Pengejæger strækker våben: Hvor er millionerne

Stein Bagger i 2010. I dag bor han i Sverige med en ny kæreste.

Stein Bagger i 2010. I dag bor han i Sverige med en ny kæreste.

(Foto: Ritzau Scanpix)

Der bliver sat punktum i en af den nyere danmarkshistories største svindelsager i løbet af dette år. Kort før jul indstillede kammeradvokaten nemlig jagten på de 200 millioner kr., der stadig mangler at blive fundet ti år efter IT Factory-skandalen, og så kan hele komplekset snart lukkes.

– Det er min opfattelse, at vi nu er ved vejs ende. Som en læge ville have sagt det, så nytter det ikke at behandle yderligere på patienten. Vi må konstatere, at de sidste 200 millioner kr. er forsvundet for evigt, siger Boris Frederiksen, 55, til DR Nyheder. Han er partner hos kammeradvokaten og kurator i boet efter IT Factory.

Stak af i Dubai

I december var det ti år siden, at skandalen rullede. Virksomheden IT Factory, der udadtil lignede et erhvervseventyr, viste sig at være et luftkastel.

Selskabets direktør, Stein Bagger, 51, forsvandt den 27. november på en forlænget luksusweekend, som han var på i Dubai med sin daværende hustru og to vennepar. Inden han stak af, nåede han at brænde 1,2 millioner kr. af i ørkensandet, hvor selskabet boede på verdens dyreste hotel, Burj Al Arab, og kørte rundt i tre Rolls-Roycer. Den fik maksimal gas i det luksusliv, som han levede lige til det sidste.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Denne lystyacht blev for lille til Stein Bagger, så han havde bestilt en ny, som han dog ikke fik leveret inden konkursen. (Foto: Michael Medgyesi)

Meldte sig i USA

Godt en uge senere, den 6. december, meldte Stein Bagger sig til politiet i Los Angeles.

– Jeg føler lede ved mig selv, fortalte han til Ekstra Bladet i fængslet i USA, hvor han ventede på at blive udleveret til Danmark.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Millionvillaen i Sydfrankrig blev beslaglagt af politiet. (Foto: Michael Medgyesi)

I dag er han heller ikke stolt af situationen:

– Jeg har bestemt ikke noget positivt at sige om det, jeg har gjort, hverken i forhold til mig selv, min familie eller mine venner. Jeg glæder mig ikke over, hvilken idiot jeg har været for ti år siden. På ingen måde, siger han til avisen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Stein Bagger med et slæng af kendisvenner til tennis i K.B. Hallen i november 2008: Fra venstre hans bodyguard Brian Sandberg, 52, galleriejer Jens Veggerby, 56, TV-vært Bubber, 54, USA’s daværende ambassadør James P. Cain, 61, kuglestøder og politiker Joachim B. Olsen, 41, skuespiller Paw Henriksen, 43, cykelrytter Jakob Piil, 45, og på rækken nedenfor badmintonspiller Poul-Erik Høyer, 53. (Foto: Aller Media)

Syv års fængsel

Stein Bagger blev i 2009 idømt syv års fængsel for bedrageri for 862,5 millioner kr. Han samarbejdede med bagmandspolitiet om at opklare sin egen forbrydelse og tilstod med et ”Ja, jeg gjorde det” samtlige anklagepunkter.

Da IT Factory blev erklæret konkurs i 2008, blev der rejst krav fra kreditorerne på over en milliard kr., og da boet blev gjort op, manglede der cirka 200 millioner kr.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Komiker Finn Nørbygaard, 66, måtte vinke farvel til hus, sommerhus, bil og 437 mio. kr. ved IT Factorys konkurs. (Foto: Claus Poulsen)

De blev kendt som ”Baggers millioner”, men det er hans svenske partner Mikael Ljungman, 55, som er dømt til at betale de mange penge tilbage til konkursboet. Det blev han i 2010, da han fik syv års fængsel for sin andel i svindlen.

Pengene kom fra Danmark til USA, men nu har kammeradvokaten altså opgivet at finde dem efter en otte måneder lang jagt på den anden side af Atlanten.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Også Bjarne Riis, 54, blev forblændet af Stein Bagger. IT Factory blev kort før kollapsen præsenteret som ny sponsor for hans cykelhold. (Foto: Ritzau Scanpix)

Bor i lille by

Stein Bagger blev prøveløsladt i 2014 efter at have siddet i fængsel i fem år og tre måneder og har siden forsøgt at holde sig ude af offentlighedens søgelys.

Han er personligt konkurs og skylder omkring 50 millioner kr. Det fremgår af bogen ”Sådan blev jeg Stein Bagger”, der udkom sidste år. Gælden stammer dels fra det liv i sus og dus, som han levede som direktør for IT Factory, og dels fra sagens omkostninger.

I dag arbejder han som konsulent for virksomheden Global AppCasting, fortæller han til Ekstra Bladet. Han bor i en lille by tæt på Stockholm i Sverige med sin kæreste og hendes søn i et lejet hus.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close