Kendte28. januar 2020

Royal revanche: Den glade enke

I prins Henriks sidste leveår blev der lagt låg på krukken med festivitas – men når dronningen fylder 80, skrues der igen helt op for musikken.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/margrethe_hjp_0.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Når dronningen runder de 80 år, så bliver det fejret med pomp, pragt og flere begivenheder op til og efter selve fødselsdagen 16. april.

Dermed bliver det en helt anden fest, end da majestæten og prins Henrik i 2017 havde guldbryllup.

Efter ønske fra prins Henrik blev festen dengang aflyst, og i stedet for en opslidende gallafest med i hundredevis af gæster valgte regentparret at sejle en tur i Dannebrog på selve bryllupsdagen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/20171225_lhl2826.jpg
 (Foto: Lars H. Laursen)

I de seneste år af prins Henriks liv gled han og Margrethe mere og mere fra hinanden, og han meldte afbud til flere store familiebegivenheder. (Foto: Lars H. Laursen)

Influenza

Listen med festlige begivenheder, som den egenrådige franskmand ikke ville deltage i, var lang – også selv om det stillede hans hustru i en akavet situation.

Da Margrethe i 2015 fyldte 75 år, lagde Henrik sig syg med influenza, hvilket naturligt lagde en dæmper på den store dag. Umiddelbart efter blev det afsløret, at Henrik var rejst til Italien – influenzaen var åbenbart ikke så slem alligevel.

Da dronningens gode venner – det norske regentpar – i 2017 fyldte 80, måtte Margrethe tage af sted til festen alene. Der var nemlig afbud fra Henrik.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/20180220_han9657.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Ved bisættelsen af prins Henrik sendte dronningen prins Christian et "der er håb forude"-blik. Nu er sørgeperioden for længst slut, og der kan igen festes frit. (Foto: Hanne Juul)

Det gjaldt også, da kong Harald og dronning Sonja fejrede deres 25-års regentjubilæum i 2016. Henrik udeblev.

Og så var der prinsesse Benediktes 70-års fødselsdag og den svenske kong Carl Gustafs 70-års dag, som også blev afholdt uden prinsens deltagelse.

Diademerne skal luftes

Med andre ord har Daisy brug for at få luftet diademerne og de kongelige rober uden at skulle bekymre sig om en syg og tungsindig ægtefælle. Så hendes runde fødselsdag skal fejres med manér.

2. april åbner Margrethe på Fredensborg Slot udstillingen "Dronningens ansigter", og dagen efter er der pressemøde samme sted. Dronningen har herefter et pusterum på 11 dage, og så er der karettur fra Amalienborg til Det Kongelige Teater, hvor hun skal overvære en gallaforestilling.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dronning_margrethe_hjp_1.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Så er der fest! Margrethe er klar til at blive hyldet i anledning af sin 80-års fødselsdag. (Foto: Hanne Juul)

Dagen efter, 15. april, er der afgang til et børnearrangement på Christiansborg Slot, hvor Danske Kommuner hylder majestæten. Om aftenen er der samme sted gallamiddag med tilhørende tv-transmitteret underholdning.

Franks lange tale

På 80-års dagen 16. april arrangerer familie og venner morgenvækning på Fredensborg Slot. Klokken 12.00 er der traditionen tro hyldestceremoni på Amalienborgs balkon.

Derefter trækkes Margrethe i sin hestetrukne guldkaret gennem Københavns gader med Københavns Rådhus som mål.

Lige så sikkert som at solen står op, er det nok, at overborgmester Frank Jensen holder en lang tale, inden dronningen bevæger sig ud på balkonen for at vinke til københavnerne.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/20200102_hjp8313.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Dronning Margrethe får travlt i den kommende tid – der er mange programpunkter i hendes kalender. (Foto: Hanne Juul)

Om aftenen er der middag, fest og dans for familie og venner på Fredensborg Slot.

Efter fødselsdagen er der et kongeligt pusterum på godt en uges tid, og så skal arbejdshandskerne atter på: Tivoli inviterer nemlig til ballet og middag for dronningen.

5. og 6. juni suser Margrethe til Aarhus med kongeskibet, og her får jyderne så mulighed for at lykønske Danmarks dronning gennem de seneste 48 år.

Læs mere om de kongelige i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold