Kendte19. oktober 2020

Anne-Grethe Bjarup Riis efter sønnens kræft: Giver slip på angsten

Anne-Grethe Bjarup Riis’ søn var otte år, da han fik leukæmi. I dag er Gilbert erklæret rask, blevet teenager og frigør sig fra sin mor.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/anne-grethe_0.jpg
 (Foto: Martin Høien)

Filminstruktøren og forfatteren Anne-Grethe Bjarup Riis’ søn Gilbert er i dag 13 år, og han stortrives!

- Han spiller trommer, og han hænger ud med vennerne, og så siger han til mig: “Mor, gå nu ud af mit værelse.” Det er så dejligt, siger Anne-Grethe, da SE og HØR møder hende på hendes kontor i København.

At Anne-Grethe nu af sin søn får besked på at gå ud og lukke døren, er en kæmpestor positiv forandring i den tapre drengs liv.

Mor måtte ikke gå

I 2015 blev Gilbert ramt af blodkræftsygdommen leukæmi, og det ændrede selvsagt hele familiens liv. Og Gilbert blev ydermere ramt af angst.

- Han fik kemoterapi, og han blev så dårlig, og han havde så mange smerter. Så han blev bange for at dø, fortæller den 54-årige filminstruktør.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/anne-grethe_2_0.jpg
 (Foto: Martin Høien)

Appel til pårørende: Ræk ud!
Da Gilbert var indlagt, havde Anne-Grethe og hendes mand intet overskud, og de følte sig meget alene. I dag ville filminstruktøren ønske, at hendes familie eller venner havde hjulpet med at tage hånd om parrets datter Yrsa.
- Det er så svært som forældre ikke at have overskud til barn nummer to. Yrsa stod totalt i skyggen af sin bror, der var syg. Jeg har en stor appel til folk omkring dem, der er syge: Man skal blande sig og række ud. Måske kunne vores pårørende have taget Yrsa med på en café, givet hende noget ekstra opmærksomhed, siger Bjarup Riis. (Foto: Martin Høien)

Gilbert var igennem sit to år lange sygdomsforløb i perioder indlagt i isolation på Rigshospitalet, og her sad Anne-Grethe og hendes mand, Bo Mortensen, på skift hos sønnen. Da han fik det lidt bedre, begyndte han at komme tilbage til sin skoleklasse. Han sad i kørestol, og forældrene var hos ham.

- Han havde så meget angst, så vi måtte ikke forlade ham, fortæller Anne-Grethe.

Langsomt tog han herefter selv initiativ til lige så stille og roligt at lade sine forældre være ude af syne.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/anne-grethe_3.jpg
 (Foto: Martin Høien)

I sin roman “I Guds rige” fortæller Anne-Grethe om det mareridt, hele familien gennemlevede, da Gilbert var syg. En personlig beretning om skyld og svigt og om at bevare håbet i den svære tid. (Foto: Martin Høien)

- Jeg tror, det har styrket ham rigtig meget, at vi aldrig har lagt pres på ham. I skolen tog han selv skridtet til, at vi kunne gå ud af klasselokalet og sidde ude på gangen. Derefter kunne vi sidde derhjemme, og så havde han mobilen på sig, så han kunne ringe til os, siger Anne-Grethe.

Vil helst sove alene nu

Gilbert blev erklæret rask i 2017, og i takt med, at han har fået det bedre, så giver han mere og mere slip på sin angst.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/anne-grethe_1.jpg
 (Foto: Krestine Havemann)

Datteren Yrsa er i dag 16 år, og hun går på en efterskole for scenekunst, hvor hun har filmlinje.
- Hun har det fremragende. Hun er så glad, fortæller Anne-Grethe med et smil. (Foto: Krestine Havemann)

- Gilbert har sovet sammen med mig i Bos og mit soveværelse indtil for cirka et år siden. Men så byttede Yrsa (Gilberts søster på 16 år, red.) og Gilbert værelser. Vi malede værelserne, og de fik lov at sætte deres eget præg på de nye værelser. Så begyndte Gilbert at sove i sit eget værelse, og jeg sov på en madras hos ham. På den måde kom han naturligt ud af soveværelset. Så vænnede han sig til det fine nye værelse. Pludselig en dag så syntes han ikke, jeg behøvede at sove på madrassen i hans værelse. Det var små skridt, fortæller hun.

På tur med vennerne

- Han har klippet navlestrengen, og det er simpelt hen så positivt. Gilbert har det godt, og jeg har ikke ”skubbet” ham ud på noget tidspunkt. Om han så skulle ligge og sove ved siden af mig, til han var 20, så skulle han bare have tryghed, siger Anne-Grethe, der også nyder at se sin søn blive teenager.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/20200827_mr_anne-grethe_011.jpg
 Foto: Mikael Rieck

Seje Gilbert er i dag 13 år, og han elsker at være sammen med vennerne. For nylig tog han på tur med drengene og sin storesøster Yrsa til sommerhuset, som forældrene Bo Mortensen, 57, og Anne-Grethe har. (Foto: Mikael Rieck)

- Han begynder at frigøre sig. Han overnatter nogle gange hos kammerater, og han har lige været oppe i vores sommerhus sammen med nogle kammerater og storesøster Yrsa på 16 år, og dét var altså ikke sket for et år siden. Dét, at han får det bedre, og at han går ind i en teenageperiode, det spiller godt sammen, siger hun med et smil.

null

Sponsoreret indhold