Kendte6. juli 2019

Dynekongen takker af: Larsens livsværk

Den sygdomsramte købmand Lars Larsen har sluppet tøjlerne i sit internationale milliardimperium – den sidste tid skal bruges i selskab med familien.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/kronprins_frederik_og_lars_larsen_foto_lars_horn_baghuset.jpg
 (Foto: Lars Horn/Baghuset)

Da Lars Larsen var dreng i Thy, samlede han æg fra mågerederne ved Agger Tange.

Æggene blev solgt for ti øre stykket til den lokale bager. Det var en god handel for både Lars Larsen og bageren, som mente, at æggene var mindst lige så gode som hønseæg.

Lars Larsens enorme talent for handel gjorde ham siden hen til en af Danmarks rigeste.

larsen Elsker golf

Men selv en formue på knap 40 milliarder kr. har ikke kunnet hindre den 70-årige kræmmer i at blive sat skakmat af en ondskabsfuld leverkræft. Meddelelsen om Lars Larsens sygdom blev sendt ud af JYSK i sidste uge.

Lars Larsen, som bor ved Silkeborgsøerne med hustruen Kristine, er som ejer af sengetøjsgiganten JYSK en af Danmarks absolut rigeste – i samme liga som Bestseller- og LEGO-familien.

De første trin hen imod at blive verdens dynekonge begyndte med salg af madrasser, håndklæder og sengetøj. Senere forsøgte han sig med rejser, men den del af forretningen er for længst lukket.

Der er også investeret i produktion af golfbiler og i sushikæden Letz Sushi. Imperiet er desuden udbygget med salg af møbler – ILVA-kæden tilhører Lars Larsen – og endelig har den driftige købmand skabt sit eget golfparadis i Himmerland.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/lars_lars_foto_lars_horn_baghuset_1.jpg
 (Foto: Lars Horn/Baghuset)

Lars Larsen elsker at spille golf – hans golfbane i Himmerland har endnu ikke givet overskud. (Foto: Lars Horn/Baghuset)

Golfbanen har indtil nu været en underskudsforretning, men Lars Larsen elsker golf – og derfor kaster han gerne nogle af sine mange millioner efter den.

I dag omsætter JYSK årligt for over 26 milliarder kr., og 23.000 mennesker arbejder i kædens mere end 2700 butikker, der er fordelt i 52 lande.

Ridderkors

De svimlende tal har skabt respekt omkring den jævne jyde med de enorme ambitioner.

Spinkle Lars fra Thy ville have tabt mågeæggene af benovelse, hvis han havde vidst, at kongehuset mange år senere ville belønne ham med et ridderkors af 1. grad af Dannebrogordenen, at dronningens søster prinsesse Benedikte ville besøge den virksomhed, han opbyggede, og at dronningen ville sove under hans dyne.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/beneditke_og_lars_larsen_foto_hanne_juul.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Prinsesse Benedikte på besøg hos JYSKs centrallager i Uldum. (Foto: Hanne Juul)

Men det er sådan, det er.

Lars Larsens succes og velstand har bragt ham så meget ind i varmen hos de kongelige, at kronprinsen selvfølgelig dukker op, når der inviteres til golfdyst på Larsens golfbane i Himmerland.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/lars_lars_foto_jesper_sunesen.jpg
 (Foto: Jesper Sunesen)

Jacob Brunsborg, der her giver kronprins Frederik en krammer, overtager posten som bestyrelsesformand i JYSK Holding efter sin sygdomsramte far. Til venstre golfspilleren Thomas Bjørn og racerstjernen Tom Kristensen. (Foto: Jesper Sunesen)

Donningen har endda givet JYSK lov til at benytte prædikatet ”Leverandør til Det Kongelige Danske Hof”.

Det er en hæder, som Lars Larsen er særlig stolt over.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/benedikte_foto_hanne_juul.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Lidt reklame på brystet er okay med Benedikte. (Foto: Hanne Juul)

Respekt for sine ansatte

Lars Larsens livsværk er sikret i mange år frem, og det skyldes, at han har været i stand til at slippe kontrollen og ladet dygtige folk komme til ved rorpinden.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/lars_lars_foto_lars_horn_baghuset_2.jpg
 (Foto: Lars Horn/Baghuset)

Lars Larsen har skrevet sit testamente. Det sikrer, at virksomheden JYSK kører videre – uanset hvad der sker i familien. (Foto: Lars Horn/Baghuset)

Desuden har han udvist respekt for sine ansatte, for ”Ingen er mindre værd end chefen”, som Lars Larsen udtrykte det i portrætbogen ”Jeg har et godt tilbud”, som han lod trykke i 2,4 millioner eksemplarer og husstandsomdelte.

Sønnen Jacob og datteren Mette ejer begge en del af koncernen, men det er et professionelt korps af direktører, som kører forretningen – med gode råd fra sidelinjen, hvorfra Lars Larsen interesseret følger væksten.

Mens stifterens 47-årige søn Jacob Brunsborg (Brunsborg-navnet kommer fra Dyne-Larsens hustru Kristine) er ansat som indkøbsdirektør i JYSK, så har hans hesteinteresserede datter Mette valgt at gå sin helt egen vej.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/lars_larsens_datter_foto_lars_horn_baghuset.jpg
 (Foto: Lars Horn/Baghuset)

Lars Larsens datter Mette Brunsborg – her med ægtefællen Jørgen og sønnen Søren – har valgt at satse på en fremtid som landmand. (Foto: Lars Horn/Baghuset)

44-årige Mette Brunsborg har taget en uddannelse som landmand og driver i dag sit eget landbrug i Vesthimmerland.

For et par år siden etablerede Lars Larsen en velgørende fond, som får tilført penge fra overskuddet i hans koncern.

Blandt de områder, der kan regne med støtte, er handicapidrætten, SOS Børnebyerne og Læger uden Grænser – desuden vil Lars Larsens elskede golfsport blive tilgodeset.

Vil du læse meget mere om de kendte hver eneste uge? Så bliv fast abonnenent på SE og HØR - læs mere her.

Sponsoreret indhold