Kendte 14. april 2020

Susanne Bier fylder 60: Dansk films dronning

Den Oscar-vindende instruktør, som slog igennem med komedien "Den eneste ene", kan 15. april fejre rund fødselsdag.
(Foto: MEGA)

Opvæksten

Susanne Bier er født i København som datter af jødiske forældre og er vokset op i et rækkehuskvarter ved Svanemøllen.

Hendes familie flygtede til Danmark før 2. verdenskrig for at undslippe jødeforfølgelsen i henholdsvis Tyskland og Rusland.

Bier gik på den jødiske privatskole Carolineskolen i Hellerup, og af et interview med Politiken fremgår det, at hun som barn aldrig legede med dukker eller gik op i de samme ting som andre piger – i stedet legede hun med drengene.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Instruktøren var med egne ord sent udviklet og blev ikke inviteret med, når de andre piger i klassen holdt fest.

– Jeg havde det jo hyggeligt hjemme og følte ikke, at jeg var et barn med store problemer. Men jeg kunne mærke, at der var sådan nogle sociale ting, jeg ikke kunne komme ind i, og så læste jeg i stedet, har Bier fortalt til avisen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Les Kaner)

Instruktøren var med egne ord sent udviklet og blev ikke inviteret med, når de andre piger i klassen holdt fest. (Foto: Les Kaner)

Hun fik dog med egne ord sin hævn, da hun som voksen stødte ind i de tre, som havde været allermest ondskabsfulde, til en morgenmad på et hotel, "hvor de sad store og mægtige og sindssygt frueagtige og ikke så specielt glade ud".

– De virkede både frustrerede og utilfredsstillede. Og så er jeg så tilpas lille et menneske, at jeg alligevel havde det sådan at: Okay, de levede livet, da de var 14 år. 

Kærligheden

I dag er Susanne Bier gift med komponist og producent Jesper Winge Leisner, 68, som hun har dannet par med siden midten af 00'erne. Hun er mor til sønnen Gabriel fra 1989 og datteren Alice Esther fra 1995, som hun har fra to tidligere forhold. 

Bier og Winge Leisner mødte hinanden i professionel sammenhæng, men allerede da de lavede "Den eneste ene", krydsedes deres veje, da det var Jesper, som skrev og producerede filmsangene. 

– Jesper er et af de få mennesker i verden, jeg har fuldstændig uforbeholden respekt for.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Thomas S. Laursen)

Bier og gemalen til premiere på Dirty Dancing. (Foto: Thomas S. Laursen)

Jeg kan godt blive sur på ham. Jeg kan godt blive rasende på ham og irriteret på ham og alt muligt andet. Men hele tiden er der en dyb, dyb grundrespekt. Og det tror jeg bare er en meget god motor i et forhold.

Så er der også alle mulige andre gode ting ved ham. Blandt andet er han sjov. Det hjælper også. Han er faktisk rigtig, rigtig sjov. Det er ikke det værste, en mand kan være, har instruktøren sagt til ugebladet Søndag.

Succesen

Efter gymnasiet havde Bier en fornemmelse af, at hun gerne ville arbejde med noget kreativt – men hvad det helt præcist skulle være, skulle hun først finde ud af.

Hun rejste til Israel og kom siden ind på kunstakademiets designlinje i Jerusalem, hvor hun læste i halvandet år. Herefter rejste hun til England, hvor hun studerede arkitektur, inden hun søgte ind på Den Danske Filmskole og kom ind.

Hun blev færdig i 1987, og i 1991 debuterede hun med filmen "Freud flytter hjemmefra" – men hendes helt store gennembrud kom i 1999 med komedien "Den eneste ene".

Siden fulgte en lang række film og lige så mange priser. Og i 2011 kulminerede succesen, da Susanne Bier vandt både en Golden Globe og ikke mindst en Oscar for filmen "Hævnen".

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: MEGA)

Her til Oscar-uddelingen sammen med Russell Brand, 44, og Helen Mirren, 74. (Foto: MEGA)

Senest har Susanne Bier forvandlet sin succesfilm "Den skaldede frisør" til en musical, som hun var til premieren på i starten af marts. Kort tid efter blev forestillingen dog aflyst som følge af coronaudbruddet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Thomas S. Laursen)

"Den skalede frisør - the musical" blev desværre aflyst grundet corona. (Foto: Thomas S. Laursen)

Derudover er Bier senere på året aktuel med HBO-serien "The Undoing", som bl.a. har Nicole Kidman og Hugh Grant på rollelisten. 

Sponsoreret indhold