Nyheder 10. august 2017

Anne-Grethe Bjarup Riis: Laver film om kræftsyg søn

- Det er jo en livstruende sygdom, og man ved, at man kan miste sit barn. Det er også derfor, at jeg har filmet Gilbert fra dag ét, fortæller Anne-Grethe Bjarup Riis, der laver optagelserne af sønnen til en film.
(Foto: Dan Mariegaard)

Gilberts sygdomsforløb har givet skuespillerinde og instruktør, Anne-Grethe Bjarup Riis, en ny indstilling til tilværelsen.

For to et halvt år siden fik hendes 10-årige søn, Gilbert, nemlig konstateret kræftsygdommen leukæmi efter et banalt fald på legepladsen. Siden har den lille dreng modtaget flere runder kemokure – både intravenøst og i pilleform.

– Man finder ud af, hvor skrøbeligt livet er. At éns privilegerede hverdag lynhurtigt kan vende rundt, så det bliver helt anderledes. Vi ved godt, at cancer er frygteligt, men man tænker: ”Det rammer ikke mig”. Og når det så rammer, kan man slet ikke forstå det – og især ikke forstå, hvor vanvittig hårdt det er. Det er jo en livstruende sygdom, og man ved, at man kan miste sit barn. Det er også derfor, at jeg har filmet Gilbert fra dag ét, lyder det fra den omsorgsfulde mor, da SE og HØR møder hende. 

Optagelserne skal blive til en film, som pårørende til kræftramte, institutioner samt læger og sygeplejersker kan få glæde af.

– Jeg kan bare ikke holde ud at kigge på alle de filmklip, som jeg har taget. Jeg tror, jeg har 400 timers film med Gilbert. Men det skal vi selvfølgelig klippe, siger instruktøren.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Dan Mariegaard
Anne-Grethe Bjarup Riis i haven ved sit sommerhus sammen med sønnen Gilbert og datteren Yrsa på 13 år (Foto: Dan Mariegaard).

Taknemmelig og ydmyg

– Éns psyke skåner en. Hvis jeg ikke ser de klip, tænker jeg: ”Vi er sgu kommet igennem! Vi er ude på den anden side”. Psyken og kroppen har lyst til at glemme det, der er sket, for at passe på os, fortæller Anne-Grethe Bjarup Riis og fortsætter:

– Når jeg ser de klip, tænker jeg: ”Hold kæft, jeg havde glemt, at vi var helt derude, hvor vi har siddet på intensiv, og han har haft alle de slanger på sig”. De billeder har jeg simpelthen fortrængt, for at jeg kunne være noget for Gilbert. Det hjælper jo ikke noget, at jeg lægger mig ned på gulvtæppet i fosterstilling, fordi jeg ikke kan finde ud af at være til, konstaterer hun.

Hun er kendt for at sige sin mening – men Anne-Grethe Bjarup Riis gider efter sønnens sygdom ”ikke længere gå op i petitesser og hverdagsbrok”. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Dan Mariegaard
Skuespillerinden Anne-Grethe Bjarup Riis sammen med manden Bo Mortensen, datteren Yrsa og sønnen Gilbert i sensommeren sidste år (Foto: Dan Mariegaard).  

– Man sorterer fra. Små problemer, ikke? Det er sgu spild af liv at gå op i det. Jeg synes, det er blevet meget tydeligt, at der er nogle overskrifter i éns liv, som står frem: Ydmyghed og taknemmelighed. Der er en dyb taknemmelighed for at være her på jorden, fastslår hun og fortæller, hvilke værdier hun nu især vil prioritere:

– Jeg skal dyrke min familie og mine børn. Jeg skal ikke rende rundt efter andres behov – jeg skal lytte lidt til mine egne, lyder det fra Anne-Grethe Bjarup Riis. 

Læs hele interviewet med Anne-Grethe Bjarup Riis i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu. 

Sponsoreret indhold