Nyheder25. juli 2017

Efter to et halvt års kræft-kamp: Bjarup Riis’ søn er snart færdig med behandling

Til november modtager Anne-Grethe Bjarup Riis’ søn sin sidste kemobehandling efter at have kæmpet en lang og hård kamp mod leukæmi i mere end to et halvt år. Skuespilleren og filminstruktøren fortæller, at milepælen skal fejres med både fest og en 14 dage lang ferie til Thailand
https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/sh-40538.jpg
 (Foto: All Over)

Hun har normalt mere end travlt med jobbet både foran og bagved kameraet. Men de sidste to et halvt år har skuespiller og filminstruktør Anne-Grethe Bjarup Riis’ liv også haft en mere alvorlig side.

For to et halvt år siden fik hendes søn Gilbert nemlig konstateret kræftsygdommen leukæmi efter et banalt fald på legepladsen. Siden har den lille dreng modtaget flere runder kemokure – både intravenøst og i pilleform.

Nu kan den hårdt prøvede familie, der bor på Østerbro i København, dog snart set det længe ventede lys for enden af tunnelen. Til efteråret – nærmeste bestemt dagen efter Anne-Grethe Bjarup Riis’ 52 års fødselsdag den 21. november – modtager Gilbert således sin allersidste kemobehandling.

Og den milepæl skal naturligvis fejres på behørig vis, fortæller Anne-Grethe Bjarup Riis til Ekstra Bladet:

- Der er en tradition for, at man tager over på Rigshospitalet og afslutter det med balloner for at markere det, men vi gør også det, for Gilbert må jo ikke rejse nu, at vi i februar, når det er, at der er gået to måneder efter, at han er erklæret rask, så tager vi til Thailand i 14 dage. Men på dagen, der skal vi holde en fest, der skal vi invitere venner, for det skal simpelthen markeres, det skal det, siger hun til Ekstra Bladet.

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/sh-40538.jpg
 (Foto: All Over)

Anne-Grethe Bjarup Riis og manden, filmproducer Bo Mortensen, sammen med sønnen Gilbert og datteren Yrsa. Foto: All Over

Det var en helt tilfældig dag i maj 2015, at familiens liv tog en alvorlig og uventet drejning. Her kom en dengang 8-årig Gilbert hjem fra skole. Han var faldet på en rutsjebane i fritidsklubben og klagede over smerter i ryggen.

Hverken et besøg hos lægen eller kiropraktoren kunne give en forklaring på, hvorfor Gilbert havde så ondt i ryggen. Smerterne tog bare til og til, og efter 14 dage kunne han ikke længere gå. Og det var på dét tidspunkt, at lægerne fandt ud af, at Gilbert var ramt af leukæmi.

Familien, der foruden Gilbert tæller manden Bo Mortensen og datteren Yrsa samt sønnen Osvald, fik den nedslående besked den 21. maj 2015 – og lægernes dom var hård: 70 procent af Gilberts blodceller var angrebet af leukæmi, og han kom derfor omgående i behandling.

- Jeg var ikke klar over, hvor voldsomt et cancerforløb er. Jeg troede, kun, det var canceren, vi skulle kæmpe imod, men nu er det ikke bare kræften, der æder hans krop. Det er også medicinen og dens bivirkninger. Det er fuldstændigt sindssygt, at den medicin, der skal helbrede ham, også kan gøre ham så syg, at han risikerer at dø af det, fortalte Anne-Grethe Bjarup Riis til BT, da hun i september 2015 fortalte, at sønnen var syg af kræft.

Hvert år får omkring 40-50 børn konstateret leukæmi herhjemme – hver fjerde overlever ikke sygdommen. Da Gilbert blev ramt, viste familien godt, at Gilbert kunne blive en del af den triste statistik.

- Vi ved jo godt, at han kan dø af det. Det skal vi kalkulere med, fortalte Anne-Grethe Bjarup Riis tilbage i september 2015 til BT og tilføjede:

- Overfor ham skal jeg være stærk og give ham troen på, at vi bare flyver igennem det her. Der skal hygges og grines og spises god mad og drikkes vin, som vi plejer. Vi skal ikke sidde med foldede hænder og sorte rande under øjnene, det duer ikke, selvom vi er vanvittigt kede af det, og han er bange. Vi skal bevare så meget af vores gamle måde at være familie på, som vi kan. Det skal være trygt, fortalte hun.

Heldigvis har Gilberts krop taget godt imod kræftbehandlingen, som nu lakker mod enden. I dag modtager han ikke længere kemokuren intravenøst, men tager sin medicin i pilleform hver torsdag. Og det er stadig en barsk omgang. De 15 piller giver ham både angst og kvalme i de følgende tre dage.

- Men slet ikke i samme målestok, som da han var rigtig syg, forklarer Anne-Grethe Bjarup Riis i dag til Ekstra bladet.

Sideløbende med sønnens kræftbehandling er Anne-Grethe Bjarup Riis nu i gang med at skrive en ny roman. Romanen handler om, hvad der sker med en familie, når et barn bliver ramt af kræft.

- Det er nødvendigt, fordi der er så mange mennesker, der ikke ved, hvad det vil sige at have et barn med kræft. Ja, det havde måske været nemmere for mig IKKE at begynde på den bog nu. Men jeg har selv mærket, hvordan min egen familie ikke vidste, hvordan de skulle tackle det her, fortæller Anne-Grethe Bjarup Riis’ i et interview med Ugebladet Søndag.

Hun har aftalt med forlaget, at der ikke er en deadline på, hvornår bogen skal være færdig. Bogen er færdig, når den er færdig, fortæller Anne-Grethe Bjarup Riis til Ugebladet Søndag:

- Den er godt nok hård at skrive!

Du kan se billeder af Anne-Grethe Bjarup Riis og familien i galleriet herunder:

Anne-Grethe Bjarup Riis - billeder af hende og familien

Sponsoreret indhold