Kongelige 4. december 2018

Bitter strid:: Margrethe har fået nok af Alexandra

Regenten og grevinden er slet ikke enige om, hvordan 19-årige prins Nikolai skal leve sit liv. Og det er kun begyndelsen på fremtidig royal ballade.
(Foto: Kaspar Wenstrup, Thomas Laursen)

Hold fingrene fra min søn!

Nej, farmor ved bedst!

Der bliver formentlig ikke sendt julekort mellem grevinde Alexandra og hendes tidligere svigermor dronning Margrethe i år – og stridspunktet hedder prins Nikolai.

Siden den 19-årige prins i oktober forlod militæret for at blive royal reklamefigur på catwalken – senest for Dior i Tokyo – er bølgerne gået højt mellem Alexandra og landets majestæt.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Mikael Rieck)

Nikolais militære eventyr er til Margrethes fortrydelse slut, mens modelkarrieren blomstrer. (Foto: Mikael Rieck)

Mor Alex trækker på den ene side sin prinsesøn i en borgerlig retning, mens farmor Margrethe desperat forsøger at holde arvefølgerens blod blåt – blandt andet ved at tilbyde barnebarnet husly i en sidebygning til selveste Amalienborg.

Artiklen fortsætter under billedet ...
Foto: MEGA

Forleden lukkede 19-årige Nikolai det stjernespækkede Dior-modeshow i Tokyo og gjorde dermed reklame for den franske fashiongigant. Fra sidelinjen klappede mor Alex. (Foto: MEGA)

Pas nu på, Niko!

Man kan da heller ikke bebrejde Margrethe for at mistænke sin tidligere svigerdatter for at ”afroyalisere” den unge prins.

Alex meldte forrige sommer ud, at hun fra 2020 frasiger sig apanagen, og hun har siden været fri til at kaste sig ud i så ukongelige discipliner som erotisk kunst og popsang og står nu 100 procent bag sin søns nye karriere som model og eftertragtet reklamesøjle.

Netop reklamemærkatet er blevet et kardinalpunkt i den ulmende strid mellem mor og farmor.

Efter at prins Nikolai forleden pludselig blev brugt i en reklame for biludlejningsfirmaet Sixt, skar kongehuset igennem og beklagede på prins Nikolais vegne – uden at orientere Alex først.

– Kongelige markedsfører ikke virksomheder eller produkter, lød det fra de royale gemakker.

En udmelding, som forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen ser som et tydeligt signal fra Margrethe om, at den unge prins og måske i højere grad Alexandra er gået for langt.

– Det var et vink med en vognstang fra Margrethe. ”Pas nu på, Nikolai!” var, hvad man sagde fra kongehuset.

– Det er jo på en eller anden måde en kamp om en ung mands liv mellem Margrethe og Alex.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Dan Mariegaard)

Du er min! Der er ingen tvivl om, at Alexandra har et helt specielt forhold til sin succesrige modelsøn. (Foto: Dan Mariegaard)

– Og vi ved ikke, hvordan den kamp ender, vurderer Søren Jakobsen, som samtidig pointerer, at regenten uden problemer kunne stoppe prinsens catwalkeventyr.

– Det er Margrethes enevældige ret at sige stop for Nikolais reklamer. Men det er en meget speget situation, hvor det ene må passere, og det andet er forbudt.

– Dronningen har ikke i første omgang sagt til Nikolai, at han aldrig må gå model igen.

– Og det burde hun måske have overvejet i stedet for at slå sådan ned på bildelen. Margrethe er i en meget svær situation, fordi der også er følelser i det, lyder det fra eksperten.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Mere ballade på vej

Prins Nikolai får som bekendt ikke apanage – i lighed med alle de andre prinsebørn minus prins Christian – og netop det faktum, at de nu små royale i fremtiden er tvunget til at tjene deres egne penge, giver masser af grobund for ballade i årene, der kommer.

– Den her diskussion om, hvad de yngre medlemmer af kongehuset må og ikke må, er først lige begyndt.

– Den diskussion har Nikolai taget hul på. Det kommer der nok mere af – først med prins Felix, 16, og senere Frederik og Marys børn, siger Søren Jakobsen.

Læs mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold