Jacob Haugaard

Foto: All Over Press

De fleste vil nok anerkende, at Jacob Haugaard er noget af det mest jyske, der på nogen måde kan stå på en scene ...

Egentlig er han født på Færøerne, men de fleste vil nok anerkende, at Jacob Haugaard er noget af det mest jyske, der på nogen måde kan stå på en scene.

Halvdelen af Jydekompagniet har siden sin pure ungdom i Malling ved Aarhus ernæret sig som entertainer, gøgler og musiker. I 1984 mødte han Finn Nørbygaard på Østjyllands Radio og et par år senere startede de to en karriere på TV som buskontrollører i en løbende sketch i DRs ”Lørdagskanalen”.

Et par år senere fik makkerparret lov at lave filmen Jydekompagniet. En rimelig succes, der blev efterfulgt direkte af en 3’er (for 2’eren bliver der jo aldrig rigtigt noget ordenligt ud af, som de sagde), og efterfølgende er der ikke mange, der er i tvivl om, hvem man hentyder til, hvis man snakker om ’Finn og Jacob’.

De to blev op igennem 90’erne synonymet med Tuborgs appelsinsodavand, Squash igennem en stribe svært populære reklamer. Mens Finn kørte en benhård solokarriere ved siden af og kørte penge ind i trillebøre, supplerede Jacob showbizlivet med politik.

Allerede i 1990 stillede han op til folketinget. Men de fleste husker nok bedst, da han i 1994 stillede op igen som løsgænger. Med en hel stribe fantastiske valgløfter som "Større julegaver til alle", "Mere medvind på cykelstierne” og "Flere hvaler i Randers Fjord", samt ikke mindst øl og røde pølser til alle, der stemte på ham, bejlede han fint til alle, der heller ikke kunne tage cirkusset inde på Christiansborg seriøst.

Stuntet tog derfor en lidt løjerlig drejning, da Haugaard – ganske uventet – blev valgt ind. Og det med mere end 23.000 personlige stemmer!

Jacob betegner selv hele sin politiske karriere som en af danmarkshistoriens største practical jokes. Men til hans forsvar skal det siges, at han faktisk endte med at tage opgaven relativt seriøst. Så selvom der gik lidt tid med rent faktisk at uddele øl og pølser for de støttekroner han fik for jobbet, så fik han lagt så meget reelt arbejde i jobbet på borgen, at det blev for hårdt. Og han valgte ikke at genopstille, da taburetterne skulle genplaceres fire år senere.

Privat har han igennem de seneste 35 år været godt gift, og det har derfor været så som så med udskejelserne på damefronten.

Til gengæld har han alle dage været glad for både alkohol og stærk tobak. En glæde, der både gik ud over samarbejdet med Finn og i særklasse over ægteskabet med Ilse. Han blev nemlig decideret ubehagelig, når han var fuld.

I et interview med søndagsavisen i 2014 fortalte han selv om den cirkel af misbrug, der gjorde at han nærmest ikke kunne holde sig selv ud.

- Jeg havde ikke kun misbrugt alkohol og hash. Jeg havde misbrugt min familie og mine venner. Når jeg var fuld, kunne jeg blive noget så vred og ondskabsfuld. Jeg er nok den mest gennembankede mand i Danmark. Kraniebrud, dobbelt kæbebrud – alle knogler har nærmest været brækket. Jeg har aldrig selv slået nogen eller anmeldt nogen for vold. Jeg vidste jo, at de var i deres gode ret til det, de gjorde ved mig. Hold kæft, jeg var træls, fortæller han til avisen.

Misbruget varede fra han var 15 til han var 40 i 1992, hvor hans kone til sidst satte ham stolen for døren, og faktisk nåede at forlade ham, inden de dagen efter fandt ud af at tale om tingene, og Jacob blev sendt på et behandlingshjem. Siden den gang har han kunne kalde sig tørlagt alkoholiker.

Den letteste måde at komme til at opleve Jacob Haugaard på er som konferencier på en af de mange danske festivaller.

Blandt andet har han i årtier været fast showstyrer på sommerens grønne koncerter, der har til formål at samle ind til muskelsvindfonden. Et projekt, han er meget engageret i. Blandt andet på grund af sønnen Nicolai, der godt nok teknisk set var en søn, konen Ilse havde med ind i deres ægteskab fra tidligere, men som Jacob altid har betragtet som sit eget kød og blod. Nicolai blev født med dychenne-syndromet – den værste form for muskelsvind, og døde af sygdommen i 2008, 37 år gammel.

1978: Udgiver sin første LP ”Århus By Night”

1980: Bliver gift med Ilse

1986: Bliver for alvor landskendt som halvdelen af Finn og Jacob i ’Jydekompagniet’.

1992: Ryger i behandling efter at hans alkoholmisbrug kulminerer med at konen skrider - Jacob Haugaard: Jeg overvejede selvmord

1993: Hele Danmark ved nu,, hvordan man IKKE udtaler Tuborgs Squash i en stribe reklamer

2004: Genoptager makkerskabet med Finn Nørbygaard efter 10 år

2011: Forsøger sig med endnu en ”Finn og Jacob”film. Det går ikke så godt - Ingen gider Finn og Jacob

Daniel Jacob Haugaard
Jacob Haugaard
12. maj 1952
69 år
Kathrina (mor), Aage (Far) Karl Frederik (Søn, født 87) og Victor (Søn, født 88)
Ilse Wilmot (kone, gift 1980)
TV, film, entertainment, musik og politik

Find din favorit kendis her:

Close