Kongelige21. februar 2023

Dronning Margrethes mareridt: I smertehelvede

Den dårlige ryg har plaget dronningen i årevis – nu gør hun noget ved det
Dronning Margrethe
Margrethe har sygemeldt sig fra sit job den kommende tid, mens hun kommer sig efter sin operation. I 2016 måtte dronningen aflyse et officielt besøg med få timers varsel på grund af hold i ryggen. Og for 10 år siden blev et helt statsbesøg i Chile sat i bero, fordi dronningen havde smerter i ryggen.
 Foto: Hanne Juul

LÆS OGSÅ: I kapløb med tiden: Når Margrethe at blive klar?

Kniven venter for dronning Margrethe, der skal gennemgå det, som hoffet beskriver som “en større rygoperation” på Rigshospitalet i næste uge.

Den 82-årige dronning har i årevis været plaget af den dårlige ryg, hun allerede i 2003 lod sig operere i.

– Man må efterhånden have lagt mærke til, at jeg nødigt står op længe ad gangen. Før i tiden kunne jeg stå op uendeligt og helt glemme at sætte mig ned til en reception, selv om der var mulighed for det. Men det kan min ryg ikke lide mere.

Folk er så hensynsfulde og stiller en stol frem. Det er jo også bedre at sidde og se nogenlunde venlig ud i ansigtet end at stå op og ligne noget, der ikke er godt. Jeg har affundet mig med, at nu sidder jeg, og så bider jeg hovedet af al skam, fortalte dronningen i et interview med ugebladet Søndag sidste år.

Dronning Margrethe
Den sidste håndfuld år har det været tydeligt, at Margrethe ofte har fået en stol at sætte sig på, når hun har været på arbejde.
 Foto: Thomas Laursen

Ulidelige smerter

Hvad det helt præcist er for en operation, Margrethe skal gennemgå, har kongehuset ikke oplyst om, men ifølge læge Charlotte Bøving – der vel at mærke ikke selv har undersøgt dronningen – er der et par oplagte muligheder.

Et bud kunne være en operation for sammenfald i ryggen. En kombination af spinkel skikkelse og tobaksrygning kan give en øget risiko for knogleskørhed – en arvelig sygdom, som dronningens mor led af – og sammenfaldsbrud.

Dronning Margrethe
Trapper og brosten er blandt de forhindringer, der kan skabe problemer for Margrethe, som også er blevet opereret i knæene fem gange.
 Foto: Jesper Sunesen

Derudover nævner Bøving, sygdomme som spinalstenose og diskusprolaps kunne være mulige diagnoser, Margrethe måske skal opereres for. Det er begge sygdomme, hvor nerverne i ryggen bliver udsat for tryk og dermed smerter.

– Når nerver udsættes for tryk, kan man få ulidelige smerter og forfærdelige nervesmerter. Vi har jo alle prøvet at få et albuestød og ved, hvor ondt det gør. Så forestil dig de smerter i ryggen konstant, siger lægen.

Smøgerne skader

En af opfordringerne til dronning Margrethe og andre rygskadede storrygere er simpel: Læg smøgerne langt væk.

Blandt årsagerne er, at rygning skader ryggen.

– En række strukturer i ryggen – specielt diskus – har en meget ringe blodgennemstrømning. Rygning nedsætter blodgennemstrømningen yderligere, og dette mener man er en af grundene ​til, at rygning er skadeligt for ryggen, skriver Rigshospitalet på deres hjemmeside.

Samme sted opfordrer lægerne til, at man slukker røgen omkring operationstidspunktet.

– Senest otte uger før operation og mindst et halvt år efter operationen. Otte uger er den tid, det tager for kroppen at normalisere hjerte-lungefunktionen, og det tager et halvt år efter operationen, før knoglen heler stabilt, skriver eksperterne om det anbefalede rygestop.

Overholder man ikke opfordringen, øger det risikoen for komplikationer.

Risikerer skader

Selv om det er nogle af landets største eksperter på Rigshospitalet, der står med skalpellen i hånden, når dronningen lægger sig på operationsbordet, vil det aldrig være helt uden risici, når en 82-årig kvinde skal opereres.

– Hun kan risikere at opleve infektion, nervetryk, komplicerede blødninger, hvilket kan resultere i nerveskader.

– Der er altid en risiko, og det er også derfor, man altid skal gøre op, hvordan man har det. Kan man leve med smerterne, eller vil man løbe den risiko, der er ved at blive opereret?, siger Bøving.

Dronning Margrethe
Forhåbentlig er dronningen kommet sig over operationen, inden årets sommertogt med kongeskibet Dannebrog begynder den 5. juni.
 Foto: Jesper Sunesen

Sponsoreret indhold