Paprika Steen

Foto: All Over Press

Det tog hende tretten optagelsesprøver og fem års ihærdig søgen, inden hun blev optaget på Skuespillerskolen ved Odense Teater ...

Paprika Steen har været en central figur i dansk film siden hendes offentlige gennembrud i Thomas Vinterbergs ”Festen” fra 1998, men det tog hende alligevel tretten optagelsesprøver og fem års ihærdig søgen, inden hun blev optaget på Skuespillerskolen ved Odense Teater.

Siden da har hun vundet et hav af priser for sin medvirken i danske nyklassikere som ”Okay”, ”Elsker dig for evigt” og ”Den eneste ene”, men i medierne er hun ofte blevet påklistret en diva-betegnelse, som har forfulgt hende gennem næsten hele sin karriere.

Primadonnaen i Paprika Steen kom ifølge mange danskere for alvor frem, da hun i et interview efter en svær dans i ”Vild med Dans”, tydeligt irriteret, puffer dansepartner Mads Vads kærlige hånd væk fra sin skulder.

Det pinlige stunt blev fanget direkte på kamera og straks blev Paprika Steen igen stemplet som en diva, der ikke har jordforbindelse. Det har hun kun hovedrysten og latter til overs for.

- Jeg var faktisk ikke klar over, at jeg havde gjort det, men jeg tror, at det er fordi, jeg har extensions og et spænde i håret, og Mads kommer til at lægge sin hånd på min skulder, så de er ved at ryge ud, sagde Paprika Steen efterfølgende.

Men selvom hændelsen med Mads Vad ikke havde noget med primadonna-nykker at gøre, så er Paprika Steen ikke afvisende overfor ideen om, at hendes attitude til tider kan virke diva-agtig.

- Jeg har altid fået at vide, at jeg er en diva. Og i ordets negative betydning kan jeg godt være lidt af en diva, som spørger efter kaffe og er lidt bosset, erkendte Paprika i 2009.

Paprika Steen har dannet par og blev senere gift med filmproducent Mikael Rieks, som hun har fået sønnen Otto med i år 2000. Ægteskabet mellem Steen og Rieks gik dog i opløsning i 2014, men bruddet skete i fred og fordragelighed.

- Jeg er flyttet i en lejlighed, og vi er glade og okay. Vi er stadig gode venner, og vi har en søn sammen, så det er meget udramatisk, fortalte Paprika Steen til BT i kølvandet på skilsmissen.

Sønnen, Otto, spillede Paprika over for i filmen ”Applaus” fra 2009, men det er ikke nødvendigvis en skuespillerkarriere, som knægten drømmer om.

- Instruktøren spurgte, om det var noget, Otto havde lyst til at prøve, og jeg syntes, det var en god måde at introducere ham til min verden på, for den bliver så underlig fremmed og fin og med alle ens venner i tv. Her så han, hvordan det hang sammen, og jeg synes, han er meget intuitiv og dygtig. Omvendt alle andre, der vil være skuespillere, så har han det sådan, at han ser skuespillet som noget, han kan falde tilbage på, hvis han ikke bliver fodboldspiller! Fortalte Paprika Steen grinende til IN.

Selvom hun i sine film ofte er hylende morsom, har skuespilleren haft sine op- og nedture, hvilket har drevet hende til at forsøge sig med diverse alternative påfund for at få mere selvindsigt.

Blandt andet har hun prøvet at blive læst i hånden, gået til astrolog og endda fået lavet sit navn om hos en numerolog (hun blev født Kirstine). Hun er blevet healet af forskellige behandlere flere gange – mange forskellige steder, og har også været i Indien for at blive udrenset - både fysisk og psykisk.

Paprika har en bror, Nikolaj Steen, som også er skuespiller og begår sig på de skrå brædder. Og ikke nok med, at de ligner hinanden meget karrieremæssigt, så har deres personlighedstræk også frygtelig mange ligheder. Faktisk beskriver Nikolaj Steen de to som "meget nære søskende - nærmest pseudotvillinger".

- Vi er "bestemme-mennesker" begge to, men der har aldrig været et konkurrenceforhold mellem os. Jeg får et kick, når det går godt for Paprika, og jeg bliver sur, når hun bliver uretfærdigt behandlet, lød det trofast fra Nikolaj Steen til Politiken i 2009.

Tidslinje:

 • 1997: Medvirker i ”Lex og Klatten”
   
 • 2000: Danner par med Mikael Rieks
   
 • 2000: Føder sønnen Otto Steen Rieks
   
 • 2000: Medvirker i ”Den eneste ene” – vinder Bodilpris for sin præstation
   
 • 2001: Gift med Mikael Rieks
   
 • 2002: Medvirker i ”Okay” og ”Elsker dig for evigt” – vinder Bodilpriser for begge præstationer
   
 • 2005: Bliver optaget på Skuespillerskolen ved Odense Teater
   
 • 2014: Skilles fra Mikael Rieks - Paprika Steen - Skilt efter 14 år

 

Kirstine Steen
Paprika Steen
3. november 1964
57 år
Otto Steen Rieks (søn, f. 2000)
Avi Sagild (mor, død)
Niels Jørgen Steen (far)
4 brødre - heriblandt Nikolaj Steen (f. 1967)
Tidligere gift med Mikael Rieks, Casper Werner Vulpius
”Festen”, ”Okay”, ”Elsker dig for evigt”, ”Applaus”, ”En kort en lang”, ”Vild med Dans”

Find din favorit kendis her:

Close