Anne-Grethe Bjarup Riis efter sønnens svære kræftforløb: Jeg er så stolt af Gilbert

For seks år siden blev Anne-Grethe Bjarup Riis, 55, og hendes familie kastet ud i deres livs største mareridt.

Sønnen Gilbert havde klaget over smerter i ryggen, og kort efter fik han konstateret den alvorlige kræftsygdom leukæmi. Han var kun otte år gammel.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Gilbert var kun otte år gammel, da han blev alvorligt syg af leukæmi. Han måtte igennem et kemoforløb på to et halvt år og fik håret barberet af. (Foto: DR)

Da han lå afkræftet på hospitalet, tog hans mor en beslutning. Hun begyndte at filme Gilbert, så han en dag kunne se tilbage på den lange og livstruende periode i sit liv. Det blev til den rørende og hudløst ærlige dokumentar ”Til Gilbert fra mor”, som for nylig blev sendt på DR1.

– Det starter med, at jeg bare filmer, fordi det er så vanvittigt absurd pludselig at havne i en situation, hvor man skal se to et halvt år frem med kemo. Jeg bliver ved med at filme, fordi jeg gerne vil holde fast i, at han overlever, og så han kan se tilbage på det her vilde forløb, fortæller Anne-Grethe Bjarup Riis og fortsætter:

Artiklen fortsætter under billedet ...

19. september viste DR1 den rørende dokumentar “Til Gilbert fra mor”, som er lavet af Anne-Grethe Bjarup Riis’ familie. (Foto: DR)

– Jeg brugte kun min mobiltelefon, og så spurgte jeg Gilbert undervejs, om jeg måtte filme ham og lave interviews med ham. Andre gange var det for hårdt, og så ville han ikke have det. Så jeg filmede kun, når han var komfortabel med det.

Gilbert er erklæret rask

Egentlig var det ikke meningen, at filmen også skulle vises for hele Danmark. Det var en personlig film til Gilbert. Men så fandt de ud af, at filmen kunne hjælpe andre, og fik støtte fra DR.

– Det er ikke kun en film til Gilbert, det er en film til os alle sammen. Vi skal have en større åbenhed, så vi kan støtte hinanden. For hvem er ikke ramt af cancer eller krise? Det er jo noget, der involverer os alle, og vi skal lære at tale om det. Det er budskabet, fastslår hun.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Tårerne fik frit løb hos Anne-Grethe Bjarup Riis, da dokumentaren om Gilbert blev vist for familie og venner i Cinemateket. (Foto: Birger Storm)

Det er fire år siden, at Gilbert fik den sidste kemobehandling og blev erklæret rask. Anne-Grethe Bjarup Riis fortæller, hvorfor dokumentaren først er blevet færdig nu.

– Det har været hårdt for os at se materialet. Vi har siddet hver sommerferie og har prøvet at klippe lidt i det, men det har været enormt svært. Vi har ikke været i stand til at lave filmen før nu.

Kræften ramte ikke kun Gilbert, men hele familien, og når hun tænker tilbage på det to et halvt år lange sygdomsforløb, er det med blandede følelser.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Skuespilleren og instruktøren Anne-Grethe Bjarup Riis gennemgik en forælders værste mareridt, da sønnen Gilbert blev ramt af leukæmi i 2015. I dag er han heldigvis en sund og rask dreng på 14 år.

Skuespilleren og instruktøren Anne-Grethe Bjarup Riis gennemgik en forælders værste mareridt, da sønnen Gilbert blev ramt af leukæmi i 2015. I dag er han heldigvis en sund og rask dreng på 14 år. (Foto: Birger Storm)

– Det er jo det værste mareridt, man kan forestille sig, at se sin søn være så syg. Jeg havde det faktisk sådan, at jeg nærmest ikke kunne mærke det midterste i min krop, så voldsomt var det, siger en berørt Anne-Grethe Bjarup Riis og fortsætter:

– Men jeg har lært, at jeg er rimelig stærk og ikke bare falder om på gulvet. Jeg handler på tingene og tager en sjov paryk på, selv om det hele er ved at brase sammen! Så det var en blanding af angst og sorg, men også en livsbekræftende periode, fordi man finder ud af, hvor skrøbeligt livet er.

Husker ikke så meget

I dag er Gilbert en sund og rask dreng på 14 år, som går i 8. klasse og skal konfirmeres til næste år.

– Jeg har det rigtig fint. Jeg husker ikke rigtig så meget, fra da jeg var syg, men jeg kan godt huske, at jeg har været på hospitalet, fortæller Gilbert, mens hans mor indskyder med et smil:

– Han er helt på toppen i dag, og jeg er så stolt af ham!

Artiklen fortsætter under billedet ...

Ægteparret Anne-Grethe Bjarup-Riis og Bo Mortensen fejrede den veloverståede filmforevisning i Cinemateket i København forleden med deres to børn, Yrsa, 17, og Gilbert, 14, samt skuespillerens søn Osvald på 25. (Foto: Birger Storm)

Selv om det hele endte lykkeligt, tog sygdommen hårdt på skuespilleren og hendes familie.

– Jeg er ikke så meget for at sige så positive ting om forløbet, for det ville jeg selvfølgelig allerhelst have været foruden. Men jeg vil sige, at der stadigvæk er efterdønninger over de svære ting, vi har været igennem, så det er jo ikke bare lykkeligt det hele. Men vi ved i hvert fald, at livet er skrøbeligt, og at vi gerne vil holde sammen, fastslår Anne-Grethe Bjarup Riis.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close