Kongelige18. marts 2023

En kongelig familie skavank: Av, vores ryg

Selv blåt blod forhindrer ikke de royale i at blive ramt af den smertefulde folkesygdom “hold i ryggen”

Royale rygproblemer

LÆS OGSÅ: Dronning Margrethe trodser lægernes råd: Nægter rygestop

For nylig blev dronning Margrethe opereret i ryggen. Det skete efter flere års smertehelvede ved offentlige begivenheder, på kongeskibet og bag Amalienborgs tykke mure.

Man må efterhånden have lagt mærke til, at jeg nødigt står op længe ad gangen. Før i tiden kunne jeg stå op uendeligt og helt glemme at sætte mig ned til en reception, selv om der var mulighed for det. Det kan min ryg ikke lide mere, sagde Margrethe sidste år til Ugebladet Søndag.

Dronning Margrethe
Årene og en ryg fyldt med smerter har sat sine spor og dronningen er knap så rank som i sine yngre år.
 Foto: Hanne Juul

Sammenfald

Hoffet har holdt årsagen til dronningens rygoperation hemmelig, men, som de fleste nok har bemærket, er Majestæten blevet mindre med årene og tv-lægen Charlotte Bøving mener, at dronningens smerter kan være opstået på grund af sammenfald i ryggen.

Hvad enten man kalder det diskusprolaps, sammenfald eller noget helt tredje, så har alle rygdiagnoser det til fælles, at de af patienten opleves som uhyre smertefulde.

Prins Henrik og dronning Margrethe
Prins Henrik blev i 1995 opereret for en diskusprolaps, og en stok var i årene derefter hans faste følgesvend.
 Foto: Jesper Sunesen

Dronning Margrethe er ikke den eneste med blåt blod, som har døjet med rygsmerter. Prins Henrik, dronning Ingrid, kronprins Frederik og flere andre i den kongelige slægt vidste eller ved, hvad det vil sige, at have problemer med de altafgørende ryghvirvler, som beskytter rygmarven og stabiliserer kroppen.

Listen over kongelige med rygproblemer er lang som en rød løber, men om man ligefrem kan kalde det en arbejdsskade er nok tvivlsomt.

Se billeder af alle de royale med rygproblemer i galleriet øverst på siden.

Sponsoreret indhold