Kendte 20. maj 2019

Mikkel Beha åbner op om faderens død

Omgivet af sin nærmeste familie døde Troels Kløvedal dagen før den juleaften, der skulle have været den sidste hjemme på gården på Djursland.
(Foto: Ritzau Scanpix)

Vejret trak han gennem en respirator, og fingrene havde næsten opgivet at skrive mere på iPad’en, der fungerede som talerør, når han ville kommunikere med omverdenen, men Troels Kløvedal var både frisk i hovedet og livsglad til det sidste.

Det fortalte sømandens ældste søn, Mikkel Beha Erichsen, til et foredrag i Odense forleden.

Her åbnede ”Kurs mod nord”-kaptajnen op om sin fars død og fortalte om Troels’ sidste tid.

– Heldigvis kørte førstesalen jo rundt, som den altid har gjort. Der skete ikke noget deroppe. Det var fysikken, der meldte fra, fortalte Mikkel.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Dan Mariegaard)

Mikkel Beha talte offentligt om tabet af sin far under et foredrag i Odense forleden. (Foto: Dan Mariegaard)

Arbejdsplaner

Helt frem til den sidste aften før sin død var Troels helt klar i hovedet og lagde planer for fremtiden.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Vi sad, aftenen inden han tog herfra, og skrev sammen om, om vi skulle have Nordkaperen ud af Indonesien, fordi der havde været et jordskælv derude, og vi var bange for tsunamier.

Vi skulle også have lavet noget ved det ankerspil på Nordkaperen og finde en god smed i Thailand, og alle mulige fornuftige ting, som vi altid plejede at sidde og snakke med hinanden om, gjorde vi aftenen inden.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Martin Høien)

Kløvedal havde med stor sandsynlighed sejlet med familien nordpå, hvis han ikke havde fået dødsdommen med sygdommen ALS. (Foto: Martin Høien)

– Så på den måde var han heldigvis ved sine fulde fem og sad inde ved skrivebordet og havde styr på det hele, fortalte TV-værten vemodigt.

Hele familien var samlet hjemme på Vestergården på Djursland for at holde den sidste jul sammen med familiens stærkt svækkede patriark.

Men allerede inden julefreden for alvor havde nået at sænke sig over den gamle sømand, sov han stille ind omgivet af sin hustru Else Marie og sine fem børn lillejuleaften om formiddagen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: TV2)

Saltvandet flyder i årerne i flere generationer af den eventyrlystne familie. Her er det nyeste skud på stammen, Hugo, påmønstret Wallenberg. (Foto: TV2)

Det var livsbekræftende

Mikkel var også ved sin fars side, da han på Aarhus Universitetshospital fik stillet diagnosen ALS.

Det første stykke tid bandede den gamle kaptajn sygdommen langt væk og ærgrede sig over, at han ikke bare skvattede om i rosenbedet ligesom Jeppe Aakjær.

Men langsomt vendte det ukuelige livsmod tilbage, da det gik op for ham, at sygdommens indtog ikke gik så hurtigt som frygtet.

– Det har været meget livsbekræftende at have en far, der var så syg. Det kan godt være, det lyder som noget sludder, men det var det, for han blev ved med at nyde livet, forklarede Beha, som er imponeret over sin fars formåen.

– Han nåede at skrive en bog. Jeg kom derop en aften efter et foredrag ved midnatstid, så sidder han inde ved skrivebordet, og så siger han: ”Mikkelmand, nu har jeg sat det sidste punktum i bogen. Jeg sender den til Gyldendal i morgen”, og så fik vi os et glas rødvin, og jeg hoppede i køjen og kom op igen næste morgen ved ottetiden, og så sad han igen inde ved skrivebordet.

– Som det første skriver han på iPad’en ”Mikkelmand, kan du ikke lige tage alle bøgerne på øverste hylde – dem om Grækenland? Jeg tror godt lige, jeg kan nå at skrive én bog mere om den græske kulturhistorie”, kom det med et grin fra Mikkel Beha, som i øjeblikket kan opleves i det kolde nord hver mandag på TV2.

Sponsoreret indhold