Kongelige 3. januar 2019

Alex fik diamanter for millioner: Og hun har tænkt sig at beholde dem

Apanagen forsvinder snart, men grevinde Alexandra holder fast i prinsessetilbehør for en formue, som hun i sin tid fik af dronningen.
(Foto: Aller Media)

Visse ting hører til livet som prinsesse.

Et liv med apanage er et af goderne – et andet er smykker, der er en prinsesse i et af verdens ældste monarkier værdigt, når hun deltager i storslåede arrangementer.

Derfor forærede dronning Margrethe da også sin første svigerdatter, Alexandra (dengang Manley), et ganske særligt og helt uvurderligt diadem før brylluppet med prins Joachim i 1995, så hun kunne være standsmæssigt udstyret.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Claus Poulsen)

Dråbediademet sidder særdeles smukt på Alexandras hoved. Her blev det brugt til en gallamiddag i 2006 – året efter skilsmissen fra prins Joachim. (Foto: Claus Poulsen)

Prinsessetitlen har 54-årige Alexandra for længst opgivet, og når prins Felix om to år fylder 18, takker hun også nej tak til apanagen.

Men diademet holder hun fast i.

– Grevinden kunne ikke drømme om at give diademet tilbage. Det skal blive i den gren af familien, og det går videre til hendes sønner, prins Nikolai og prins Felix, siger Alexandras privatsekretær Helle von Wildenrath Løvgreen til SE og HØR.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Thomas Laursen)

Den nyudsprungne popsangerinde og forfatter, grevinde Alexandra, agter at give diademet videre til sine børn i fremtiden. (Foto: Thomas Laursen)

Russisk arvestykke

Dermed er det uvurderlige smykke helt uden for dronningens rækkevidde.

Det var ellers et arvestykke, som hun havde fået af sin farmor, dronning Alexandrine, der selv havde modtaget diademet i 18-års fødselsdagsgave i 1897 fra sin russiske mor, storfyrstinde Anastasia.

Diademet blev produceret i Sankt Petersborg og er fyldt med diamanter, der er slebet i dråbeform, og som hænger frit, så de glimter ved den mindste bevægelse med hovedet.

Det er med andre ord et smykke, som er enormt værdifuldt i sig selv, og som bliver endnu mere værd på grund af historien, der går lige fra Rusland til den danske regent – og nu videre til den popsyngende grevinde.

Så det er millioner, der kan hentes, hvis Alexandra en dag vil sælge gaven fra ekssvigermor.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Aller Media)

Margrethe arvede dråbediademet fra sin farmor, dronning Alexandrine, som også lærte den senere regent at spille badminton. (Foto: Aller Media)

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hører til på prinsesser

Hvis grevinden virkelig ønsker at skære sig fri af kongehuset og forfølge sine drømme, når hun frasiger sig apanagen, burde hun også aflevere diademet tilbage til kongehuset, mener forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen.

– Juridisk set har hun jo retten til at beholde gaven.

Men tanken bag gaven var, at Alexandra skulle kunne optræde med diademer ligesom andre kongelige.

Den idé med gaven forsvandt jo, da de blev skilt.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Kaspar Wenstrup)

Den fornemme gave kom fra dronning Margrethe, så den nye prinsesse kunne iføre sig flotte smykker til gallafesterne. (Foto: Kaspar Wenstrup)

– Hvis hun vil have moralen udadtil helt i orden, burde hun aflevere diademet og titlen som grevinde og sige ”tak for nogle gode år – diademet hører til på en prinsesse”, siger Søren Jakobsen.

Alternativt kunne grevinde Alexandra se på diademet, som var det en medalje fra dronningen.

Den slags beholder man frem til sin død, hvorefter den bliver sendt tilbage til ordenskapitlet.

Et andet af dronning Alexandrines diademer er for ganske nylig blevet solgt på auktion hos Bruun Rasmussen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Bruun Rasmussen)

Dette diadem, som også var dronning Alexandrines, er netop blevet solgt af komtesserne Josephine, Camilla og Feodora for to mio. kr. (Foto: Bruun Rasmussen)

Her solgte arvingerne efter grev Christian – blandt andre komtesserne Camilla og Josephine af Rosenborg – det safirpyntede smykke for to millioner kr.

Læs mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold