Dronningen i farezonen: Fanget på slottet

Man kunne nærmest høre en knappenål falde til jorden lørdag eftermiddag foran Fredensborg slot, hvor dronningen lige nu opholder sig.

Man kunne nærmest høre en knappenål falde til jorden lørdag eftermiddag foran Fredensborg slot, hvor dronningen lige nu opholder sig.

(Foto: Thomas Laursen)

Om lidt fylder hun 80 år. Hun er ryger. Og hun har lige været på ferie i udlandet.

Dronning Margrethe er i højrisikogruppen for coronavirus, og lige nu har hun isoleret sig på Fredensborg.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Dronning Margrethe, 79, har isoleret sig på Fredensborg. (Foto: Hanne Juul)

Ifølge SE og HØRs oplysninger er dronningen flyttet ind på slottet i Nordsjælland i de kommende uger. Og det er ingen tilfældighed.

– Hun vælger jo Fredensborg, som er det sted, hvor familien er mest beskyttet. Du kan ikke finde nogen plet i Danmark, der er mere loyal over for kongehuset end Fredensborg by. Og der har du afstand til alt. Fysisk afstand, siger forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen til SE og HØR.

Dermed kan dronningen få den ro, hun har brug for i denne svære tid, hvor alle danskere skal holde sig langt fra hinanden. Men særligt udsatte og ældre mennesker skal være endnu mere påpasselige, fordi de er i højrisikogruppen for den dødelige coronavirus.

Ekstra sårbar

Dronningens alder og rygning gør hende ekstra sårbar, fortæller tv-lægen Charlotte Bøving fra DR-programmet “Lægen flytter ind.”

– Hun har alder, tobak og immunforsvar imod sig. Det er dem med dårligst immunforsvar, der bliver taget først. Det er dem, der bliver rigtig dårlige. Den her virus angriber de øvre og nedre luftveje. Så det er super, at dronningen har truffet sådan et valg, siger hun om Margrethes ophold på Fredensborg.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Da majestæten talte til nationen den 31. december, var hun tydeligt forkølet. Dengang anede ingen, hvad verden ventede sig. (Foto: Thomas Laursen)

I sidste uge vendte dronningen hjem fra en privat ferie i Norge for at stå sammen med danskerne. Norge er som bekendt også hårdt ramt af coronaepidemien. Nedlukningen har også for længst ramt hverdagen i det danske kongehus.

– Når du lukker Danmark ned, så gælder det også kongelige optrædener. Danmark er jo et land, der er befolket med royalister. Og hvis dronningen stiller op, så vil folk komme. Det ville slet ikke gå. Kongehuset vil køre lav profil, for statsminister Mette Frederiksen kører jo det her. Hun er jo direktør for Danmark lige nu, forklarer Søren Jakobsen.

Svær balance

Det efterlader Margrethe i en lammet position på slottet. Der er meget få ting, hun reelt kan og skal gøre.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Den 16. april fylder dronningen 80 år, men fejringen er aflyst. (Foto: Hanne Juul)

– Den eneste måde, hun kan komme frem på, er på tv. Det kunne hun gøre, og det ville være en god ide. Vi kommer meget langt hen på året, før der vil være nogen offentlige optrædener med kongehuset, sådan som det ser ud nu.

Det er også muligt, at hendes sommertogt med Dannebrog ryger. For der vil du have den samme situation. Du får befolkningen til at samles. Det duer ikke, lyder det fra Søren Jakobsen.

Kronprinsparret har som bekendt også afbrudt deres ophold i Verbier i Schweiz, mens prins Joachim stadig befinder sig i Paris med prinsesse Marie og børnene. Det er dog også utænkeligt, at Danmarks royale familie vil samles, når statsministeren netop har anbefalet, at man er alene.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Kronprinsesse Mary, 48, i julen 2019, dengang man stadig gav hånd. Noget, der ville være utænkeligt i de nye coronatider. Her nød dronningen også selskab af kronprins Frederik, 51, prins Joachim, 50, og prinsesse Marie, 44. (Foto: Mikael Rieck)

Og det er dronningen i den grad på Fredensborg. Ifølge SE og HØRs oplysninger er kongehuset meget påpasselig med at overholde samtlige forholdsregler, som myndighederne og læger anbefaler, så intet går galt i den kommende kritiske tid.

Læs meget mere om de kongelige i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close