelige familie har samlet sig i hjemlandet, er prins Joachim, 50, og prinsesse Marie, 44, stadig i Paris. (Foto: Hanne Juul)

Og det er ikke sikkert, at det kun er på grund af kronprinsparrets særlige placering i arvefølgen, at de skal fremhæves på en af årets mest spektakulære tv-sendinger.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dronning_elizabeth_3.jpg
 (Foto: MEGA)

Når dronning Elizabeth, 93, holder tale til briterne til jul, har hun også familien med på billeder. Sidste år trak det overskrifter i hele England, at Harry og Meghan var fravalgt på skrivebordet – og få uger senere annoncerede parret, at de ville forlade deres kongelige pladser. (Foto: MEGA)

– Det understreger også, at kronprinsparret også er ansvarlige, de gør nogle ting anderledes, end de havde tænkt sig. De blev jo nødt til at afbryde deres ophold i Schweiz, og det kommer man jo til at tænke på, når man ser dem, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/frederik_2_1.jpg
 (Foto: Martin Høien)

Donerer til Røde Kors
Den ekstraordinære situation i Danmark har fået den kongelige familie til at træde til. Og ikke kun med en regenttale i fjernsynet.
Dronningen har sammen med kronprinsparret valgt at give 750.000 kroner til Røde Kors’ coronaberedskab i Danmark gennem Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond samt Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond.
Dronningen selv var i Norge op til virussens indtog i Danmark, mens Frederik, 51, og Mary, 48, var i Schweiz, hvor børnene var midt i en tremåneders uddannelse på en international skole.
Alle er de nu draget hjem til Danmark. (Foto: Martin Høien)

Mens Frederik, Mary og deres fire børn er draget tilbage til Danmark, er Joachim og Marie forblevet i Paris, hvor Joachim færdiggør sine militærstudier.

null

Sponsoreret indhold