Nyheder 23. december 2018

Troels Kløvedal er død - Blev 75 år gammel

Forfatteren Troels Kløvedal er i dag gået bort efter længere tids sygdom
(Foto: All Over Press)

Troels Kløvedal er død.

Han blev 75 år gammel.

Det bekræfter hans søn Mikkel Beha overfor Politiken.

- Han sov ind så stille og roligt og fredeligt, som han havde ønsket sig. Og som han havde frygtet, at han ikke skulle komme til, fordi den sygdom godt kan betyde, at man ikke kan trække vejret, siger Mikkel Beha til Politiken.

Troels Kløvedal havde sin fem børn og konen Else Marie ved sin side, da han døde. 

Troels Kløvedal blev født den 2. april 1943. Han var søn af en dyrlæge og børnehaveleder, og familien talte udover troels også fire andre søskende. I 1960’erne startede Troels, der dengang hed Beha Erichsen til efternavn, i lære som elektriker. Og her kom han tæt på den slags skibe, der kom til at blive centrum i en stor del af hans liv.

Læs hele SE og HØR's nekrolog her.

Troels Kløvedal, der blev kendt og elsket for sine levende og eventyrlige programmer om skibet Nordkaperen, begyndte at vise symptomer på at være alvorligt syg i begyndelsen af 2015.

Symptomerne tydede på, at den rejselystne kaptajn var ramt af den alvorlige lungesygdom bronkiektasi, der ødelægger luftvejene.

Desværre var det ikke den eneste sygdom, der angreb Troels Kløvedals krop. I juli måned 2016 fik han konstateret sklerose-sygdommen ALS, der er en kynisk sygdom, der langsomt, men sikkert lammer hele kroppen.

Lammelserne var også det, som Troels Kløvedal frygtede mest.

Til sidst var Troels Kløvedal så mærket af sygdommen, at han ikke længere kunne bruge sin synkefunktion. Derfor fik han sondemad, 'flydende og uden smag', som det blev formuleret i et interview med Ud & Se.

I interviewet fortalte han også, at han følte sig klar til at rejse herfra.

- Det er jo noget helt naturligt, at vi dør, og jeg har altid holdt af det naturlige. Som jeg skriver i slutningen af min sidste bog: "Et træ falder i skoven, og der bliver en lysning, og nye skud gror mod solen og lyset".

Troels Kløvedal kom i efteråret på museum, da en udstilling om hans liv åbnede på Naturhistorisk Museum i Aarhus. 

Ved åbningen af udstillingen holdt kronprins Frederik en rørende tale til Troels Kløvedal.

Den kan du høre herunder

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

 

 

Sponsoreret indhold